Upiekłam taki sernik na święta i cieszył się sporym powodzeniem wśród mojej rodziny.
Nieco zmodyfikowałam przepis i przygotowałam mój sernik w następujący sposób:
Składniki:
1 kg zmielonego twarogu
9 jaj
150 g odżywki białkowej o smaku gruszkowo-waniliowym
1 duża świeża gruszka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
stewia
płatki migdałowe i płatki gorzkiej czekolady do ozdobienia
Białka oddzieliłam od żółtek. Ser, żółtka, odżywkę, proszek, stewię i aromat wymieszałam mikserem. Dodałam pokrojoną w kostkę gruszkę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta, bardzo delikatnie mieszając. Sernik przelałam do tortownicy i posypałam płatkami migdałów. Piekłam nieco ponad godzinę w temperaturze około 160 stopni.
Tuż przed końcem pieczenia posypałam płatkami czekolady.
Meraviglia!