[...] stężenia insuliny jest okres potreningowy, dlatego WPC dobrze komponuje się jako składnik posiłku lub jako szybka przekąska potreningowa przed głównym posiłkiem. Referencje, badania, literatura: C Hoppe, Mølgaard i in. Differential effects of casein versus whey on fasting plasma levels of insulin, IGF-1 and IGF-1/IGFBP-3: results from a [...]
[...] różnych form glukozaminy, jednak największe uznanie świata nauki wzbudził siarczan glukozaminy. Dlaczego glukozamina kojarzona jest ze stawami? Jak wspomniałem wyżej, w badaniach naukowych najczęściej wykorzystuje się siarczan glukozaminy, gdyż najlepsze rezultaty otrzymywano wtedy, gdy glukozaminę spożywano w tej formie. Najczęściej poleca [...]
[...] są znane jeszcze dokładne mechanizmy stojące za interakcjami pomiędzy mikrobiotą jelitową a układem endokannabinoidowym, jednak w celu ich identyfikacji prowadzone są liczne badania naukowe. Jednym z nich jest badanie kliniczne autora artykułu, które odbywa się w Akademii Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu. Po uzyskaniu wyników [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
[...] klasycznych medykamentów, które wspomagają walkę m.in. z cukrzycą, jak metformina. Dawkowanie Dawka działająca prewencyjnie wynosi około 300-400 mg berberyny na dobę. W badaniach, w których wykazała silne właściwości obniżające cholesterol, wykorzystywano dawkę rzędu 1000 mg. Natomiast skuteczne działanie obniżające poziom cukru wykazywały [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
[...] W rzeczywistości porównywanie miodu z grupą dekstrometorfanu, nie wykazało różnic istotnych statystycznie dla żadnego wyniku. Jedynie statystycznie istotne wyniki tego badania, mówiące o tym, iż miód zmniejszał częstotliwość kaszlu bardziej, niż podawanie powietrza, można łatwo przypisać samemu efektowi placebo. „The Guardian” opublikował [...]
[...] maksymalną, co jest typowe na zawodach), biegacze, kolarze i triathloniści. Wydaje się, iż tauryna skrywa wiele nieznanych jeszcze właściwości, dlatego warto śledzić nowe badania naukowe. Referencje: Rose WC. The amino acid requirements of adult man. Nutr Abstr Rev 1957;27:631–47. Yongqing Hou “Nutritionally Nonessential Amino [...]
[...] i im większe obciążenia intelektualne/stres, tym ważniejsze jest zadbanie o właściwy poziom spożycia kreatyny (pożywienie plus ew. suplementacja). I faktycznie, istnieją badania potwierdzające, że suplementacja kreatyną miała zdolność ograniczającą negatywny wpływ długotrwałego niedoboru snu na nastrój, funkcje poznawcze i psychomotoryczne [...]
Kilka lat temu napisałem, iż BPC 157 wzbudza kontrowersje, gdyż nie istnieją badania na ludziach. Do chwili obecnej spekuluje się, że BPC może mieć znaczenie dla leczenia ścięgien, ale badania dotyczą zwierząt lub są prowadzone na liniach komórkowych. Może znaleźć zastosowanie w leczeniu zmian patologicznych przyzębia, przełyku, żołądka, [...]
[...] samo, jak słońce, woda, temperatura, tlen czy nawet dowolne, uznawane za zdrowe jedzenie. Aspartam, który jest składnikiem diety od ponad 30 lat, został uwzględniony w wielu badaniach epidemiologicznych oceniających ryzyko wystąpienia raka mózgu, dróg moczowych, trzustki, endometrium oraz chłoniaków i białaczki. Aspartam z ryzyko raka - badania [...]
Zawodowi sportowcy zaczęli stosować zakazane substancje, takie jak sterydy anaboliczno-androgenne (SAA), w latach pięćdziesiątych XX wieku w celu zwiększenia siły fizycznej i wytrzymałości, poprawiając w ten sposób wyniki sportowe (Catlin i Murray, 1996). SAA należą do najpowszechniejszych leków zwiększających wydolność i służących do poprawy [...]
[...] tkanki tłuszczowej, gonadotropina kosmówkowa jest w stanie przynosić zadowalającą poprawę odtłuszczenia ciała u mężczyzn z niskim stężeniem testosteronu. Na przykład w badaniach Peter Y Liu i wsp., podawanie 5000 IU hCG 2 x w tygodniu przez 3 miesiące u mężczyzn w wieku 60-85 lat zaowocowało: wzrostem beztłuszczowej masy ciała o 2 kg, [...]
[...] o 4%, co odpowiada 50 kcal (porównania REE w grupie, która nic nie robiła i w grupie aerobowej). Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Izabela Karwacka, Piotr Wiśniewski, Krzysztof Dworczak „Stany nagłe w tyreologii cz. I” [...]
[...] przekształcić się w tłuszcz”. Po prostu proteiny charakteryzuje kolosalny koszt przyswojenia, dlatego nieprawdopodobne jest, by utuczyły zawodnika. Wskazują na to liczne badania, które wielokrotnie przytaczałem. Czy może utuczyć nadmiar tłuszczów pokarmowych? Oczywiście. Tłuszcze są najbardziej energetycznym makroskładnikiem diety. W [...]
[...] sugerują, że azotyn sodu jest niebezpieczny dla zdrowia. Naukowcy bez ogródek ostrzegają przed tym popularnym składnikiem np. wysokoprzetworzonego mięsa. Owszem, istnieją badania sponsorowane przez mięsne lobby, które podważają szkodliwość E250. Kwestia mięsa Istnieje też silna propaganda, która głosi tezy w rodzaju: „Wędliny wyprodukowane [...]
[...] HDL, LDL), stężenie trójglicerydów. Wbrew obiegowym, całkowicie błędnym opiniom nie należy nazywać transportera HDL „dobrym”, a LDL „złym” cholesterolem. W rzeczywistości w badaniach naukowych oba rodzaje frakcji cholesterolu wiązały się z ryzykiem zdrowotnym. Jeśli „dobrego” HDL było za dużo, to również nie sprzyjał on długowieczności. Podobnie [...]
Szybkie tempo życia, stres, praca zawodowa, nadmiar obowiązków sprawiają, że wymaga się od nas wydajności. Jednak człowiek nie jest maszyną i, gdy przekroczymy pewną granicę obciążenia emocjonalnego, nasz układ nerwowy zaczyna płatać nam figle, co przekłada się na gorsze libido i obniżenie jakości życia erotycznego. Jak je łączyć? Produkty można [...]