"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html
*** ZAPIEKANA DYNIA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM KOZIM **
Składniki na 1 porcje
-pól dyni makaronowej
-100 g mięsa mielonego z chudej szynki wieprzowej
-plaster koziego sera
-przecier pomidorowy, kawałek papryki czerwonej i czerwonej cebuli
-przyprawy (sol, pieprz, tabasco)
-masło klarowane do smażenia
Dynie przepoławiamy. Wydłubujemy pestki.
Nagrzewamy piekarnik, około 180st.
Paprykę i cebule podsmażamy na maśle klarowanym, dodajemy mięso, gdy mięso zacznie robić się białe dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, dusimy 5 min.
Faszerujemy dynie mięsnym sosem. Wkładamy do pieca na około 30 min. Po tym czasie na wierz kładziemy ser kozi i pieczemy jeszcze około 5-10 min, tak żeby ser się rozpuścił i lekko zapiekl.
Miąższ dyni makaronowej po pieczeniu przyjmuje postać cienkiego makaronu nitki
Smacznego!
- 250 g jabłek
- 250 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 30 g płatków migdałowych
- 30 g wiórków kokosowych
jabłka uprażyć z cynamonem i gałką muszkatałową jak trochę przestygną dodać do składników suchych i wbić jajko. Dokładnie wymieszać, lepić małe placuszki, mi wyszło 16 ciasteczek. Ciasteczka ukłądać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika piec 12 minut w 180C
B/W/T jednego ciacha
2,8/12,3/3,6
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Nowy dziennik - pods. str 5
http://www.sfd.pl/Trening_siłowy,_Trening_biegowy_i_jak_to_pogodzić__dziennik_Kessika-t1065957.html
dziennik pierwszy podsumowanie s. 24
http://www.sfd.pl/Potrzebuję_pomocy__redukcja-t1014685.html
a tu jedzonko
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Kessik_piecze_i_gotuje_ale_czasem_też_trenuje-t1078111.html#post4
- - raczej dla nieredukujących ;)
- 1 duża marchew
- 2 jabłka
- 80ml jogurtu naturalnego
- 100g mielonych migdałów lub mąki gryczanej
- 100g mąki ryżowej
- 2 jajka
- łyżka miodu , lub inna "słodycz"
- 2 łyżki masła kalrowanego
- łyżeczka sody
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu
Marchew i jabłka zetrzeć na tarce, dodać resztę składników: masło rozpuścić , czekoladę pokruszyć drobno , białka oddzielnie ubić i dodać na końcu, wymieszać i na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Porcja idealnie pasuje do keksówki. Piec w 180stopniach ok 45 min.
Ciacho nie jest mocno słodkie, idealne do kawy, sycące.
Zmieniony przez - AMiU w dniu 2014-10-08 18:58:33
dziś wyprodukowałam sernik, powstał z połączenia dwóch różnych przepisów.
Składniki:
- kasza jaglana 100g suchego ziarna
- 2 średnie banany dojrzale ok 200g
- ser twarogowy półtłusty 300g
- jajko 2 sztuki
- wiórki kokosowe 40g
- zapach waniliowy
- kakao 1 łyżka
- soda oczyszczona na czubku łyżeczki
Kaszę ugotować w wodzie, jak ostygnie dodać do niej ser, jajka, banany, sodę oczyszczoną i zblenderować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Ok 1/3-1/2 masy odłożyć do drugiej miski i dodać kakao - wymieszać. Na białą masę wyłożyć kakaową i wstawić na nagrzanego piekarnika 180C piec ok 1 godziny. Po ostygnięciu włożyć do lodówki.
B/W/T dla całości
76/124/52
Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-10-19 18:52:51
Główną przyczyną naszych porażek i sukcesów w życiu jesteśmy my sami
Nowy dziennik - pods. str 5
http://www.sfd.pl/Trening_siłowy,_Trening_biegowy_i_jak_to_pogodzić__dziennik_Kessika-t1065957.html
dziennik pierwszy podsumowanie s. 24
http://www.sfd.pl/Potrzebuję_pomocy__redukcja-t1014685.html
a tu jedzonko
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Kessik_piecze_i_gotuje_ale_czasem_też_trenuje-t1078111.html#post4
-50g kaszy jaglanej
-2 jajka
-pół łyżeczki sody (płasko)
Kaszę jaglaną mielimy w młynku do kawy/cukru (bądź bierzemy blender, ale nie próbowałam Wychodzi pulchna mąka. Dodajemy 2 jajka, sodę i energicznie mieszamy widelcem. Dodajemy ulubione przyprawy i zioła - wersja wytrawna, bądź orzechy, banana, kakao - wersja słodka. Dodatki są nieograniczone. Pieczemy w opiekaczu do chleba około 8-10 minut.
