SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237281

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
Kiszone buraczki na wspomaganie jelit i nie tylko :) Naturalny probiotyk. Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry (uwaga, barwia), grubosc w zaleznosci od upodobania. Do duzego sloja warstwami kladziemy buraki przekladajac je zielem angielskim, lisciem laurowym, obranymi zabkami czosnku, jezeli ktos chce kawalkami korzenia chrzanu i pieprzem. Zostawiamy troche miejsca na gorze i zalewamy filtrowana lub przegotowan, ostudzona woda z sola. Na 1 l wody dodajemy ok plaskiej lyzki soli (polecam himalajska, uwaga jest nieco bardziej slona). Buraki powinny zostac calkowicie zakryte. Zakrecamy sloj lub zamykamy na klamry, odwaracamy na chwile spodem do gory i stawiamy normalnie na boku, gdzies w domu w temperaturze pokojowej i zdala od slonca. Fermentacja nastepuje po ok 2 dniach. Zagladamy do sloika czy nie pojawia sie plesn (jezeli tak do niestety do kosza - dlatego tak wazne jest aby buraki nie wystawaly, jezeli cos chce wyplynac, upychamy). Fermentacja 4 do 5 dni. Sok na czczo jako napoj bogow, buraki ukiszone np do salatki. Pycha. Mozna ekpserymentowac z dodtkami i pzryprawami wedle upodoban.





Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-07-25 19:46:56
7
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Babeczki czekoladowo-proteinowe

3 jajka
1-2 banany (ok.150-200g)
10g kakao
90g mąki pełnoziarnistej (osobiście najbardziej smakują mi z żytnią, ale z pszenną też są dobre)
10ml oleju/masła (jaki komu tłuszcz pasuje)
40g migdałów (opcjonalnie - ja dodaję, żeby podbić tłuszcz)
5g sody oczyszczonej
60g odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej lub waniliowej/migdałowej, jeśli preferujecie mniej słodkie babeczki to naturalnej)
20-30g płatków owsianych
60-70g twarogu półtłustego
odrobina wody, jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta

Przygotowanie:

1.Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę (oczywiście będą jakieś gudki, bo płatki i migdały nie zmiksują się idealnie, ale się tym nie przejmujemy)
2. Przelewamy masę do foremek (u mnie malutkie - na 24szt, silikonowe)
3. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190*C piekarnika na ok.18min (przy większych foremkach dodajcie 3-5min na wszelki wypadek)
4. Wyjmujemy, studzimy i pilnujemy się, żeby nie zjeść za dużo

B/W/T - wszystko zależy od tego ile konkretnie dacie składników, tym razem w 24szt. wyszło mi - 1389,7kcal B:106,5 W:133,8 T:47,0

na 1babeczkę: B:4,44 / W: 5,57 / T: 1,95

8
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chipsy z jarmużu

Podchodziłam do tego przepisu z dość dużym dystanesem, ale okazało się, że wyszło super, dlatego się dzielę

Skłdaniki:
Paczka jarmużu (200-300g)
2 łyżki oliwy z oliwek (ok. 16g)
sól, chilli, papryka mielona, ew. czosnek

Przygotowanie:
1.Myjemy jarmuż, suszymy, wycinamy grube łodyżki.
2. Zalewamy oliwą i przyprawiamy do smaku
3. Mieszamy wszystko tak, żeby każdy liść był wymazany oliwą
4. Wstawiamy do nagrzanego do 150-160*C piekarnika na 10-15min
5. Wyjmujemy z piekarnika gdy liście zaczynają się robić lekko brązowe

UWAGA! Szybko się palą, więc trzeba ich pilnować

Miłego chrupania




Zmieniony przez - nightsky w dniu 2015-08-21 18:10:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 69 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1544
Wczoraj pierwszy raz robiłam tą pastę, z nastawieniem, że będzie ona kanapkowa, ale przyznam, że tak mi zasmakowała, że nafaszerowałam nią również tortillki na obiad, na pewno zrobię znów!

Taka porcja starcza na około 12 kromeczek chleba(gruba warstwa), ale pewnie jakby się uprzeć i ją trochę pooszczędzać() to starczyłaby i na 20 ;)

Pasta kanapkowa z zielonej soczewicy

Składniki:
- 80 g zielonej soczewicy;
- 1 cebula;
- łyżeczka oleju kokosowego ( do podsmażenia cebulki);
- 2 łyżyczki oleju lnianego(albo innego tłoczoneog na zimno);
- sól, pieprz, curry, suszona pietruszka.

