SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

BlueberryGirl - pytania dietetyczne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 156166

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
domer
Tak jak pisałem. Dowolne.


Sprawdziłam na ilewazy.pl różne chleby i faktycznie wartości kaloryczne, jak i makroskładniki są podobne (obojętnie z jakich mąk te chleby są zrobione). Bo właśnie trochę roboty mi to zajęło zanim wszystko obliczyłam, zważyłam i jakoś nie bardzo chce mi się to robić za każdym razem. Teraz już wiem, jak będę to robiła - po prostu, tak jak napisałeś, będę wklepywać wagę kromki dowolnego chleba w aplikację. Dzięki za podpowiedź, bo ułatwi mi to życie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Zrobiłas jeden chleb, zważyłąś go pozapisywałaś wszytskie masy produktów to sobie ten chlebek zawsze w klepuj w tabele
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
Dotąd jadłam szynkę z indyka ze sklepu, ale postanowiłam że lepiej będzie jak zrobię domową szynkę z indyka Tylko mam problem z wyliczeniem kalorii i makroskładników - chciałabym sobie kroić plasterki tej szynki na kanapki. Możecie mi pomóc? W załączniku dałam zdjęcia z Fitatu - ale nie wiem czy jest to dobrze policzone.

940g - waga indyka surowego
666g - waga indyka po ugotowaniu (pierś z indyka po prostu ugotowałam w wodzie i przyprawach, nie dawałam żadnego tłuszczu)

Będę wdzięczna za pomoc




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Takie pytanie licząc BTW wpisałaś białko przed ugotowaniu czy po

Bo 100 g piersi gotowanej to nie ro samo co surowej, albo pdoajesz surowe dane albo po gotowaniu bo tu do gotowanej piersi podpiełaś wartość surowej piersi.

tyle temat już klepany a Ty nadal masz problemy z liczeniem
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 9 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2515
Cześć, przeczytałem właśnie wszystkie 108 stron tego tematu i nurtuje mnie pytanie:

Napisałaś:
"Miesiączkę dostałam w wieku 16 lat (teraz mam 21 lat) - początkowo normalnie miesiączkowałam a potem schudłam i wszystko zanikło, więc straciłam miesiączkę w wieku 16/17 lat"

Jak jadłaś wcześniej, przed schudnięciem? jak sama zauważyłaś kłopoty zaczęły się po spadku wagi a wcześniej wszystko było dobrze. Jaki jest kłopot wrócić do tamtejszego jedzenia? rozumiem że nie do końca mogło się wpisywać to w jedzenie "fit" ale może po modyfikacjach i wymianie składników na "zdrowsze" uda się takie zrobić?


Zmieniony przez - TheBlues1994 w dniu 2019-11-02 08:28:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
TheBlues1994
Cześć, przeczytałem właśnie wszystkie 108 stron tego tematu i nurtuje mnie pytanie:

Napisałaś:
"Miesiączkę dostałam w wieku 16 lat (teraz mam 21 lat) - początkowo normalnie miesiączkowałam a potem schudłam i wszystko zanikło, więc straciłam miesiączkę w wieku 16/17 lat"

Jak jadłaś wcześniej, przed schudnięciem? jak sama zauważyłaś kłopoty zaczęły się po spadku wagi a wcześniej wszystko było dobrze. Jaki jest kłopot wrócić do tamtejszego jedzenia? rozumiem że nie do końca mogło się wpisywać to w jedzenie "fit" ale może po modyfikacjach i wymianie składników na "zdrowsze" uda się takie zrobić?



Zmieniony przez - TheBlues1994 w dniu 2019-11-02 08:28:53


Wcześniej jadłam tak, że przykładowo nie zwracałam uwagi czy mam w posiłku białko, jadłam to na co miałam ochotę w danym momencie, pomiędzy posiłkami jadłam przekąski, jakiś batonik codziennie wpadał, nie zwracałam w ogóle uwagi na makro, kalorie. Nie było to do końca fit jedzenie jak widać, ale jak zaczęłam ćwiczyć to wpadłam w ten cały fit świat, zaczęłam dosłownie świrować na tym punkcie. Wtedy też podobała mi się chudość i chciałam być jak najchudsza mimo że przed schudnięciem miałam fajną sylwetkę. Gdybym mogła cofnąć czas... gdybym miała taką wiedzę jak mam teraz i wiedziała do czego doprowadzę to nigdy bym nie schudła i żałuje bardzo, że to zrobiłam, a tak to całe zdrowie mi się posypało i odczuwam skutki do dzisiaj
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
anubis84
Takie pytanie licząc BTW wpisałaś białko przed ugotowaniu czy po

Bo 100 g piersi gotowanej to nie ro samo co surowej, albo pdoajesz surowe dane albo po gotowaniu bo tu do gotowanej piersi podpiełaś wartość surowej piersi.

tyle temat już klepany a Ty nadal masz problemy z liczeniem


A ilość białka się zmienia? Myślałam, że po ugotowaniu mięsa makroskładniki (białko) i kalorie się nie zmieniają, a jedynie zmienia się waga. Wpisałam w Fitatu ilość białka znajdującego się w 940g surowego indyka, natomiast wagę mięsa wpisałam po ugotowaniu (666g).

Więc w takim razie jak to poprawnie wpisać i wyliczyć? Mógłby ktoś pomóc, bardzo proszę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6268 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Przecież tutaj nie ma żadnych nadzwyczajnych tajemnic, nad którymi trzeba zastanawiać się godzinami. To samo pytanie zadawalaś kilkukrotnie na temat pieczywa w tym temacie i otrzymałaś odpowiedzi. Dalej pytasz o to samo.

Skoro znasz masę mięsa przed obróbką, jak i po obróbce, to wiesz ile określony element mięsa stracił wody w czasie pieczenia/gotowania.

W ten sposób przy użyciu proporcji (proste matematyczne działanie - jak nie umiesz to zapraszam na forum w tym kierunku, dział "matematyka dla klas szkoły podstawowej 4-6). W ten sposób będziesz wiedziała ile białka masz w elemencie po obróbce. Teraz podziel sobie masę mięsa 666g na w miarę równe plasterki. Dzieląc masę mięsa na ilość plasterków, dowiesz się ile g białka jest w jednym z nich. Oczywiście zakładając, że są równe.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 734 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 41953
domer
Przecież tutaj nie ma żadnych nadzwyczajnych tajemnic, nad którymi trzeba zastanawiać się godzinami. To samo pytanie zadawalaś kilkukrotnie na temat pieczywa w tym temacie i otrzymałaś odpowiedzi. Dalej pytasz o to samo.

Skoro znasz masę mięsa przed obróbką, jak i po obróbce, to wiesz ile określony element mięsa stracił wody w czasie pieczenia/gotowania.

W ten sposób przy użyciu proporcji (proste matematyczne działanie - jak nie umiesz to zapraszam na forum w tym kierunku, dział "matematyka dla klas szkoły podstawowej 4-6). W ten sposób będziesz wiedziała ile białka masz w elemencie po obróbce. Teraz podziel sobie masę mięsa 666g na w miarę równe plasterki. Dzieląc masę mięsa na ilość plasterków, dowiesz się ile g białka jest w jednym z nich. Oczywiście zakładając, że są równe.


A w sytuacji, gdy nie chce dzielić od razu na plasterki? Przykładowo wtedy gdy będę chciała zjeść kanapkę z tą szynką z indyka, to chciałabym sobie ukroić odpowiednią ilość tej szynki, a nie wcześniej całą szynkę od razu kroić.
Jak to zrobić w takim razie abym w Fitatu już miała dodaną tą szynkę po ugotowaniu (kalorie, makro) i wtedy klikam sobie ile gramów jej chce zjeść i mi się wyświetla ile to kalorii, białka?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14677 Napisanych postów 53191 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400701
Ok może pomogę.

100 g surowego fileta ma wg potreningu.pl 19,3g białka
940 g surowego fileta to (19,3 * 9,4)= ~181 g białka

Otrzymałaś 666g po ugotowaniu. Pomijając straty białka w związku z obróbką (tak robimy) w 666g 'produktu' masz 181 g białka

Aby otrzymać ile białka masz w 100g 'produktu' należy wykonać proste zadanie matematyczne (181/6,66)= ~27g białka

Wychodzi, że na 100g Twojej szynki gotowanej masz 27g białka.
2

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chleb żytni - Lidl

Następny temat

Dieta redukcyjna do oceny, 96kg

WHEY premium