Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-07-25 19:46:56
...
Napisał(a)
Kiszone buraczki na wspomaganie jelit i nie tylko :) Naturalny probiotyk. Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry (uwaga, barwia), grubosc w zaleznosci od upodobania. Do duzego sloja warstwami kladziemy buraki przekladajac je zielem angielskim, lisciem laurowym, obranymi zabkami czosnku, jezeli ktos chce kawalkami korzenia chrzanu i pieprzem. Zostawiamy troche miejsca na gorze i zalewamy filtrowana lub przegotowan, ostudzona woda z sola. Na 1 l wody dodajemy ok plaskiej lyzki soli (polecam himalajska, uwaga jest nieco bardziej slona). Buraki powinny zostac calkowicie zakryte. Zakrecamy sloj lub zamykamy na klamry, odwaracamy na chwile spodem do gory i stawiamy normalnie na boku, gdzies w domu w temperaturze pokojowej i zdala od slonca. Fermentacja nastepuje po ok 2 dniach. Zagladamy do sloika czy nie pojawia sie plesn (jezeli tak do niestety do kosza - dlatego tak wazne jest aby buraki nie wystawaly, jezeli cos chce wyplynac, upychamy). Fermentacja 4 do 5 dni. Sok na czczo jako napoj bogow, buraki ukiszone np do salatki. Pycha. Mozna ekpserymentowac z dodtkami i pzryprawami wedle upodoban.
Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-07-25 19:46:56
Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-07-25 19:46:56
7
...
Napisał(a)
Babeczki czekoladowo-proteinowe
3 jajka
1-2 banany (ok.150-200g)
10g kakao
90g mąki pełnoziarnistej (osobiście najbardziej smakują mi z żytnią, ale z pszenną też są dobre)
10ml oleju/masła (jaki komu tłuszcz pasuje)
40g migdałów (opcjonalnie - ja dodaję, żeby podbić tłuszcz)
5g sody oczyszczonej
60g odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej lub waniliowej/migdałowej, jeśli preferujecie mniej słodkie babeczki to naturalnej)
20-30g płatków owsianych
60-70g twarogu półtłustego
odrobina wody, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta
Przygotowanie:
1.Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę (oczywiście będą jakieś gudki, bo płatki i migdały nie zmiksują się idealnie, ale się tym nie przejmujemy)
2. Przelewamy masę do foremek (u mnie malutkie - na 24szt, silikonowe)
3. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190*C piekarnika na ok.18min (przy większych foremkach dodajcie 3-5min na wszelki wypadek)
4. Wyjmujemy, studzimy i pilnujemy się, żeby nie zjeść za dużo
B/W/T - wszystko zależy od tego ile konkretnie dacie składników, tym razem w 24szt. wyszło mi - 1389,7kcal B:106,5 W:133,8 T:47,0
na 1babeczkę: B:4,44 / W: 5,57 / T: 1,95
3 jajka
1-2 banany (ok.150-200g)
10g kakao
90g mąki pełnoziarnistej (osobiście najbardziej smakują mi z żytnią, ale z pszenną też są dobre)
10ml oleju/masła (jaki komu tłuszcz pasuje)
40g migdałów (opcjonalnie - ja dodaję, żeby podbić tłuszcz)
5g sody oczyszczonej
60g odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej lub waniliowej/migdałowej, jeśli preferujecie mniej słodkie babeczki to naturalnej)
20-30g płatków owsianych
60-70g twarogu półtłustego
odrobina wody, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta
Przygotowanie:
1.Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę (oczywiście będą jakieś gudki, bo płatki i migdały nie zmiksują się idealnie, ale się tym nie przejmujemy)
2. Przelewamy masę do foremek (u mnie malutkie - na 24szt, silikonowe)
3. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190*C piekarnika na ok.18min (przy większych foremkach dodajcie 3-5min na wszelki wypadek)
4. Wyjmujemy, studzimy i pilnujemy się, żeby nie zjeść za dużo
B/W/T - wszystko zależy od tego ile konkretnie dacie składników, tym razem w 24szt. wyszło mi - 1389,7kcal B:106,5 W:133,8 T:47,0
na 1babeczkę: B:4,44 / W: 5,57 / T: 1,95
8
...
Napisał(a)
Chipsy z jarmużu
Podchodziłam do tego przepisu z dość dużym dystanesem, ale okazało się, że wyszło super, dlatego się dzielę
Skłdaniki:
Paczka jarmużu (200-300g)
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 16g)
sól, chilli, papryka mielona, ew. czosnek
Przygotowanie:
1.Myjemy jarmuż, suszymy, wycinamy grube łodyżki.
2. Zalewamy oliwą i przyprawiamy do smaku
3. Mieszamy wszystko tak, żeby każdy liść był wymazany oliwą
4. Wstawiamy do nagrzanego do 150-160*C piekarnika na 10-15min
5. Wyjmujemy z piekarnika gdy liście zaczynają się robić lekko brązowe
UWAGA! Szybko się palą, więc trzeba ich pilnować
Miłego chrupania
Zmieniony przez - nightsky w dniu 2015-08-21 18:10:59
Podchodziłam do tego przepisu z dość dużym dystanesem, ale okazało się, że wyszło super, dlatego się dzielę
Skłdaniki:
Paczka jarmużu (200-300g)
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 16g)
sól, chilli, papryka mielona, ew. czosnek
Przygotowanie:
1.Myjemy jarmuż, suszymy, wycinamy grube łodyżki.
2. Zalewamy oliwą i przyprawiamy do smaku
3. Mieszamy wszystko tak, żeby każdy liść był wymazany oliwą
4. Wstawiamy do nagrzanego do 150-160*C piekarnika na 10-15min
5. Wyjmujemy z piekarnika gdy liście zaczynają się robić lekko brązowe
UWAGA! Szybko się palą, więc trzeba ich pilnować
Miłego chrupania
Zmieniony przez - nightsky w dniu 2015-08-21 18:10:59
...
Napisał(a)
Wczoraj pierwszy raz robiłam tą pastę, z nastawieniem, że będzie ona kanapkowa, ale przyznam, że tak mi zasmakowała, że nafaszerowałam nią również tortillki na obiad, na pewno zrobię znów!
Taka porcja starcza na około 12 kromeczek chleba(gruba warstwa), ale pewnie jakby się uprzeć i ją trochę pooszczędzać() to starczyłaby i na 20 ;)
Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy
Składniki:
- 80 g zielonej soczewicy;
- 1 cebula;
- łyżeczka oleju kokosowego ( do podsmażenia cebulki);
- 2 łyżyczki oleju lnianego(albo innego tłoczoneog na zimno);
- sól, pieprz, curry, suszona pietruszka.
Soczewicę zalewamy wodą(ok 1,5 szklanki) na 2-3h. Po tym czasie, dolewamy ok szklanke wody, solimy, gotujemy aż soczewica wciągnie całą wodę. W międzyczasie smażymy cebulkę na łyżeczce oleju kokosowego, solimy i pieprzymy, smażymy aż cebulka będzie miękka. Blendujemy soczewicę, podsmażoną cebulkę, 2 łyżki oleju lnianego, przyprawy- dużą szczyptę curry i natki pietruszki(ja sypałam "na oko"). Możemy jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
Gotowe! Smacznego!
Przepraszam za jakość zdjęcia
Taka porcja starcza na około 12 kromeczek chleba(gruba warstwa), ale pewnie jakby się uprzeć i ją trochę pooszczędzać() to starczyłaby i na 20 ;)
Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy
Składniki:
- 80 g zielonej soczewicy;
- 1 cebula;
- łyżeczka oleju kokosowego ( do podsmażenia cebulki);
- 2 łyżyczki oleju lnianego(albo innego tłoczoneog na zimno);
- sól, pieprz, curry, suszona pietruszka.