Soczewicę zalewamy wodą(ok 1,5 szklanki) na 2-3h. Po tym czasie, dolewamy ok szklanke wody, solimy, gotujemy aż soczewica wciągnie całą wodę. W międzyczasie smażymy cebulkę na łyżeczce oleju kokosowego, solimy i pieprzymy, smażymy aż cebulka będzie miękka. Blendujemy soczewicę, podsmażoną cebulkę, 2 łyżki oleju lnianego, przyprawy- dużą szczyptę curry i natki pietruszki(ja sypałam "na oko"). Możemy jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
Gotowe! Smacznego!

Przepraszam za jakość zdjęcia

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 203 Napisanych postów 8582 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 74835
"Owsianka" z dyni makaronowej


Składniki:
• ok 200 g dyni makaronowej (upieczonej wcześnie)*
• 20 g wiórków kokosowych
• 70 ml mleka kokosowego
• 50 ml wody
• cynamon
• kurkuma
• imbir
• szczypta soli
• ulubione dodatki (np. prażone jabłka, grillowane brzoskwinie, duszona gruszka, itp. U mnie świeże figi i duszone śliwki)

Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzucamy dynię i zalewamy ją mlekiem kokosowym oraz wodą. Mieszamy aż składniki się połączą, a dynia rozpadnie na małe cząstki.
2. Dodajemy wiórki kokosowe i przyprawy, mieszamy całość.
3. Gdy "owsianka" uzyska pożądaną konsystencję i temperaturę przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.

* Dynię makaronową najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne i piec w 200 stopniach przez 45-60 minut.
Tak upieczoną dynię można przechowywać w lodówce kilka dni.

MAKRO w 1 porcji: B 4 . W 10 . T 26
(liczone bez dodatków w postaci owoców)

SMACZNEGO




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Jabłecznik glutenfree, no sugar.

składniki
-mąka kokosowa 3 lyzki
tapioka mąka 3 łyżki
3 wiejskie jajka,
jabłka około 5szt
Olej kokosowy, cynamon, miód.

wykonanie
Jabłka poddusic z olejem kokosowym i cynamonem. Na koniec dodać miód. Mąkę, jajks, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy wodę. Wykładamy do blaszki nasmarowanej olejem kokosowym. Wykładamy na to podduszone jabłka. Pieczemy około 45min. 180st.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 914
placki owsiane :
na porcję śniadaniową : 60 g płatków owsianych, 1 jajo, 15 g. daktyli drobno pokrojonych, wszystko mieszamy, lekko zagniatamy i smażymy aż się zrumieni. Uwaga - bardzo sycące ciężko zjeść całość Jak ktoś dysponuje dobrej jakości mlekiem zsiadłym to dobrze równoważy słodkość : )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 745 Napisanych postów 3413 Wiek 48 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37245
Bziu, boski przepis :)

Eksperymentalny szejk sniadaniowy z inspiracji Kuby Mauricza: mleko kokosowe (u mniej to byla raczej smietanka kokosowa zdjeta z 99% mleka) 2 lychey, banan, garsc malin, 2 surowe zoltka, niepelna miarka odzywki, lyzka kakao, mleko migdalowe dla lekkiego uplynnienia masy :) Zmiksowac i wypic. Czulam jakbym zjadla 10 jaj na bekonie :)


Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 2015-10-02 10:57:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
w temacie szejkow z tej samej inspircji

banan duzy lub dwa mniejsze, pieczona dynia, lyzka oleju kokosowego, zoltko lub 2, woda kokosowa tak, zeby konnsystencja sie zgadzala, sroga lyzka kakao, opcjonalnie pol miarki wheya (tu nawet lepiej szczypta stewii)


jest slodkie, dobre i syci


Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-02 11:11:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Chlebek low Carb

Składniki
-cukinia strata na duzych oczkach ~ 400g
-6 jajek
-5 czubatych łyżek mąki kokosowej
-3 łyżki wiórek kokosowych
-3 łyżki siemienia lnianego
-4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-łyżeczka soli himalajskiej
-łyżeczka sody
-łyżka duża octu jabłkowego fermentowanego
-olej kokosowy do wysmarowania formy

Wykonanie
suche składniki mieszmy.
dodajemy starta cukinie (jesli puscila duzo wody, odsączamy).
dodadajemy jajka i ocet jablkowy, Dokladnie mieszamy.

Przekladamy mase do formy (keksowka) wysmarowanej olejem kokosowym
Pieczemy 60 min w 180st termoobieg.

Skonsumowany ze smalczykiem, boczkiem i jarmuzem.








Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-10-13 18:54:57
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium