SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237252

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Omlecior z tartą cukinią i kremem czekoladowym

składniki
2 jajka
czubata łyżka mąki kokosowej
czubata łyżka mąki kasztanowej
czubata łyżka mąki z tapioki
łyżka wheya (daloam wanilię)
proszek do pieczenia - szczypta (u mnie bezglutenowy)
łyżka octu jabłkowego fermentowanego
pół średniej cukini utartej
olej koko do smażenia

krem
pół banan dużego
łyżka kakao
100g upieczonej dyni
odrobina wody

WYKONANIE

omlet
wszytskie składniki mieszamy dokładnie, odstwiamy na 5 min
smażymy pod przykryciem, po około 2 min na każdej stronie

krem
blendujemy wszytskie składniki na gładka masę

omlet podajemy z kremem bananowo-kakowym

zdjęcie słabe, bo juz ciemno, a robione telefonem


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
BAJADERKI

bajaderki pochodzą z przepisu od Barbell Kitchen
Tutaj znajdziecie

moja wersja delikatnie zmodyfikowana

SKŁADNIKI
2 banany
2 jablka
6 jajek
5 lyzek wiorek kokosowych
1 lyzka maki kokosowej
2 lyzki kakao
lyzeczka karobu
miarka odzywki bialkowej
dowolne bakalie (u mnie odzynki i nerkowce)
miód
+ dodatkowe wiórki

WYKONANIE
banany i jablka obieramy, kroimy, wkladamy do miski. Dodajemy jajka, wiorki, make kokosowa, kako i karob, odzywke.
Blendujemy na jednolita mase.
dodajemy bakali. Mieszamy.

Przelewamy mase na patelnie i redukujemy. Masa ma stac sie gęsta.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik (180st)

formujemy kulki z powstalej masy i ukladamy na papierze od pieczenia.

wkladamy do pieca na okolo 4-5 min.
wyciagamy, odwracamy kulki na druga strone.
ponownie wkladamy do pieca.
wyciagamy.
delikatnie polewamy miodem i posypujemy wiorkami kokosowymi.

Smakuja extra!
Polecam.





Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-11-25 09:59:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 104 Wiek 45 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3005
Paleo chleb:
3/4 szkl maki cassava
1/3 szkl skrobi ziemniaczanej/tapioki/arrowroot (do wyboru)
2 lyzki maki kokosowej 3 lyzki łuski nasion babki płesznika (psyllium husk)
7 jaj lyzeczka sody
lyzka octu jablkowego
pol szkl syropu klonowego(ja dalam lyzke miodu i reszte wody)
3 lyzki tluszczu np oleju kokosowego/ghee/avocado/masla
lyzeczka soli
Ja dorzucilam lyzke maku tym razem, nastepnym sprobuje z sezamem albo dynia Wazne zeby suche produkty wymieszac osbno i mokre osobno, a po zmiksowaniu wszystkiego odrazu wlozyc do nagrzanego pierarnika na 180 stopni C I piec okolo 35 min. Jest puszysty i smakuje jak chleb! Zaden tam chleb bananowy, kokosowy czy migdalowy. Jego jedyna wada to to ze szybko znika

2

Chomikiem nudy nie zabijesz!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37941
Polędwiczka wieprzowa w mleku kokosowym - przepis podstawowy

Składniki:
600g polędwiczki wieprzowej lub innego chudego i delikatnego mięsa (krewetki, cyce, chudy filet z ryby...)
400ml mleczka kokosowego (1 puszka)
papryczka chilli (ja dałam 1/2 czerwonej habanero i było ostre 2 razy )
8 ząbków czosnku (można więcej można mniej, jak kto lubi)
1 łyżka masła klarowanego lub tłuszczu kokosowego
1-2 łyżeczki ksylitolu
1/2 źdźbła trawy cytrynowej
sól
opcjonalnie:
1 łyżka sosu sojowego (pamiętaj aby wtedy dać mniej soli!)

Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki (1-kęsowe). Wymieszać ze startym czosnkiem, posiekanym chilli i trawą cytrynową, ksylitolem, sosem sojowym i solą. Odstawić min na taki czas, aby mięso było w temperaturze pokojowej. Na dużej patelni rozgrzać masło na dużym ogniu. Wrzucić mięso z marynatą i smażyć do ścięcia mięsa na dużym ogniu. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć ogień. Zagotować, wyłączyć. Doprawić ewentualnie solą/ksylitolem.

Podawać z ryżem (najlepiej basmati lub jaśminowym) lub makaronem. Na pewno jest tez dobre z batatami, gdyż wszystko jest dobre z batatami

BTW dla całości (bez ryżu itp):
B135,9 T121,5 W28,5
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Bang, pomysł na szybką, rozgrzewajaca i smaczną zupę, jak znalazł na coraz chłodniejsze grudniowe dni.

Co potrzebujesz?

-kawałek imbiru
-cebulę
-marchewkę
-4 ząbki czosnku
-ostrą papryczkę (ilość w zalezności od tego, jak bardzo ma palić  )
-kurczak filet – 400g
-olej kokosowy
-sos sojowy
-sól himalajska
-kurkuma
-pieprz

-curry

Co robimy?
Ciechamy wszystko, co da sie pociachać.
Rozgrzewamy olej kokosowy w duzymgarnku, wrzucamy pokrojone : cebulę, czosnek, imbir, ostrą papryczę. Podsmażamy. Uważamy, żeby sie nie przypalało, mieszamy, co chwilę.

Dorzucamy kurę i smazymy jeszcze chwilę.

Zalewamy wodą, dorzucamy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Dodajemy kurkumę, curry i dokładmie mieszamy.
Następnie dodajemy około 200-300mln mleczka kokosowego.
Gotujemy około 7 min.

Poleam podawac z makaronem ryżowym.
Do miseczki wkładamy połamany makaron ryżowy nitki. Zalewamy gorącą zupą.
Mieszamy. Po 2 min znowu mieszamy.
I gotowe.

P.S. NIE POLECAM MLECZKA KOKOSOWEGO ZE ZDJĘCIA!!!!!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 22600 Napisanych postów 11141 Wiek 47 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 356226
Gulasz z kurzych serc w pomidorach

Składniki:

- czosnek (ząbki i granulowany)
- imbir
- kminek
- tymianek (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej (jak ktoś woli, można zamienić na inny tłuszcz)
- cebula
- kurze serca (indycze też się sprawdzą)
- pomidory z puszki (1-2 puszki, można oczywiście zamienić na zwykłe pomidory)
- koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)


Przepis:

Drobno posiekany czosnek, posiekany imbir oraz trochę kminku lekko obsmażyć na łyżce-dwóch oleju, po chwili dorzucić pokrojoną w piórka cebule i zeszklić.
Chwilę później dodać serca (jak kurze i małe to ja daję w całości, jak większe tnę na pół, jak indycze to pokrojone w paski). Smażyć kilka minut, następnie dorzucić puszkę lub dwie pomidorów i pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Sol, pieprz, tymianek i ew. dodatkowo czosnek granulowany. Dusić do miękkości i gotowe.

Ja łączyłam z makaronem z pszenicy durum albo z kaszą jaglaną lub durum i na koniec dodawałam makaron/kaszę do gulaszu i robiłam danie jednogarnkowe.






Zmieniony przez - Ghorta w dniu 2015-12-09 19:03:13
2

Κατά τον δαίμονα εαυτού.
------
Mój dziennik: http://www.sfd.pl/DT__Ghorta_ghrrromi_fat-t1096396.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Pieczone buraczki palce lizać!!

Buraki obrać i pokroić wg uznania. Ja pokroiłam w grube słupki.
Przygotować marynatę: 3 łyżki oleju, 1 łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę miody.

Buraki pieczemy w 220 stopniach celsjusza. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym.

Czas: Na oko :P Zależy od wielkości buraków więc trzeba sprawdzać ale 20 minut minimum, aż zrobią się miękkie.