Soczewicę zalewamy wodą(ok 1,5 szklanki) na 2-3h. Po tym czasie, dolewamy ok szklanke wody, solimy, gotujemy aż soczewica wciągnie całą wodę. W międzyczasie smażymy cebulkę na łyżeczce oleju kokosowego, solimy i pieprzymy, smażymy aż cebulka będzie miękka. Blendujemy soczewicę, podsmażoną cebulkę, 2 łyżki oleju lnianego, przyprawy- dużą szczyptę curry i natki pietruszki(ja sypałam "na oko"). Możemy jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
Gotowe! Smacznego!
Przepraszam za jakość zdjęcia
...
Napisał(a)
"Owsianka" z dyni makaronowej
Składniki:
• ok 200 g dyni makaronowej (upieczonej wcześnie)*
• 20 g wiórków kokosowych
• 70 ml mleka kokosowego
• 50 ml wody
• cynamon
• kurkuma
• imbir
• szczypta soli
• ulubione dodatki (np. prażone jabłka, grillowane brzoskwinie, duszona gruszka, itp. U mnie świeże figi i duszone śliwki)
Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzucamy dynię i zalewamy ją mlekiem kokosowym oraz wodą. Mieszamy aż składniki się połączą, a dynia rozpadnie na małe cząstki.
2. Dodajemy wiórki kokosowe i przyprawy, mieszamy całość.
3. Gdy "owsianka" uzyska pożądaną konsystencję i temperaturę przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
* Dynię makaronową najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne i piec w 200 stopniach przez 45-60 minut.
Tak upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka dni.
MAKRO w 1 porcji: B 4 . W 10 . T 26
(liczone bez dodatków w postaci owoców)
SMACZNEGO
Składniki:
• ok 200 g dyni makaronowej (upieczonej wcześnie)*
• 20 g wiórków kokosowych
• 70 ml mleka kokosowego
• 50 ml wody
• cynamon
• kurkuma
• imbir
• szczypta soli
• ulubione dodatki (np. prażone jabłka, grillowane brzoskwinie, duszona gruszka, itp. U mnie świeże figi i duszone śliwki)
Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzucamy dynię i zalewamy ją mlekiem kokosowym oraz wodą. Mieszamy aż składniki się połączą, a dynia rozpadnie na małe cząstki.
2. Dodajemy wiórki kokosowe i przyprawy, mieszamy całość.
3. Gdy "owsianka" uzyska pożądaną konsystencję i temperaturę przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
* Dynię makaronową najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne i piec w 200 stopniach przez 45-60 minut.
Tak upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka dni.
MAKRO w 1 porcji: B 4 . W 10 . T 26
(liczone bez dodatków w postaci owoców)
SMACZNEGO
1
Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/._DT2_._HETAVEL_.-t1065615-s18.html#post6
...
Napisał(a)
Jabłecznik glutenfree, no sugar.
składniki
-mąka kokosowa 3 lyzki
tapioka mąka 3 łyżki
3 wiejskie jajka,
jabłka około 5szt
Olej kokosowy, cynamon, miód.
wykonanie
Jabłka poddusic z olejem kokosowym i cynamonem. Na koniec dodać miód. Mąkę, jajks, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy wodę. Wykładamy do blaszki nasmarowanej olejem kokosowym. Wykładamy na to podduszone jabłka. Pieczemy około 45min. 180st.
składniki
-mąka kokosowa 3 lyzki
tapioka mąka 3 łyżki
3 wiejskie jajka,
jabłka około 5szt
Olej kokosowy, cynamon, miód.
wykonanie
Jabłka poddusic z olejem kokosowym i cynamonem. Na koniec dodać miód. Mąkę, jajks, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy wodę. Wykładamy do blaszki nasmarowanej olejem kokosowym. Wykładamy na to podduszone jabłka. Pieczemy około 45min. 180st.
...
Napisał(a)
placki owsiane :
na porcję śniadaniową : 60 g płatków owsianych, 1 jajo, 15 g. daktyli drobno pokrojonych, wszystko mieszamy, lekko zagniatamy i smażymy aż się zrumieni. Uwaga - bardzo sycące ciężko zjeść całość Jak ktoś dysponuje dobrej jakości mlekiem zsiadłym to dobrze równoważy słodkość : )
na porcję śniadaniową : 60 g płatków owsianych, 1 jajo, 15 g. daktyli drobno pokrojonych, wszystko mieszamy, lekko zagniatamy i smażymy aż się zrumieni. Uwaga - bardzo sycące ciężko zjeść całość Jak ktoś dysponuje dobrej jakości mlekiem zsiadłym to dobrze równoważy słodkość : )
...
