SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pytanie do dietetyków Cz II - Łukasz Kowalski, Tadeusz Sowiński

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 100534

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
http://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/1565/htm 

Tu badanie pokazalo, ze jednak wplyw ma nawet na tych z wrazliwoscia, ktora na ogol ciezko jest zdiagnozowac. U wszystkuch wzrosla przepuszczalnosc jelit...a to juz zaczyna pachniec sieczka w organizmie. Pytanie kto z nas ma jelita na 5 w dzisiejszych czasach i ile glutenu to za duzo?


Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 17/06/2016 08:18:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 51 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1113
Na fali ogólnego zainteresowania insulinoopornością i moimi jak dotąd marnymi efektami odchudzania postanowiłam zrobić sobie badanie cukru i insuliny -na początek na czczo.Wyniki mnie zaskoczyły ale nie tak jak się spodziewałam - glukoza 94,16mg/dl(norma 70-99), - insulina 6,3 uU/mL(norma 8-25) czyli poniżej spodziewałam się raczej że "pewnie pływam w insulinie" i stąd zawsze łatwo tyłam. Liczyłabym na jakieś wskazówki co do diety. Obecnie staram sie jesc jakies 1500kcal-1600kcal-dążę do zbilansowanej(30/40/30) chociaż rzadko udaje mi sie wcisnąc tyle białka ile wychodzi z wyliczen.Mam 163cm wzrostu wiek 43l obecnie ważę 73kg.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Radziłabym Ci założyć nowy temat z wypełnioną ankietą- są tam wszystkie niezbędne dane potrzebne do ewentualnych porad. :
https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_OBOWIĄZKOWA_ANKIETA-t1066636.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Tetiszeri - znam to badanie I ono znakomicie obrazuje to o czym mówię. Zauważ że wspólautorem tego badania jest Alesio Fassano czyli naukowiec o którym wspomniałem. I właśnie niedługo po opublikowaniu wyników tego badania (wyniki zaraz podłapali dr Oz, Dvorsky i dr Davis i użyli do straszenia ludzi glutenem), Fassano zabrał głos publicznie w mediach (a nie tylko w periodykach naukowych, ale w mediach) i powiedział, że "dziwi go, że zwolennicy eliminacji glutenu u osób zdrowych powołują się na jego badania by wesprzeć swoje hipotezy, pomimo, że on jako ich autor i naukowiec - tych hipotez nie podziela i uważa je za obarczone błędem".

Jego zdanie w kwestii glutenu jest proste i logiczne:

Many people now vilify wheat as unfit for human consumption. Eating it “raises blood sugar levels, causes immunoreactive problems, inhibits the absorption of important minerals, and aggravates our intestines,” in the words of prominent bioethicist and futurist blogger George Dvorksy. This “sensational science” is fertile terrain for TV shows such as “Dr. Oz” and books that identify gluten as the villain of the 21st century. Gluten has been blamed for many diseases outside gluten-related disorders, and therefore some people have suggested that it should be completely banned from the human diet.

It is true that our bodies do not have the proper enzymes to break down the complex proteins found in gluten. The immune system spots gluten as an invader and goes into battle mode to get rid of it. But here’s the key: In most people, the immune system is able to “clean up” the gluten invasion, and then it’s back to business as usual.


Zdaniem Fassano tylko CD, GA i NCGS to bezposednie wskazania do eliminacji glutenu przy czym CD i NCGS występują drastycznie częściej przy chorobach AI.

Z mojej perspektywy naprawdę zaskakujące jest, że osoby niebędące autorami jakiegoś badania przekonują, ze wiedzą lepiej co autor miał na myśli... Ale uczciwie przyznać musze, że sam przez kilka lat byłem entuzjastą paleo i diety bezglutenowej dla wszystkich - czego dziś najzwyczajniej po ludzku się wstydzę

Zagorzali przeciwnicy glutenu przypominają mi trochę zagorzałych przeciwników cholesterolu twierdzacy, że tego skłandika najlepiej w ogóle unikać bo szkodzi wszystkim. I ze po co ryzykować skoro odkłada się w ściankach naczyń etc... dzis wiadomo że cholesterol pokarmowy szkodzi tylko w niektórych wypadkach (np. w cukrzycy), a z norm żywienia zniknęły nawet limity dot spożycia cholesterolu. Ale musiało minąc trochę lat i przemysł spożywczy na prod bezcholesterolowych swoje zarobił, zarobili też przeciniwcy cholesterolu, którzy straszyli nim wszystkich jak leci. Pewności mieć nie mogą, ale sądzę że z glutenem za jakiś czas będzie podobnie, zwłaszcza, że jeszcze 2 - 3 dekady temu literatura wspierajaca pogląd, iż wszyscy powinni ograniczac spożycie cholesterolu była o niebo mocniejsza niż dzisiejsza literatura sugerująca,ze wszyscy winniśmy bać się glutenu. Co ciekawe, przeciwnicy glutenu nie boją sięcholesterolu i wyśmiewają naiwność propagatorów niskocholesterolowej diety... Dla mnie to jest po prostu zjawisko-widowisko, pewien kołowrotek który wypacza rzeczywistość i pociąga ludzi szukajacych "swietego Graala dietetyki". Świetego Graala nie było, nie ma i nie będzie. To by było wbrew ewolucji



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-06-17 17:30:11
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
Część osób uzyskuje pożądane efekty (zdrowotne i sylwetkowe) mimo wysokiego spożycia zbóż (włączając zboża zawierające gluten). Dla niektórych osób jednak zawarte w zbożach fruktany, gluten i/lub lektyny zdecydowanie mogą być problematyczne.