Przed podaniem dorabiamy sos:
3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka oleju, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, miód, pietruszka :)

Na zdjęciu całe danie- z pulpetami i ziemniaczkami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Pierdzielniczki swiateczne

Składniki:
– pół szklanki mąki ryżowej
szklanka mąki gryczanej
– pół szklanki mąki jaglanej
– miód – 2 duze lyżki (lub więcej jak maja być słodsze)
– 5- 6 łyżek masła klarowanego
– 2 jajka
– 3 łyżki cynamonu
– 1 łyżka kardamonu,
– 1 łyżka imbiru
– 1 łyżeczka zmielonych goździków zielonych
– szczypta soli morskiej
– szczypta gałki muszkatołowej
– szczypta sody
-opcjonalnei kakao lub karob 1 lyzka

Wykonanie
jajka utrzec z maslem i miodem. Oddzielnie wymieszać susze sklaniki. Piekarnik nagrzac do 170st. Połączyć mokre i suche składniki. Ugnieść ciasto. Zawinąc w folie i włożyć do zamrażalnika na 10 min. Rozwałkowac ciasto i wycinać pierniczki. Piec około 7 min. Zależy jakie mamy foremki i jak grube pierniczki robimy. Przestudzone pierniczki smarowałam roztopioną gorzka czekoladą i sypalam wiórkami, znaim czekolada zastygła.

robiłam też na bazie mąki gryczanej i amarantusowej z olejem kokosowym. Da sie zrobić, ale ciasto się lepi.




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
GOFRY

potrzeba
gofrowinica albo opiekacz do tzw sandwichy

a poza tym na 3 porządne sztuki
60 g mąki gryczanej
1 jajko
10-30g odzywki (zalezy ile B chcecie miec)
5g mąki kokosowej
proszek do pieczenia
cynamon (opcjonalnie)
woda (na oko) - ja dodałam troche za dużo stad te 5 g maki kokosowej.

wszystko mieszamy, masa nie moze byc za rzadka bo wyplynie
gofrownice przetralam lekko olejem koko i nagrzałam

wlewamy masę i pieczemy
po okolo 1-2 min otwieramy gofrownice, zeby nadmiar pary uciek, zamykamy i pieczemy jeszcze 1-2 min.
w miedzyczasie mikusjemy lekko rozmrozone truskawki z kawałkiem banana.
Na upieczone gorfy nakładamy mus truskawkowy i pałaszujemy,

same gofry bez owoców maja
przy 25g odzywki
359,5kcal 36,9B 37,2W 7,1T





Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2016-01-08 19:13:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Burgery z fasoli i ciecierzycy

Składniki:
-ciecierzyca
- czerwona fasola
- ulubione zioła i przyprawy
- jajko
- marchew
- ewentualnie kapusta pekińska

ugotowane ciecierzycę i czerwoną fasolę chwilkę miksujemy (nie na jednolitą masę, ale tak by nadal były grudki), dodajemy podprażone na suchej patelni przyprawy i zioła (u mnie kumin, kolendra i papryka), dodajemy jajka oraz startą na grubych oczkach surową marchewkę, mieszkamy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszkamy. Smażymy na teflonie pod przykryciem.

W przypadku za luźnej masy można dodać łyżkę bułki tartej/kaszy manny, teraz myślę, że kasza jaglana czy ryż też mogą być. Ja dodałam także poszatkowaną kapustę pekińską



Zapiekanka z kaszy jaglanej i twarogu
bomba węglowodanowa

Składniki:
- kasza jaglana
- twaróg
- żółtko
- coś do posłodzenia twarogu
- masło/olej koko

Twaróg ucieramy z żółtkiem słodzimy do smaku. Naczynie za zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy pół ugotowanej kaszy jaglanej, przekładamy masą twarogową, przykrywamy kolejną warstwą kaszy jaglanej. Na wierzch dajemy kilka skrawków masła/oleju koko. Zapiekamy około godziny (nie podam temp. mam zepsuty piekarnik i wszystko piekę na czuja ).





Zmieniony przez - lalare w dniu 2016-01-10 21:24:56
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium