SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237399

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 4817 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 87118
Hinduskie ziolowe curry z indykiem

Składniki:

1 peczek natki kolendry
liscie miety z ½ peczka (lodygi wyrzucamy)
50 g swiezego startego kokosa
25 g startych migdalow albo calych migdalow
3 zielone papryczki chilli
½ lyzeczki roztartej gorczycy albo musztardy

10 g masla klarowanego (ghee)
2 cm kawalek cynamonu albo ½ lyzeczki startego
4 ziarna zielonego kardamonu rozgniecone w mozdzierzu
3 gozdziki
½ lyzeczki kurkumy
1 lyzka startych nasion kolendry
½ lyzeczki kminu rzymskiego (cumin)

1-2 cebule pokrojone w kostke
4 posiekane zabki czosnku
2 cm posiekanego swiezego imbiru
1 lyzeczka soli

30-40 g tlustej smietany (moja miala 48% tluszczu), w Polsce trzeba by dac z 50-60 g najtlustszej

500 g piersi albo udzca z indyka pokrojone w kostke

Do blendera wrzucic: natke kolendry, miete, kokos, migdaly, chili, musztarde lub gorczyce i około 60 ml wody. Zmiksowac. Powstanie zielona pulpa o niezachecajacej konsystencji

Rozpuscic maslo w garnku, wrzucic cynamon, kadamon, gozdziki, starte nasiona kolendry i kmin. Podsmazyc mieszajac z minute, dodac posiekane: cebule, czosnek i imbir. Podsmazyc mieszajac z 3-4 minuty. Wrzucic mieso z indyka, mieszac i smazyc nastepne pare minut.
Dodac smietane rozrobiona w 300 ml wody i sol. Dodac wczesniej przygotowana papke z ziol. Wymieszac, przykryc pokrywka i pogotowac z 20 minut. Wylaczyc gas. Dac odpoczac żeby smaki się polaczyly.

Podawac z ryzem J

Wyglada dziwnie, bo mieso a jest zielone, ale smakuje super

Wariacje:
Żeby zgadzal się bilans zrobilam z 250 g indyka. Pare minut przed wylaczeniam z gazu dodalam 2 mlode cukinie w kostke i około 200-300 g fasolki szparagowej.

Przepis jest wariacja tego przepisu: http://www.foodreference.com/html/lamb-herbs-1013.html i pochodzi z ksiazki Camelli Panjabi ’50 great curries of India’. Ksiazke bardzo polecam, bo wszystkie przepisy jakie zrobilam do tej pory sa super. No chyba, ze ktos hinduszczyzny nie lubi.

Oczywiście można zrobic jak w orginale z jagniecina albo z wolowina gulaszowa, ale wtedy trzeba dodac z 30 minut do czasu gotowania.



Zdjec ladnych nie umie robic, wiec nie bedzie gustownej aranzacji ze swiecami




Zmieniony przez - Bunia77 w dniu 2012-08-07 17:32:18

Zmieniony przez - Bunia77 w dniu 2012-08-08 10:49:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567
TRUFLE ORZECHOWE




Składniki:
*30g odżywki waniliowej
*60g orzechów włoskich
*łyżka masła migdałowego

Wykonanie:
Orzechy mielimy blenderem,10-15g odkładamy na posypkę,do reszty dodajemy odżywkę i masło migdałowe(można robić bez,też wychodzą smaczne). Dokładnie wszystko mielimy na gładką masę. Formujemy kuleczki i obtaczamy w reszcie zmielonych orzechów. Wkładamy do lodówki na jakiś czas.
Smacznego.




Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2012-08-15 17:57:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Mega macie te przepisy i całą oprawę!
Moderatorki już sygnalizowały, że ten temat trzeba rozwiną i wypromować a także nadać lepszą oprawę, zatem jak dział IT zakończy tą chrzanioną integracje z PT to będzie to pierwsze zadnie do zrobienia.

Koniecznie musimy też wybierać 2-3 dania miesiąca ( na zasadzie głosowania) nagrody także się znajdą!

Szał dziewczynki, od piątku będę testował niektóre przepisy!

Zmieniony przez - Bull w dniu 2012-08-15 18:14:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Mogę tak zapodawać na PT? http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1057/placek-z-batata---kuchnia-ladies-sfd

http://potreningu.pl/kobieta

Zmieniony przez - Bull w dniu 2012-08-15 18:33:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Super
Może pod adnotacją: "Ten i wiele innych przepisów Ladies SFD znajdziecie w temacie: Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy" zrobić jeszcze dopisek, że dyskusje odnośnie przepisów prowadzimy tutaj: https://www.sfd.pl/Lady_przy_garach,_czyli_luźne_pogadanki_o_kuchni_i_nie_tylko_;_-t699560.html ?
Robił się bałagan w przepisach jak laski dopytywały o szczegóły i nam Marta założyła kółko dyskusyjne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
tak ok?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
O jak miło
To ja dodam coś jeszcze

