"Inspekcji Handlowej przysługują instrumenty prawne, na mocy których, w przypadku
stwierdzenia niewłaściwej jakości handlowej, środek spożywczy może być: wycofany
z obrotu, wstrzymane wprowadzanie go do obrotu albo zarządzone niezwłoczne usunięcie
stwierdzonych nieprawidłowości, np. poprzez przeklasyfikowanie lub usunięcie wad.
Przedsiębiorcom (bez względu na to czy są to hurtownicy, sieci handlowe czy właściciele
niewielkich sklepów spożywczych) wprowadzającym do obrotu wyroby o niewłaściwej
jakości handlowej, w tym zafałszowane, wojewódzcy inspektorzy Inspekcji Handlowej mogą
wymierzać kary pieniężne w wysokości do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej
uzyskanej lub która mogłaby zostać uzyskana przez wprowadzenie tych artykułów do
obrotu, a w przypadku produktów zafałszowanych nawet do 10 proc. przychodu
osiągniętego za rok poprzedzający wymierzenie kary. Kontrolowani, u których zostaną
ujawnione wyroby nieodpowiadające jakości handlowej, są dodatkowo obciążani kosztami
badań laboratoryjnych."
Jak widać nie ważne jest czy jesteś producentem czy sprzedawcą, jeśli sprzedajesz ściemę możesz beknąć…