W sumie z artykułu wynika, jeśli dobrze zrozumiałem, że niezależnie od ilości powtórzeń, pracują zawsze prawie wszystkie włókna mięśniowe, natomiast w zależności od tego, czy dana grupa "lubi" dużą czy małą ilość powtórzeń - efekty treningu będą odmienne.
Ech, im więcej naukowych opracowań - tym mniej z tego wszystkiego wiadomo, mam wrażenie, że każda grupa naukowców badająca jakiś problem dochodzi do zupełnie innych wniosków. Co jakiś czas pojawiają się nowe artykuły podobnie jak nowe suplementy - a potem się okazuje, że jest zupełnie inaczej...
Brat mojego kolegi pracował w pewnym instytucie naukowym. Kolega opowiadał, że ich praca polegała na 3 etapach:
1) Opracowanie twierdzenia (potem oczywiście bankiety i nagrody)
2) Udowodnienie twierdzenia (potem oczywiście bankiety i nagrody)
3) Obalenie twierdzenia (potem oczywiście bankiety i nagrody)

Powiem od siebie tyle, spotykam coraz więcej osób, które twierdzą, że trening "niskopowtórzeniowy" nic im nie daje. Podstawą w tym sporcie jest przetestowanie różnych metod i zbadanie na własnej skórze - co najlepiej na nas działa. Ja odkryłem tą metodę dla siebie wiele lat temu. Niskie ilości powtórzeń mogę robić do upadłego. Biceps i klatka ruszyły mi dopiero gdy zmniejszyłem ciężary i wyszedłem poza 16 powtórzeń.
Dlatego zapraszam do testów panowie - tylko reakcja waszych mięsni będzie dla was jedynym wiarygodnym źródłem informacji o skuteczności lub nieskuteczności tej metody.
Cancerus:
"Czyli moge np robic klatke 4x16 i to da mi lepsze efekty masowe? To samo z bicem i nogami?"
1) Oczywiście, że możesz
2) Czy da efekty to tylko czas pokaże, jak już napisałem wyżej - nie spróbujesz - nie zobaczysz.
Rekin rośnie przez całe życie...
Bądź jak rekin, k***a!!!
A poza tym cala prawda jest w Twoim ostatnim poscie. Najlepiej sprawdzic na sobie, naukowcy i tak za rok zmienia zdanie. Choc oczywiscie przydaje sie ogladac badania i wyciagac wnioski.
Zielay, przydaloby sie wkleic ten art do tematu o wloknach miesniowych...
Chesz poznac sekret? Nie ma sekretu. Dzieciak byl zszokowany, ta mina sie nie zmienia. Nie wiedzial ze cala informacja
ktorej kiedykolwiek bedzie potrzebowal juz tu jest. Tu i w milionach silowni na calym swiecie. Problem w tym ze prawda
nie jest piekna. Problem w tym ze ten sekret jest nudny i nieciekawy. Sekretem jest wytrwalosc.
The Journey - Animal
Z tego wynikałoby, że najlepiej bić rekordy w stylu 6 serii na łydkę po 2 powtórzenia na 300kg. W ten sposób można sobie robić długo i namiętnie. Ja byłem znany z tego, że jak mawiał kumpel "ćwiczyłem na takich ciężarach, że aż kości trzeszczały". Testowałem jedno i drugie i powiem, że więcej mi daje n.p. na bica 20 powtórzeń na 50kg niż 6 na 80kg.
Pewnie za jakiś czas dorzucę ciężaru i zejdę z powtórzeniami - dla odmiany, bo się na pewno trochę przyzwyczaiłem.
Bądź jak rekin, k***a!!!
zakres powtorzen 6-16 i bedzie szlo

-World belongs to strong and brutal-
Aha jeszcze jedno. Krzych jest zywym dowodem ze artykul nie w kazdym przypadku jest prawdziwy bo jak sam mowi przy duzych ciezarach nie rosl.
Rozwijajac temat: mi sie wydaje ze moze to miec zwiazek z tym, ze jak masz wiekszy ciezar to nie dobijasz miesnia "do konca" a mniejszym zawsze wykonasz do idealnie calkowitego zmeczenia. Stosowales powtorzenia oszukane albo wymuszone? Z pomaganiem partnera itd?
Chesz poznac sekret? Nie ma sekretu. Dzieciak byl zszokowany, ta mina sie nie zmienia. Nie wiedzial ze cala informacja
ktorej kiedykolwiek bedzie potrzebowal juz tu jest. Tu i w milionach silowni na calym swiecie. Problem w tym ze prawda
nie jest piekna. Problem w tym ze ten sekret jest nudny i nieciekawy. Sekretem jest wytrwalosc.
The Journey - Animal

-World belongs to strong and brutal-
Kiedyś przez rok czasu katowałem klatkę maksymalnymi ciężarami. Utknąłem wtedy na 100kg. Robiłem po kilka powtórzeń, robiłem wymuszone, negatywy - i nic. Ani masy ani siły. Teraz nawet jak robię byle sztangielkami po te "naście" powtórzeń, to zawsze na kolejnym treningu dołożę ten jeden ruch więcej.
Bądź jak rekin, k***a!!!