Kazeinowy "sernik" na zimno z owocami

Polecam, jest bardzo smaczny i sycący i smakuje jak prawdziwy sernik; do podanych przeze mnie składników można dodać trochę izolatu i mamy posiłek potreningowy.

składniki:

- 60g płatków owsianych
- 10g daktyli suszonych
- 30g kazeiny miclearnej (obliczona przeze mnie wartość odżywcza dla kazeiny firmy FA, smak waniliowy)
- łyżeczka żelatyny
- 30g borówek

1. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy, by trochę ostygła
2. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, po kilku minutach dodajemy posiekane daktyle i blendujemy na gładką masę
3. W osobnej miseczce mieszamy łyżeczką kazeinę z rozpuszczoną żelatyną; dążymy do konsystencji gęstego kremu (można na koniec dodać trochę wody)
4. Kładziemy zmiksowane płatki owsiane na spód miski, przykrywamy kremem, sypiemy z wierzchu borówkami i odstawiamy na ok. 30-40min do lodówki.

Smacznego!

B/T/W 32/4/54, 372 kcal

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1861 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 28814
KARKÓWKA W SOLANCE

Przepis banalnie prosty, ale jakość mięsa jest nie do opisania. Kruche, rozpływa się w ustach, soczyste. Dość słone, niesamowicie aromatyczne. Proste w wykonaniu, wymaga jednak kilku godzin leżakowania.

1.Solanka:
-woda,
-3łyżki soli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.

Wodę zagotować wraz przyprawami - odstawić do wystygnięcia.

2. Umyte mięso w kawałku nakłuć nożem w kilku miejscach i zanurzyć na noc w ostudzonej solance. Przechowywać w lodówce.
3. po kilku godzinach ( u mnie noc) osuszyć mięso natrzeć przyprawami (dowolnie, u mnie majeranek, pieprz, oregano) - zawinąć w folię i do lodówki na 2-3h.
4. piec w rękawie około 1h, piekłam najpierw w 200stopniach 15minut, później 180.

Powala kruchość i smak mięsa. Słone, soczyste. B O S K I E





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 15357 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31011
Tytułem wstępu:
Jak wiadomo suche mięso jest niesmaczne bo jest suche - więc żeby było smaczne trzeba zrobić tak żeby było tłuste Jako, że od zalewania wszystkiego śmietaną nawet największy twardziel w końcu się obrzyga oto moja metoda:
Roladki z indyczych cycków:
Składniki:
a) filety z cyca indyczego (może być kurzy, ew. plasterki polędwicy wieprzowej, bo wołowej szkoda )
b) awokado
c) grzyby - dowolne
d) jajo
e) boczek w plasterkach
f) masło/smalec
g) czosnek i inne przyprawy
Będziemy też potrzebować folii aluminiowej, blendera/melaksera i być może foliowego worka (to dla ofiar - jak ja)
Cycki rozbijamy dosyć cienko, ale tak żeby nie porobić dziur i odkładamy je sobie na bok.
Czosnek (edle uznania) siekamy bądz przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle i wrzucamy na to grzyby, musi być gorąco żeby grzyby się porządnie usmażyły i oddały wodę do atmosfery. Jak już są gotowe i jeszcze ciepłe wrzucamy je do blendera/melaksera, dodajemy awokado w kawałkach, przyprawy i surowe jajo + sól i przyprawy wedle gustu. Mielimy to na jednolitą masę (w pionowym blenderze może być problem bo jednak jest dość sucho i będzie się krztusił - wtedy musimy mu pomóc - koniecznie palcami a dla tych co nie mają jaj ze stali - szpatułką kuchenną)
Gotową masę smarujemy rozbite cycuszki i zwijamy je w ruloniki. A teraz punkt artystyczny: na folii aluminiowej układamy paski bekonu tak na szerokość naszych ruloników, kładziemy rulonik na boczku, i przesuwając folią zawijamy - powstały pakunek zamykamy po obu stronach jak cukierek - zakręcamy mocno i szczelnie, ale tak żeby dziur nie zrobić. Jak skończymy, i stwierdzamy że jednak dziury są - wtedy przychodzi nam z pomocą worek foliowy. Wrzucamy wszystko do worka, lub nie - zagotowujemy w sporym garnku wodę i wrzucamy owinięte w folie roladki - i 10 mi gotujemy, dzięki temu będą śliczne, równe i nie będą rozpadać się przy pieczeniu - w tej formie półproduktu można je też przechowywać w lodówce lub nawet zamrozić.
Odwijamy z folii, wrzucamy do naczynia/ blachy i pieczemy w 180/190 stopni około 20 min, dość wysoko - żeby boczek się przyrumienił. Voila!
I nawet z obrazkami:
Zdjęcia są brzydki bo mi się nie chciało - ale żeby wam to wynagrodzić zrobiłam w PS śliczną, minimalistyczną ramkę - proszę to uszanować


Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium