Witam wszystkich w moim dzienniku treningowym.
Nazywam sie Roman Stawiarski, mieszkam w Niemczech, pracuje w pracy dwu zmianowej i jestem ojcem 10 miesiecznego syna :)
Ze sportem zwiazany jestem od kąd siegam pamięcią, nie bylo to nic zawodowego, ale zawsze bylo stawiane na sport priorytetowo, zamiast picia alko czy innych cudów.
Od 13 roku zycia zacząłem się interesowac treningiem silowym i przeczytalem wtedy pamietam pierwsza ksiazke o treningu z lat 70-tych :D
Od tego czasu tez sobie cwiczylem, tylko z marnym skutkiem bo fundusze byly znikome, a jak sie cos zarobilo to kupowalo jakies bialko czy kreatyne ale co z tego jak dieta kulała.
W miedzy czasie przeplatalem trening silowy ze sportami walki, jakies male osiagniecia na terenie naszego kraju byly, ale to nie o tym dziennik :)
Zimą 2017 postanowilem stanąć na scenie wiosną 2018 roku i tak sie stalo, nastepnie przygotowalem sie na jesien 2019 biorąc udzial w dwoch imprezach w Polsce i trzech w Niemczech, nizej wypisze po kolei swoje starty.
1. 3 miejsce Debiuty Frey Classic NAC 2018 Niemcy Kulturystyka klasyczna open
2. 3 miejsce Mistrzostwa Niemiec Południowych NAC 2018 Kulturystyka klasyczna
3. (poza finałową 6) Mistrzostwa Bawari IFBB 2018 Niemcy Kulturystyka klasyczna
4. (poza finałową 6) Strzegom IFBB 2019 Classic Physique open
5. 4 miejsce Puchar Polski IFBB 2019 Targi Fiwe Classic Physique open
6. 1 miejsce Mistrzostwa dolnej Bawarii 2019 Niemcy Classic Physique open (to bardziej takie lokalne zawody)
7. 4 miejsce Mistrzostwa Niemiec Południowych IFBB 2019 Classic Physique open
8. 2 miejsce Mistrzostwa Bawarii IFBB 2019 Classic Physique open
Jak na amatora to troche sie nawet tego nazbieralo, wyniki nie są jakos szczegolnie zadowalające, ale wazniejsze dla mnie byly wyciagniete wnioski po kazdych zawodach.
Waga startowa w 2019 roku wynosila 76kg (taki mialem limit) na scenie moze 2kg wiecej.
Po dwumiesiecznej przerwie od treningu siłowego, wracam do gry. Potraktowałem ten okres jako odpoczynek, nabranie świeżości, oczywiscie trenowalem w domu czy na świeżym powietrzu na gumach. Nie zasiedzialem sie, raczej trenowalem, czy bylem aktywny bardziej rekreacyjnie, z przyjemnosci dla lepszego samopoczucia czy ogolnego stanu zdrowia.
Jadłem w 95% czysto, bylo duzo nabialu i odzywki bialkowej, jadlem tyle ile czułem. Totalnie nie przejmowalem sie ze nie zjem posilku w ciagu dnia czy cos w ten desen. Moim zdaniem podczas nizszej aktywnosci lepiej nie sie nie przejadac, zejsc ponizej bilansu kalorycznego albo go nie przekraczac, zeby zachowac odpowiednia wrazliwosc insulinową. Powroty są pozniej duzo latwiejsze, nie potrzebujemy na samym starcie dlugiej redukcji zeby wygladac zadowalajaco, czy przygotowac ciało pod budowanie masy miesniowej.
Na dzien dzisiejszy waże 81kg +/- mam 170cm wzrostu i 29 lat.
Cel na dzien dzisiejszy to odbuwać się troche, zyskać na jakości, czuc sie dobrze i potem budowac dobre kilogramy.
Planow na dłuższą mete nie mam jakis sztywno wyznaczonych ale chodzi mi po głowie start w zawodach na jesien 2021. Mial być w tą jesien 2020 ale mam inne priorytety w zyciu na ktore chce poswiecic wiecej uwagi.
Do rzeczy, dieta rozdzielona na dni treningowe i nietreningowe, rotacja ww i tluszczami.
DT
250g białka
35g tłuszczy
300ww
+60g ww po treningu i 40g białka
290 /35/ 360g
Posiłek 1
B50 T15 W90/
150g jajek
40g gold whey
60g kaszy kuskus
200g truskawek / 90-100g jabłka / 15g rodzynek
Trening
Po treningu- 40g bialka z odżywki białkowej + 60g ww z dowolnego źródła -> z dowolnych źródeł daktyle, platki śniadniowe
Posiłek 2
250g chudego miesa
75g ryżu / kaszy / makaronu itp.
+20g ww z owocu
Warzywa
B50 T0 W80
Posiłek 3
250g piersi z kurczaka / indyka / sznycli z indyka lub 280g dorsza/tilapii
75 ryżu / kaszy / makaronu itp.
Warzywa
B50 T0 W60
Posiłek 4
250g mięsa chudego lub chuda ryba 280g/
B50 T0 W60
Posiłek 5
250g chudego twarogu lub mięsa
20g oliwy lub 40g orzechów/masła
50g ryżu / kaszy / makaronu itp.
warzywa
B50 T20 W40 /
DNT
250g białka
55g tłuszczu
260g ww
Posiłek 1
200g jajek
30-32g gold whey
50g płatków owsianych
*słodzik, aromat(flav drops), sos zero kcal, pół łyżeczki kakao naturalne – dopuszczone.
B50 T20 W40
Posiłki 2,
250g piersi z kurczaka
5g oleju lnianego / oliwy z olwiek lub 10g masla orzech
75g ryżu / kaszy / płatków lub 300g batatów
warzywa
B50 T5 W60
Posilki 3, 4
250g piersi z kurczaka
warzywa
B50 T5 W60
Posiłek 5
250g piersi z kurczaka
20g oleju lnianego / oliwy z olwiek lub 40g masla orzech
50g ryżu / kaszy / płatków lub 200g batatów
warzywa
B50 T20 W40
cardio 5x 30
SUPLEMENTY:
- Omega 3, 3g epa, 2g dha
- Kwas ALA 600mg przed posilkiem po treningowym
- D3 – 5000iu
- Magnez 300-500mg ed
- Cynk 15-30mg ed
- Potas 1-2 kaps. Ed
- Witamina C 3g ed
- Monohydrat kreatyny (w trakcie tr. 5g)
- Komplex wit B
- Chrom do posiłków z wiekszą iloscia ww
- tyrozyna
mysle ze chyba wszystko wymienilem :P
Trening jaki stosuje to zmodyfikowany PUSH PULL, wyglada nastepujaco:
Push 1
Pull
Biceps + Triceps + Dwuglowe uda
Push 2
Nogi
Co do cwiczen to bazuje na dwoch trzech tych samych z progresją, a reszta bedzie zmieniana co mam nadzieje zobaczycie na bieżąco :)
Mam nadzieje ze wszelkie info wymienilem, jak czegos zapomnialem to dopisze :)
Pozdrawiam

Nazywam sie Roman Stawiarski, mieszkam w Niemczech, pracuje w pracy dwu zmianowej i jestem ojcem 10 miesiecznego syna :)
Ze sportem zwiazany jestem od kąd siegam pamięcią, nie bylo to nic zawodowego, ale zawsze bylo stawiane na sport priorytetowo, zamiast picia alko czy innych cudów.
Od 13 roku zycia zacząłem się interesowac treningiem silowym i przeczytalem wtedy pamietam pierwsza ksiazke o treningu z lat 70-tych :D
Od tego czasu tez sobie cwiczylem, tylko z marnym skutkiem bo fundusze byly znikome, a jak sie cos zarobilo to kupowalo jakies bialko czy kreatyne ale co z tego jak dieta kulała.
W miedzy czasie przeplatalem trening silowy ze sportami walki, jakies male osiagniecia na terenie naszego kraju byly, ale to nie o tym dziennik :)
Zimą 2017 postanowilem stanąć na scenie wiosną 2018 roku i tak sie stalo, nastepnie przygotowalem sie na jesien 2019 biorąc udzial w dwoch imprezach w Polsce i trzech w Niemczech, nizej wypisze po kolei swoje starty.
1. 3 miejsce Debiuty Frey Classic NAC 2018 Niemcy Kulturystyka klasyczna open
2. 3 miejsce Mistrzostwa Niemiec Południowych NAC 2018 Kulturystyka klasyczna
3. (poza finałową 6) Mistrzostwa Bawari IFBB 2018 Niemcy Kulturystyka klasyczna
4. (poza finałową 6) Strzegom IFBB 2019 Classic Physique open
5. 4 miejsce Puchar Polski IFBB 2019 Targi Fiwe Classic Physique open
6. 1 miejsce Mistrzostwa dolnej Bawarii 2019 Niemcy Classic Physique open (to bardziej takie lokalne zawody)
7. 4 miejsce Mistrzostwa Niemiec Południowych IFBB 2019 Classic Physique open
8. 2 miejsce Mistrzostwa Bawarii IFBB 2019 Classic Physique open
Jak na amatora to troche sie nawet tego nazbieralo, wyniki nie są jakos szczegolnie zadowalające, ale wazniejsze dla mnie byly wyciagniete wnioski po kazdych zawodach.
