SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Dieta dla osób w wieku 40 lat

  • Nie zdarzyło mi się spotkać kobiety, która byłaby w pełni zadowolona ze swojego wyglądu. Zjawisko to jest powszechne, narzekają naprawdę atrakcyjne jednostki, które wcale nie mają powodów, raczej można powiedzieć, iż poszczęściło im się na loterii genetycznej. Niektóre przyznawały, że wolałyby mieć inną płeć.  Referencje: Swami, Viren, Frederick, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2484 Data: 2023-09-19 09:37:46
  • [...] niezbędna dla wywołania odpowiedzi immunologicznej gospodarza i odporności na patogeny, nasila również uszkodzenia podczas przewlekłej choroby i ostrego uszkodzenia tkanek. Dieta oparta o pieczywo żytnie i makarony nie tylko zmniejszała genetyczną ekspresję interleukiny-1β w tkance tłuszczowej, ale też zmniejszała o 10,5% jej stężenie we krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1847 Data: 2021-08-09 08:54:15
  • W wielu badaniach wykazano, iż sama dieta daje większe efekty od treningu (np. aerobowego). W niektórych eksperymentach niezauważalne efekty przynosiło nawet cardio w objętości 5 x 45 minut tygodniowo! W tym samym badaniu wykazano, iż sama dieta posiada niewiele mniejszą skuteczność w zmniejszaniu wagi ciała, w porównaniu do treningu aerobowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12473 Data: 2019-02-04 12:52:20
  • Ile kalorii na masie, redukcji, podczas odchudzania?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dane na opisywanego wcześniej modelowego zawodnika mającego 25 lat, 185 cm i 70 kg wagi, to otrzymamy dobową podaż: 161 g protein, 618,1 g węglowodanów, 151,2 g tłuszczów. Dieta jest rozpisana na 4471 kcal dziennie, proporcje są dokładnie takie same, jak wcześniej (14,4% białka, 55,2% węglowodanów, 30,4% tłuszczów). W kulturystyce z reguły [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24504 Data: 2020-01-16 08:18:37
  • Dieta ketogeniczna, a ilość mleczanów i kortyzolu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu podaży węglowodanów do 30-50 g dziennie. Czyli najprościej rzecz ujmując, najwięcej dostarcza się tłuszczów, umiarkowaną ilość protein i bardzo mało węglowodanów. Nadaje się bardzo dobrze do redukcji tkanki tłuszczowej, niekoniecznie do „budowania masy” (na co wskazują niektóre badania). W diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-06-23 10:09:02
  • Na to pytanie nie ma dobrej, jednoznacznej odpowiedzi. W grę wchodzi zbyt dużo wariantów treningu i czynników dodatkowych. Częstotliwość treningów (możliwość utrzymania danego reżimu treningowego) zależy od wieku, wytrenowania, tolerancji obciążenia (możliwości regeneracyjnych ustroju), środowiska hormonalnego, diety, suplementacji, stosowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5707 Data: 2019-10-28 07:45:04
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7769 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6314 Data: 2017-11-11 13:43:38
  • [...] orzeszki ziemne, trzy odmiany fasoli, 19 odmian warzyw (w tym) zielonych, białe i słodkie ziemniaki oraz małe ilości mleka koziego i jogurtu (średnio 84 g dziennie). Dieta była prawie czysto wegetariańska, bo dostarczano tylko kilka gramów dziennie mięsa koziego, wieprzowiny, kurczaka, ryb i jajek. Zaplanowano uprawy, aby były jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1125 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 662 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2295 Data: 2021-03-11 09:58:07
  • [...] stężenie cholesterolu niedobór żelaza nadwaga niska podaż warzyw i owoców w diecie nieaktywność fizyczna czynniki ryzyka prowadzące do urazu narażenie na ołów narkotyki Dieta wegańska a nadciśnienie tętnicze W jednym z badań wzięto pod lupę 28 082 kobiet, amerykańskich pracowniczek służby zdrowia, w wieku co najmniej 39 lat, wolnych od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 856 Data: 2022-02-07 07:41:36
  • [...] wiązać się także z kolosalnym ryzykiem, w tym zdrowotnym. Jeśli trener wiąże współpracę z „braniem”, poszukaj raczej innego specjalisty. Gotowe rozwiązania dla nastolatków: Dieta i trening na masę dla początkujących, nastolatków Aeroby receptą na wszystko Jeśli jedyną receptą danej osoby na składowanie tkanki tłuszczowej jest: „cardio, więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1953 Data: 2021-06-09 11:57:19
  • Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11308 Data: 2017-09-06 09:32:17
  • Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży.  Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3595 Data: 2020-02-06 08:07:55
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7511 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Wielu młodzieńców ma swoich filmowych idoli i obraz TOP sylwetki, którą chcieliby osiągnąć w jak najkrótszym czasie. Dla niektórych wydaje się to nieosiągalne a inni Twierdzą, że rozwiązania są proste i dostępne dla każdego.  W XXI wieku wiele mitów zdążono obalić, ale inne, liczne mają się dobrze. Oto przegląd tych ciekawszych z nich.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1283 Data: 2023-06-21 15:30:38
  • Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą.  Magnez a zespół [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7616 Data: 2021-03-16 11:31:07
  • Powracające mity dotyczące treningu i diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1545 Data: 2021-06-09 14:00:08
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2669 Data: 2022-05-22 16:06:58