Snowlove – niekoniecznie polecałbym całkowitą rezygnację z wieprzowiny na rzecz cielęciny i wołowiny. Warto jednak mieć na uwadze, że wieprzowina z chowu przemysłowego często zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Z tego względu, jeśli już to polecałbym konsumpcję chudych części. Słabym pomysłem jest też smażenie na smalcu uzyskiwanym ze słoniny od zwierząt z chowu przemysłowego.

renataea – nie należy wyciągać zbyt daleko idących wniosków na podstawie pojedynczego pomiaru glukozy i insuliny na czczo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
LukaszK - nie mam tego badania pod ręką, ale pojawiła się swego czasu ciekawa publikacja wskazująca, że więcej problemów nieśc za sobą może obecnośc FODMAPs w produktach zbozowych niż obecnośc glutenu.

A jesli chodzi o efekty, to chociaż to bardzo jednostkowy przykład to jednak znany mi najbardziej, mi przez wiele lat szkodziły zboża, za co obarczałem winą gluten. Eliminacja owsa i nieoczyszczonego żyta na rzecz białego i brązowego ryżu, oszczyszczonej pszenicy i gryki spowodowała natychmiastowe ustąpienie przykrych objawów. Mój przykłąd nie jest odosobniony

Problem z produktami glutenowymi wynika moim daniem z ich wysokiej smakowitości, która sprawia, że trudniej jest kontrolować łaknienie (co można porónaćjedzac np. bagietkę z masłem i dżemem lub kaszę gryczaną z wołowiną i surówką z jabłek i buraków)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 1017 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 41556
W mojej wypowiedzi fruktany pojawiły się przed glutenem

Do badania jakie masz na myśli odniosłem się w swoim artykule, bo pewnie chodzi Ci o badanie Biesiekierski i wsp., 2013:
http://potreningu.pl/articles/3027/gluten--zmartwienie-tylko-dla-osob-z-celiaki

Zwróciłbym jeszcze uwagę, że często za negatywne objawy związane ze spożyciem produktów zawierających gluten odpowiada efekt nocebo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
3 x zgadza się, dziękuję
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
Fatfaq, dzieki za fajna rzeczowa wypowiedz. Nie cytowalam Fassano, zeby podpierac sie jego rzekomym nawolywaniem do demonizacji glutenu bo takiego nie widzialam. Bardziej odnioslam sie do Twojego zdania, ze zdrowi moga kiedy w cytowanym badaniu widac, ze gluten mial wplyw na rozszczelnienie jelit we wszystkich grupach czyli nie pozostaje bez wplywu na nas....czy organizm sobie radzi? Czy ja wiem. Przecietna dieta zawiera nie tylko duze ilosci glutenu, ale i innych rzeczy czy to zle trawione bialka, bakterie, pasozyty, ktorych nie wytlukl kwas w zoladku, cala masa roznych niefajnych gosci. Do tego wiekszosc z nas pojechala antybiotkami po jelitach wielkrotnie w zyciu i lyka srodki przeciwbolowe na wszystko (powiem Ci, ze po 10 latach poza Polska jak widze reklamy w polskiej tv to jestem przerazona ile tego sie ludziom wciska.) wiec i flora bakteryjna kuleje. Naszy ukl odpornosciowy jest non-stop przestymulowany..


Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2016-06-18 09:43:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
Nie upatruje w glutenie caleogo zla, ale nie zgadzam sie z tym, ze jest ok i mozna sobie ot tak szamac w kazdje ilosci ii bedzie super. W tej chwili jest go pelno wszedzie i we wszystkim bo tak jest produkowana zywnosc. Ze smakowitoscia nie bede sie spierac hehe :) Co sie okaze za jakis czas zobaczymy, badania trwaja, Odkrywamy nowe rzeczy. A to ze robi sie z tego biznes i nakreca wszystko to zwykla ludzka cecha zwana chciwoscia. Podobnie jak sianie strachu przed czerwonym miesem, tl nasyconymi itd. Ostatnio rozlozylo mnie stwierdzenie profesorki z IZZ, ze cholesterol 200 to juz hipercholesterolemia......



Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2016-06-18 09:49:08

Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2016-06-18 09:52:35
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

btw

Następny temat

Aktywnie w ciąży

WHEY premium