Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
[...] 20 cząstek beta-karotenu, by powstała jedna retinolu, dla marchwi były to proporcje 14,8 do 1,0. Czyli w ogólnym rozrachunku zarówno marchew, jak i szpinak nadają się jako źródła karotenów. 3. Szpinak Jak wspomniałem wcześniej, szpinak zawiera nieco mniej karotenu od marchwi, wymaga też większej dawki, by powstała witamina A, niemniej też jest [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
[...] kidney disease in patients with normal renal function and hypertension” Dorota Czerwińska, Anna Czerniawska „Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej” http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/pobierz-artykul?id=585 Agnieszka Latoch “Stan wiedzy na temat produktów mięsnych jako [...]
[...] iż naukowcy oszacowali, iż przeciętny człowiek jest narażony na 4,2 μg rtęci z pożywienia oraz 0,05 μg rtęci pochodzącej z wody pitnej, a więc z pewnością decydują tu inne źródła niż białko serwatkowe. Trudno też uznać, by białko serwatkowe mogło być źródłem ołowiu. Stwierdzono zawartość 3,52 μg w 3 porcjach protein. Przeciętny człowiek z [...]
[...] Komponując posiłki, warto uwzględniać różnorodne produkty, aby zapewnić zrównoważoną dietę. Oto kilka sugestii dotyczących składników w poszczególnych kategoriach. Najlepsze źródła pokarmowe Źródła Przykłady Węglowodany makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude [...]
Modna dieta Dukana jest ekstremalnym przykładem diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej. Przy tym dostarcza się małych lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
[...] soczewicy. W suplementacji sportowej najczęściej występuje w połączeniu z witamina B6. Krzem Odgrywa kluczową rolę we wszystkich etapach tworzenia się kości. Najlepsze źródła krzemu to produkty pełnoziarniste, marchew, fasolka szparagowa. W suplementacji znajdziemy krzem w preparatach wspomagających włosy, skórę i paznokcie. Witaminy K1 i [...]
Ciągle jestem pytany o diety, treningi, najlepsze sterydy, prohormony, suplementy. Z reguły ćwiczący chcą wybierać najbardziej skrajne rozwiązania, najtwardsze cykle na półlegalnych oraz nielegalnych środkach, radykalne diety (np. VLCKD) oraz najcięższe treningi („dla prawdziwego faceta”, „trenuj ciężko albo wcale”, „trenuj ciężko albo idź do [...]
[...] wsparcia anabolizmu potreningowego, odbudowy mięśni po treningu, jak i regeneracji. Dlatego też z odżywki tego typu korzystają również osoby doświadczone, które znają zalety źródła pokarmowego w szybkiej, lekkostrawnej formie. Wykorzystanie gainera wpisuje się idealnie w tzw. okno anaboliczne. Jest to stan fizjologiczny organizmu, który [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]
[...] folikularnej). Potwierdzają to zresztą starsze badania np. Campbell SE i wsp. wykazali w 2001 r. , iż panie w fazie folikularnej zużywały znacznie więcej węglowodanów jako źródła energii w porównaniu do grupy w fazie lutealnej cyklu (jazda na rowerze z intensywnością 70% szczytowego pochłaniania tlenu, a potem czasowa próba wysiłkowa polegająca [...]
[...] chirurgicznych, przy kwasicy kanalikowej itd. Okazało się, iż duża podaż napojów typu cola również może powodować osłabienie siły mięśniowej. Zielone i złote kiwi to dobre źródła potasu, zawierają zazwyczaj około 301–315 mg na 100 g. Ilości te są wystarczające, aby spełnić kryteria rozporządzenia UE (WE) nr 1924/2006 dotyczące żywności, [...]
[...] nie wiesz, czy satelity nie zostaną wyłączone lub nie ulegną zniszczeniu. Poza tym nawet jeśli działa zarówno smartfon, jak i GPS, to nigdy nie wiesz, czy będziesz miał źródła energii, a nowoczesne maszyny są łase na energię. Wrażliwość na uderzenia i wilgoć dyskwalifikuje 95% sprzętu do używania w terenie, a z pewnością laptopy, tablety i [...]