"Chlebek" ze zdjęcia jadłam z mozzarellą
Makro(bez sera): 18.3 B/ 35.1 W/ 11.5 T
Potrawka z soczewicy
-70g zielonej soczewicy
-45g mięsa(ja użyłam piersi z kurczaka)
-100g marchwi
-40g korzenia z pietruszki
-12g masła extra
-dodatkowo: brukselka, papryka, cebula, łyżeczka przecieru z pomidorów(nie miałam świeżych pomidorów, najlepiej je dodać)
-zioła, szczypta soli i ulubione przyprawy
Soczewicę gotuję przez max. 10 min. Później wymieniam wodę, której dolewam trochę ponad poziom soczewicy i od razu dodaję pozostałe składniki prócz masła (mięso oraz marchew i pozostałe warzywa kroję na duże części, a brukselkę wrzucam całą). Przyprawiam, przykrywam i duszę przez 15 minut (po tym czasie odparowała praktycznie cała woda). Pod koniec dodaję przecier, zaś mając pomidory wrzucam je od razu z warzywami, wcześniej parząc i pozbywając się skórki. Dodając pomidory nie ma potrzeby dolewać za dużo nowej wody, gdyż puszczą jej one dość sporo Wyszła mi duża porcja, która nie zmieściła się do tradycyjnej wielkości miski Masło dodaję do gotowego już dania.
Smacznego!
Makro: 28.7 B/ 39.8 W/ 11.4 T
Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2014-10-22 10:36:33
Składniki na ok 5 placuszków:
- 200g obranej dyni, surowej
- 1 jajko
- 40g mąki gryczanej
- sól
- 40g kwaśnej śmietany 18%
- smalec do smażenia
Dynię zetrzeć na grubych oczkach , dodać mąkę, śmietanę , żółtko, sól i przyprawy jakie kto lubi. Ja tylko dałam pieprz.
Mieszamy składniki - "ciasto" jest gęste .
Białko ubijamy oddzielnie i dodajemy na koniec. Wymieszać i smażyć.
U mnie z dodatkiem twarogu.
Zmieniony przez - AMiU w dniu 2014-10-26 19:22:37
30g płatków owsianych górskich
30g płatków jaglanych
2 jajka
120g twarogu
banan
30g daktyli
Płatki zalać wrzątkiem. Do miski wbić jajka i wymieszać z twarogiem aż masa będzie gładka. Dodać namoczone płatki oraz pokrojone w kostkę daktyle i banany. Wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Placuszki są wilgotne w środku.
Smacznego !
Zmieniony przez - teija w dniu 2014-10-27 09:43:33
Wygodna i pyszna alternatywa dla klasycznego zestawu kasza + sos. Przygotowujemy wszystko jak do zwykłego sosu mięsnego, ale zamiast go zagęszczać - gotujemy w nim kaszę. Ten sposób jest wykorzystywany w warunkach polowych i… na zjazdach rekonstruktorów wczesnośredniowiecznych ;) Tam też zasmakowałam w tej potrawie, choć sama trochę ją zmodyfikowałam.
Potrzebujesz (porcja na 2 osoby albo wygłodniałą lejdi):
500 g mięsa wieprzowego (na zdjęciu jest łopatka, smaczna wychodziła też szynka; schab raczej odpada, bo potrawa musi mieć trochę tłuszczu, żeby była smaczna)
200 g marchewki
2 cebule (lub więcej, jak ktoś lubi)
200 g kaszy gryczanej (wyjdzie też z ryżem czy inną kaszą, ale gryczana najlepsza)
Przyprawy (dla mnie klasyka: pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, czosnek; mój brat poleca też gałkę muszkatołową)
Mięso kroimy i zesmażamy, najlepiej dość mocno je podpiekając (daje kolorek i fajny posmak), na koniec dorzucamy pokrojoną cebulę (może być dość grubo, i tak się rozpadnie przy gotowaniu) i jeszcze chwilę smażymy. Potem wszystko ląduje w garnku, razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, a potem jeszcze trochę, żeby wyleciały z niego wszystkie soki (jak pokroimy drobno to będzie szybciej). Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy razem z kaszą. Tutaj trzeba obserwować kaszę i w razie czego dolać wody. Dobrze jest przed wrzuceniem kaszy jeszcze raz spróbować sosu i doprawić. Można dać trochę ostrzej, potem ten smak się „rozejdzie” po kaszy.
Dlaczego marchewka? Bo daje fantastyczny, słodkawy posmak, który mi idealnie pasuje do tej potrawy. Jak się zrobi ostrzejszy sos to ta słodycz się super z pikantnością przegryza.
Potrawa najlepsza tego samego dnia, ale można śmiało odgrzewać. Można podawać z ogórkiem kiszonym.
Mięso się dość długo gotuje, więc dobrze wstawić wcześniej i się czymś zająć, np. wykonać trening ;)
(Na zdjęciu tylko pół porcji)
Zmieniony przez - Kry-cha w dniu 2014-10-30 13:55:43
Składniki:
70 -100 g płatków owsianych
10 g migdałów całych lub płatków migdałowych
1 miarka odżywki białkowej whey
1 banan
250 g mleka 2%
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, migdały i odżywkę miksujemy na jednolity proszek, zalewamy mlekiem i mieszamy (lub miksujemy z mlekiem). Do tego kroimy banana.
Czasami dzielę to na połowę, i mam pierwsze i drugie śniadanie (wtedy 1 banan w jednej porcji, w drugiej - drugi banan i druga porcja mleka, z wodą mniej smaczne, chociaż też zjadliwe - właśnie testuję ;) )
Wartości:
kcal całości (z 70 g płatków): 679,2
B: 42,5 g
W: 88,9 g
T: 17,1 g
Mój dziennik - http://www.sfd.pl/vacerrosa_DT-t1047448.html
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67