SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237350

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Placuszki z soczewicy z łososiem wędzonym


Składniki:
- 1 szkl. soczewicy Le Puy (może być też zwykła zielona)
- 1 drobno siekana cebula
- 1 mały czerwony burak krojony w kostkę
- 1 mały por pokrojony w cienkie kółeczka
- 1 marchewka krojona w kostkę
- 1 ząbek rozgniecionego czosnku
- 2-3 liście laurowe
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki estragonu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku d.p.
- 50g mąki (może być ryżowa, gryczana, ciecierzycowa, graham)
- ew. trochę wody
- kwaśna śmietana lub jogurt
- sok z cytryny
- wędzony lub marynowany łosoś

Wykonanie:
- Soczewicę wypłukać, przełożyć do garnka z burakiem, marchewką, porem i czosnkiem
- Zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 min.
- Soczewicę i warzywa zmniksować w blenderze z jajkami, ziołami, proszkiem do pieczenia i mąką (dodać ew. Trochę wody jeśli masa jest bardzo gęsta)
- Smażyć placki (3-4 łyżki masy na jeden placek) na rozgrzanej patelni

Podawać z łososiem skropionym sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną (jogurtem)

2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
Martucca, a gdzie moje obiecane naleśniki z soczewicy ?

Rally, fajny przepis (uwielbiam curry i hinduskie jedzonko )

podłączam się też do petycji o kanapki ciecierzycowe

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Powyżej

Jeśli rozcieńczysz masę wodą, możesz z niej smażyć naleśniki zamiast placuszków
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
no dobrze, niniejszym akceptuję ten przepis jako plackowo - naleśnikowy

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 5688 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 34046
Chlebki wklepie wieczorem bo w domu mam zdjęcia.

Czy te przepisy to takie ogólne czy dietowe ino?

z Mayą http://www.sfd.pl/-t767671.html

Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego
Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej ..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Lady M Zasłużona dla SFD
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 19441 Wiek 38 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 94708
ja co prawda wrzucałam ten przepis do kuchni, ale niech i tu nie zginie

=====================================

Porcja:

- ok. 150g piersi z kuraka
- ok. 70g makaronu ryżowego
- mała marchewka
- sos sojowy
- przyprawa curry
- oliwa

Kuraka gotujemy, następnie kroimy w paski i przyprawiamy curry, marchewke kroimy w paski, wrzucamy razem na rozgrzaną patelnię na łyżke oliwy, dodajemy sos sojowy i dusimy razem ok. 7 minut

w międzyczasie "gotujemy" makaron ryżowy (czyli w praktyce zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem ok. 3 minuty), potem wrzucamy na patelnie i mieszamy z resztą

oto jak całość wygląda na talerzu:





SMACZNEGO!

Wartości odżywcze na tą porcje (nie liczyłam przypraw):
B: 40
W: 65
T: 2




Zmieniony przez - Lady M w dniu 2011-02-09 08:03:28
1

"No matter your goal, achieving it always starts with belief
- do not underestimate the strength within."

http://www.sfd.pl/Lady_M/_The_only_limit,_is_the_one_you_set_yourself_-t958189.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Martunia, dawaj tą lazanię ze szpinakiem i krewetkami

Wiem, że to mój wynalazek, ale ja fot nie mam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Wrzucę trochę moich przepisów, niektóre pojawiły się w kuchni sfd , inne nie, ale powrzucam wszystkie, które zebrały się w moim dzienniku ) tylko stopniowo. Dzisiaj wrzucę dwie zupy:

Zupa pomidorowa z soczewicą
składniki:
-soczewica (lub inne strączkowe)
-woda
-cebula, marchewka,opcjonalnie inne warzywa
-dowolne przyprawy
-sok pomidorowy/koncentrat
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję w większej ilości wody, żeby wszystkiego nie wypiła. Dorzucam tam jakieś warzywa. Mi wystarcza cebula i marchewka, pokrojona w kostkę. Chociaż robiłam wersję z kapustą kiszoną i też wyszła fajna Gotuję wszystko do miękkości. Potem dolewam sok pomidorowy.Zamiast niego, można koncentrat. Do tego najróżniejsze przyprawy.Gotuję do wrzenia i gotowe. Zamiast soczewicy można w ten sposób potraktować inne strączkowe Pyszne z ciecierzycą.





Zupa a la barszcz ukraiński
Składniki:
-450g mieszanki mrożonych warzyw "barsz ukraiński". Skład mojej: buraki ćwikłowe, pomidor, kapusta biała, marchew, fasola szparagowa, cebula, seler. (w zimie najłatwiej sięgnąć właśnie po mrożonkę, ale równie dobrze można samemu skompletować wszystkie warzywa)
-około 1litra- 1,5 litra wody (zależy jak gęstą chcemy mieć zupę)
-około 100g fasoli Jaś-waga suchego ziarna (wcześniej ugotowanej. Warto mieć ugotowane i pomrożone porcje strączkowych, żeby nie bawić się z tym każdorazowo )
- porcja bulionu warzywnego (kostki są be, więc zachęcam do ugotowania takiego bulionu i zamrożenia malutkich porcji, do jednokrotnego użytku. Wygoda taka jak z kupnymi kostkami, a zdrowiej)
-przyprawy
-opcjonalnie: trochę mleka lub jogurtu do zabielenia zupy
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy wodą, gotujemy. Dodajemy bulion, ugotowaną fasolę, przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę można zabielić. Robię to odrobiną jogurtu albo mleka. Przy tym drugim są mniejsze szanse, że się zważy By tego uniknąć, wylewamy trochę zupy na talerz i dodajemy mleko/jogurt. Potem wlewamy zawartość talerza do garnka z całością zupy, ale już zdjętego z ognia







Zmieniony przez - Oveja w dniu 2011-02-09 22:49:46

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 50 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13767
Banalnie prosty udziec z indyka duszony

Składniki:
udziec
3/4 szklanki bulionu drobiowego
łyżka masła
przyprawa do pieczeni bez świństw

Udziec posypujemy mocno przyprawą, zawijamy w folię i wkładamy na co najmniej noc do lodówki. Potem wkładamy do rondla (u mnie to była duża patelnia) wlewamy bulion i dokładamy łyżkę masła. Dusimy obracając co jakieś 15-20 min, przez mniej więcej 45-60 min.

No i moje ulubione awanturki

Składniki:
biały ser
sardynki w oleju lub tuna wsw
oliwa z oliwek smakowa jeśli używamy tuny
cebula/szczypiorek (opcjonalnie)

Ugniatamy ser z sardynkami lub tuną i oliwą oraz cebulą drobno pokrojoną/szczypiorkiem aż powstanie pasta. Dobra na kanapki i sama ze sobą też :D

Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-02-10 14:00:15

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium