Egzogenna podaż leptyny jest obiecującym sposobem leczenia zaburzeń miesiączkowania.
Co do naturalnych sposobów zwiększania poziomu leptyny - dwa duże czynniki tutaj to podaż energii ogółem (przy niskiej możemy spodziewać się obniżenia poziomu leptyny; węglowodany mają silniejszy wpływ na zwiększanie poziomu lektyny niż białka i tłuszcze) oraz ilość i jakość snu (ponownie mała ilość i niska jakość może prowadzić do zmniejszenia poziomu leptyny).
Coraz więcej też mówi się o kwestii wrażliwości leptynowej – zwracanie uwagi jedynie na poziom leptyny może prowadzić do mylnych wniosków – niektóre zabiegi mogą zmniejszać poziom leptyny poprzez poprawianie wrażliwości na ten hormon.
Duży wpływ na wrażliwość tkanek na leptynę może mieć profil mikroflory jelitowej – jest trochę badań, wskazujących, że zwiększona przepuszczalność jelitowa i nasilona endotoksemia przyczynia się do pogorszenia wrażliwości leptynowej.
Wstępne badania (głównie na zwierzęta oraz in vitro) sugerują, że aglutynina z kiełków pszenicy (lektyna zawarta w pszenicy) i gluten mogą mieć negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Z kolei długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 zdają się mieć pozytywny wpływ. Pozytywny wpływ mogą też wykazywać zabiegi prowadzące do zmniejszenia poziomu triglicerydów, w momencie gdy ten poziom jest wysoki.