Waga startowa w 2019 roku wynosila 76kg (taki mialem limit) na scenie moze 2kg wiecej.
Po dwumiesiecznej przerwie od treningu siłowego, wracam do gry. Potraktowałem ten okres jako odpoczynek, nabranie świeżości, oczywiscie trenowalem w domu czy na świeżym powietrzu na gumach. Nie zasiedzialem sie, raczej trenowalem, czy bylem aktywny bardziej rekreacyjnie, z przyjemnosci dla lepszego samopoczucia czy ogolnego stanu zdrowia.
Jadłem w 95% czysto, bylo duzo nabialu i odzywki bialkowej, jadlem tyle ile czułem. Totalnie nie przejmowalem sie ze nie zjem posilku w ciagu dnia czy cos w ten desen. Moim zdaniem podczas nizszej aktywnosci lepiej nie sie nie przejadac, zejsc ponizej bilansu kalorycznego albo go nie przekraczac, zeby zachowac odpowiednia wrazliwosc insulinową. Powroty są pozniej duzo latwiejsze, nie potrzebujemy na samym starcie dlugiej redukcji zeby wygladac zadowalajaco, czy przygotowac ciało pod budowanie masy miesniowej.
Na dzien dzisiejszy waże 81kg +/- mam 170cm wzrostu i 29 lat.
Cel na dzien dzisiejszy to odbuwać się troche, zyskać na jakości, czuc sie dobrze i potem budowac dobre kilogramy.
Planow na dłuższą mete nie mam jakis sztywno wyznaczonych ale chodzi mi po głowie start w zawodach na jesien 2021. Mial być w tą jesien 2020 ale mam inne priorytety w zyciu na ktore chce poswiecic wiecej uwagi.
Do rzeczy, dieta rozdzielona na dni treningowe i nietreningowe, rotacja ww i tluszczami.
DT
250g białka
35g tłuszczy
300ww
+60g ww po treningu i 40g białka
290 /35/ 360g
Posiłek 1
B50 T15 W90/
150g jajek
40g gold whey
60g kaszy kuskus
200g truskawek / 90-100g jabłka / 15g rodzynek
Trening
Po treningu- 40g bialka z odżywki białkowej + 60g ww z dowolnego źródła -> z dowolnych źródeł daktyle, platki śniadniowe
Posiłek 2
250g chudego miesa
+20g ww z owocu
Warzywa
B50 T0 W80
Posiłek 3
250g piersi z kurczaka / indyka / sznycli z indyka lub 280g dorsza/tilapii
75 ryżu / kaszy / makaronu itp.
Warzywa
B50 T0 W60
Posiłek 4
250g mięsa chudego lub chuda ryba 280g/
B50 T0 W60
Posiłek 5
250g chudego twarogu lub mięsa
20g oliwy lub 40g orzechów/masła
50g ryżu / kaszy / makaronu itp.
warzywa
B50 T20 W40 /
DNT
250g białka
55g tłuszczu
260g ww
Posiłek 1
200g jajek
30-32g gold whey
50g płatków owsianych
*słodzik, aromat(flav drops), sos zero kcal, pół łyżeczki kakao naturalne – dopuszczone.
B50 T20 W40
Posiłki 2,
250g piersi z kurczaka
warzywa
B50 T5 W60
Posilki 3, 4
250g piersi z kurczaka
warzywa
B50 T5 W60
Posiłek 5
250g piersi z kurczaka
20g oleju lnianego / oliwy z olwiek lub 40g masla orzech
50g ryżu / kaszy / płatków lub 200g batatów
warzywa
B50 T20 W40
cardio 5x 30
SUPLEMENTY:
- Omega 3, 3g epa, 2g dha
- Kwas ALA 600mg przed posilkiem po treningowym
- D3 – 5000iu
- Magnez 300-500mg ed
- Cynk 15-30mg ed
- Potas 1-2 kaps. Ed
- Witamina C 3g ed
- Monohydrat kreatyny (w trakcie tr. 5g)
- Komplex wit B
- Chrom do posiłków z wiekszą iloscia ww
- tyrozyna
mysle ze chyba wszystko wymienilem :P
Trening jaki stosuje to zmodyfikowany PUSH PULL, wyglada nastepujaco:
Push 1
Pull
Biceps + Triceps + Dwuglowe uda
Push 2
Nogi
Co do cwiczen to bazuje na dwoch trzech tych samych z progresją, a reszta bedzie zmieniana co mam nadzieje zobaczycie na bieżąco :)
Mam nadzieje ze wszelkie info wymienilem, jak czegos zapomnialem to dopisze :)
Pozdrawiam

2