Wrzucę trochę moich przepisów, niektóre pojawiły się w kuchni sfd , inne nie, ale powrzucam wszystkie, które zebrały się w moim dzienniku
) tylko stopniowo. Dzisiaj wrzucę dwie zupy:
Zupa pomidorowa z soczewicą
składniki:
-soczewica (lub inne strączkowe)
-woda
-cebula, marchewka,opcjonalnie inne warzywa
-dowolne przyprawy
-
sok pomidorowy/koncentrat
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję w większej ilości wody, żeby wszystkiego nie wypiła. Dorzucam tam jakieś warzywa. Mi wystarcza cebula i marchewka, pokrojona w kostkę. Chociaż robiłam wersję z kapustą kiszoną i też wyszła fajna
Gotuję wszystko do miękkości. Potem dolewam sok pomidorowy.Zamiast niego, można koncentrat. Do tego najróżniejsze przyprawy.Gotuję do wrzenia i gotowe. Zamiast soczewicy można w ten sposób potraktować inne strączkowe
Pyszne z ciecierzycą.
Zupa a la barszcz ukraiński
Składniki:
-450g mieszanki mrożonych warzyw "barsz ukraiński". Skład mojej: buraki ćwikłowe, pomidor, kapusta biała, marchew, fasola szparagowa, cebula, seler. (w zimie najłatwiej sięgnąć właśnie po mrożonkę, ale równie dobrze można samemu skompletować wszystkie warzywa)
-około 1litra- 1,5 litra wody (zależy jak gęstą chcemy mieć zupę)
-około 100g fasoli Jaś-waga suchego ziarna (wcześniej ugotowanej. Warto mieć ugotowane i pomrożone porcje strączkowych, żeby nie bawić się z tym każdorazowo
)
- porcja bulionu warzywnego (kostki są be, więc zachęcam do ugotowania takiego bulionu i zamrożenia malutkich porcji, do jednokrotnego użytku. Wygoda taka jak z kupnymi kostkami, a zdrowiej)
-przyprawy
-opcjonalnie: trochę mleka lub jogurtu do zabielenia zupy
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy warzywa, zalewamy wodą, gotujemy. Dodajemy bulion, ugotowaną fasolę, przyprawy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę można zabielić. Robię to odrobiną jogurtu albo mleka. Przy tym drugim są mniejsze szanse, że się zważy
By tego uniknąć, wylewamy trochę zupy na talerz i dodajemy mleko/jogurt. Potem wlewamy zawartość talerza do garnka z całością zupy, ale już zdjętego z ognia
Zmieniony przez - Oveja w dniu 2011-02-09 22:49:46