Napisał(a)
Bziu, boski przepis :)
Eksperymentalny szejk sniadaniowy z inspiracji Kuby Mauricza: mleko kokosowe (u mniej to byla raczej smietanka kokosowa zdjeta z 99% mleka) 2 lychey, banan, garsc malin, 2 surowe zoltka, niepelna miarka odzywki, lyzka kakao, mleko migdalowe dla lekkiego uplynnienia masy :) Zmiksowac i wypic. Czulam jakbym zjadla 10 jaj na bekonie :)
Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-10-02 10:57:15
Eksperymentalny szejk sniadaniowy z inspiracji Kuby Mauricza: mleko kokosowe (u mniej to byla raczej smietanka kokosowa zdjeta z 99% mleka) 2 lychey, banan, garsc malin, 2 surowe zoltka, niepelna miarka odzywki, lyzka kakao, mleko migdalowe dla lekkiego uplynnienia masy :) Zmiksowac i wypic. Czulam jakbym zjadla 10 jaj na bekonie :)
Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-10-02 10:57:15
...
Napisał(a)
w temacie szejkow z tej samej inspircji
banan duzy lub dwa mniejsze, pieczona dynia, lyzka oleju kokosowego, zoltko lub 2, woda kokosowa tak, zeby konnsystencja sie zgadzala, sroga lyzka kakao, opcjonalnie pol miarki wheya (tu nawet lepiej szczypta stewii)
jest slodkie, dobre i syci
Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-02 11:11:53
banan duzy lub dwa mniejsze, pieczona dynia, lyzka oleju kokosowego, zoltko lub 2, woda kokosowa tak, zeby konnsystencja sie zgadzala, sroga lyzka kakao, opcjonalnie pol miarki wheya (tu nawet lepiej szczypta stewii)
jest slodkie, dobre i syci
Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-02 11:11:53
...
Napisał(a)
Chlebek low Carb
Składniki
-cukinia strata na duzych oczkach ~ 400g
-6 jajek
-5 czubatych łyżek mąki kokosowej
-3 łyżki wiórek kokosowych
-3 łyżki siemienia lnianego
-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-łyżeczka soli himalajskiej
-łyżeczka sody
-łyżka duża octu jabłkowego fermentowanego
-olej kokosowy do wysmarowania formy
Wykonanie
suche składniki mieszmy.
dodajemy starta cukinie (jesli puscila duzo wody, odsączamy).
dodadajemy jajka i ocet jablkowy, Dokladnie mieszamy.
Przekladamy mase do formy (keksowka) wysmarowanej olejem kokosowym
Pieczemy 60 min w 180st termoobieg.
Skonsumowany ze smalczykiem, boczkiem i jarmuzem.
Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-13 18:54:57
Składniki
-cukinia strata na duzych oczkach ~ 400g
-6 jajek
-5 czubatych łyżek mąki kokosowej
-3 łyżki wiórek kokosowych
-3 łyżki siemienia lnianego
-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-łyżeczka soli himalajskiej
-łyżeczka sody
-łyżka duża octu jabłkowego fermentowanego
-olej kokosowy do wysmarowania formy
Wykonanie
suche składniki mieszmy.
dodajemy starta cukinie (jesli puscila duzo wody, odsączamy).
dodadajemy jajka i ocet jablkowy, Dokladnie mieszamy.
Przekladamy mase do formy (keksowka) wysmarowanej olejem kokosowym
Pieczemy 60 min w 180st termoobieg.
Skonsumowany ze smalczykiem, boczkiem i jarmuzem.
Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-13 18:54:57
Poprzedni temat
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
Następny temat
Poppy/Poczatek, plan i pare pytan
Polecane artykuły