SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier w diecie na rozbudowe miesni- pomocy!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4134

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 63 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1198
Czesc, mam problem gdyz przeczytalem, ze zwykly przecietny czlowiek, w teorii jedzacy 2000kcal dziennie, powinien dostarczac 90g wegli prostych tzn. cukrow. Wiem ze cukry proste, nie sa zbyt dobre. Ale jesli ich nie jem czuje sie zmeczony, ile bym nie zjadl. Przy spozywaniu 3000kcal dziennie, ile g powinno byc cukrow? I kiedy najlepiej je dostarczac, wiem ze po treningu, jesli juz, ale jakies inne pory?
Czyli reasumujac:
1. Kiedy jesc cukier?(pora dnia)
2. W czym najlepiej? tylko owoce?
3. Laczyc cukier z weglami zlozonymi?
4. Ile gram przy diecie 3000kcal?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Chociazby to badanie:

http://ajcn.nutrition.org/content/47/1/53.long

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12016989

http://otago.ourarchive.ac.nz/bitstream/handle/10523/1642/DoddHayley2011MSc.pdf?sequence=3 --> praca dyplomowa, jednak oparta na rzeczowej bibliografi.

P.S: Oczywistym jest, ze szklanki cukru nie powinnismy zapijac szklanka oliwy, ale IG jest wartoscia przyjmowana dla wyizolowanej probki zywnosci, nie polaczenia roznych makroskladnikow.

Zmieniony przez - spot w dniu 2012-10-10 12:05:09

Zmieniony przez - spot w dniu 2012-10-10 12:27:04

Zmieniony przez - spot w dniu 2012-10-10 12:28:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2343 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 348761
Wątpię, żeby te cukry były naprawdę potrzebne. Z drugiej strony owoce (po wliczeniu w bilans) warto jeść.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 373 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6935
Cukier rano w forme rodzynek i potreningu. Trzeba jeść węgle proste ale także złożone warto cukier z ww zlozonymi.
Wg mnie nie ma lepszego śniadania niż płatki owsiane rodzynki i białko taki shejk ;]

Zmieniony przez - primo93 w dniu 2012-10-08 21:51:37
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1651 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11016
Żadne cukry proste nie są zdrowe, owoce od czasu do czasu, ale wtedy odejmij ww/tluszcze z posilku żeby bilans sie zgadzał.

Sporo ma gorzej, większość ma lepiej do tego dążę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Owoce od czasu do czasu Dobre hehe. Paniczny strach przed owocami a twaróg wpieprza każdy (1 kostka = ok 10 g cukru)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1919
Proponuje jesc owoce i sie nie przejmowac, oczywiscie po wczensiejszym uwzglednieniu w bilansie kalorycznym. Szczegolnie wieczorem wole dostarczyc czesc weglowodanow wlasnnie z owocow wlasnie niz tylko ze zbóż + urozmaicenie diety.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Cukier sam w sobie nie jest niezdrowy. Niezdrowe sa skoki insuliny po spozyciu duzej ilosci cukrow. Kilka gramow cukru tu i tam nie ma prawa zaszkodzic.

Generalnie cukry proste lacz z posilkami, ktore zawieraja bialko i tluszcz - by obnizyc tempo wchlaniania tychze cukrow. Jest to bezpieczna i skuteczna metoda.

Zmieniony przez - spot w dniu 2012-10-09 19:35:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Generalnie cukry proste lacz z posilkami, ktore zawieraja bialko i tluszcz - by obnizyc tempo wchlaniania tychze cukrow. Jest to bezpieczna i skuteczna metoda.

Cukrów prostych jednak nie łączyłbym z tłuszczami trans/nasyconymi.
Co do samej metody - podejrzewam, że wpływ takiego zabiegu jednak będzie znikomy na sam fakt wpływu cukru na insulinę, jednak warto zwrócić uwagę na źródło cukru - nie sposób porównywać tutaj batoniki do np. owoców.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Mylisz sie bardzo Skerx. Proponuje poczytac.

Znalazlem dla Ciebie nawet jeden wiarygodny dokument. Link na dole posta.

Several factors affect the glycemic index of a food: (1,3,5)
• Cooking method. Heat, amount of water and cooking time affect a food’s GI. During cooking, water and heat expand the starch granules to varying degrees. Foods containing starch that has swollen (or gelatinized) to the bursting point, like boiled or baked potatoes, are more easily digested, and therefore, have higher GIs, than foods containing starch granules that are less gelatinized, like oatmeal, brown rice, and al dente spaghetti. For example, the GI of a baked potato is 85; brown rice is 50. (3,5).
• Processing method. Grinding, rolling or milling starchy foods reduces particle size and makes it easier for water to be absorbed and digestive enzymes to attack the food. Processing can also remove the fibrous outer coat of the grain that slows down the access of digestive enzymes to the starch inside. Finely milled flours generally have a high GI. Coarse, stone-ground flours have larger-sized particles and lower GIs. (3,5).
• Type of starch. The two types of starch in foods, amylose and amylopectin, have different effects on GI. Amylose molecules are harder to digest than amylopectin molecules. Legumes and basmati rice have a higher ratio of amylose to amylopectin, and therefore, have a lower GI than foods with more amylopectin. For example, the GI of basmati rice is 58; instant rice is 87. (3).
• Fiber. The extent that fiber affects GI is unclear.(1). Some researchers believe that viscous, soluble fiber thickens the mixture of food in the digestive tract, which slows down enzymes from digesting the starch. This results in a lower blood sugar response, and a lower GI. Legumes and oats contain soluble fiber and have low GIs. (3).
• Sugar. GI is affected by the type of sugar in a food. Sucrose (table sugar), which is made up of glucose and fructose, has a lower GI than glucose because half of the sucrose molecule is made up of fructose, a type of sugar that elicits a very small blood sugar response. (3). For example, the GI of sucrose is 68; the GI of glucose is 100. It would seem that adding sugar to a meal should lower the GI, but, surprisingly, a few studies have not found this to be so. (1).
• Fat. Fat increases the time it takes for food to leave the stomach and enter the intestine. By slowing the rate that carbohydrates are digested in the intestine, fat-containing foods may temper the rise in blood sugar and yield a lower GI than similar foods without fat. For example, the GI of potato chips is 57, French fries is 75 and baked potato is 85. However, that does not make potato chips a better choice than the more nutritious baked potato. (3,5).
• Acidity. Acid in food slows down stomach emptying, which slows the rate that carbohydrates are digested. Increasing the acidity in a meal can lower its GI and the blood sugar response. Vinegar, lemon juice and sourdough bread provide this benefit. (1,3).







The glycemic index is highly variable. As summarized above, a number of factors influence the GI of a food, including the physical structure of the carbohydrate, the presence of other nutrients (e.g., fat, fiber), and the way the food is processed and prepared. Opponents question the practicality of instructing people to eat foods cooked or processed in one way but not another, or of eating certain types of a particular food because the GI is lower. For example, macaroni has a GI of 47, but spaghetti has a GI of 38; thin linguini is 52 on the GI scale, but thick linguini is 46. (3). Some proponents say to focus, instead, on the categories of GI values and to choose more foods from the low GI group ( 0-55 GI) than from the high GI group (70 or higher), rather than trying to track and control the GI of every food that is eaten. (6). Yet, some popular diet books advocate avoidance of high GI foods.





Zrodlo:

The American Institute for Cancer Research
1759 R Street N.W., Washington, DC 20009
1-800-843-8114

http://preventcancer.aicr.org/site/DocServer/Glycemic_Index.pdf?docID=341 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Nie specjalnie mnie przekonuje.

Tekst traktuje o czynnikach warunkujących ewentualną zmianę wartości indeksu glikemicznego dla poszczególnych produktów. Jednak warto zauważyć, że sam indeks glikemiczny jeszcze nie jest wartością na podstawie której można tworzyć górnolotne idee.

Ewentualny wpływ tłuszczu, czy chociażby włókna pokarmowego, na szybkość trawienia oczywiście można stwierdzić, jednak w dalszym ciągu jestem skłonny zakładać, że dodatek porcji oliwy do batona cudów nie uczyni, a wtym wypadku może być wręcz nieporządanym.

Jeśli masz w zanadrzu badania porównawcze w spożyciu cukru prostego samodzielnie i np. z dodatkiem tłuszczu, chętnie zerkne

Zmieniony przez - Skerx w dniu 2012-10-10 00:18:29

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 758 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7858
A ja zadam takie niezręczne pytanie dla wszystkich speców. Skoro insulina jest hormonem anabolicznym mającym wpływ również na rzeszę innych hormonów to czemu tak na nią uważacie przy budowaniu masy mięśniowej bezpośrednio po sezonie?:)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dieta ile czego?

Następny temat

Mam 14 lat i nie dawno zacząłem chodzić na siłownie

WHEY premium