Siedzę na forum już od ładnych paru miesięcy, parę godzin dziennie i zauważyłem, że wiele ludzi poleca odżywki wysokobiałkowe. I tutaj moje pytanie: W czym one są lepsze, niż normalne jedzenie? Wg mnie w niczym, a więc przeciwnie - są gorsze. Uważam, że nasz organizm na drodze ewolucji przystosował się do najlepszego trawienia i wchłaniania białek naturalnych tj. Mleko, ser, mięso, ryby a to dlatego że właśnie tym żywili się nasi przodkowie. Po co więc kupować odżywki wysokobiałkowe? Być może cena? Wiele ludzi uważa że będą tańsze niż normalne żarcie.
Specjalnie dla nich właśnie postaram się udowodnić że tak nie jest. Za przykład dajmy jedno z tańszych i bardzo wychwalane białko olimp SP 80.
1,25kg opakowanie kosztuje 76 zł.
Porcja to 35 gram.
1250g / 35g =35 porcji.
76 zł / 35 porcji = 2,17 zł za 1 porcję.
I za tą kasę to my mamy kostkę sera białego, która zawiera 40g białka lub np. Tuńczyka, które wg mnie są zdrowsze i lepiej wchłanialne niż smakowe nowości dla naszych organizmów.
Uważam w takim razie że nie ma najmniejszego sensu kupować odżywki wysokobiałkowej. Więc niech mi ktoś odpowie, czemu tyle ludzi je poleca, wręcz widzę, że ludzie tworzą na nich cykle jakby to było nie wiadomo co?Czy źle myślę. W czym one są lepsze?
Specjalista w dziale "Odżywki i suplementy"
9 kg czystej masy mięśniowej w 2 tygodnie - allegrowicze nie wierzcie w takie bzdury