Szacuny
0
Napisanych postów
80
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
298
czytałem w artykule treca którymś, że po skonsumowaniu białka na noc wzrasta chęć i pragnienie do jakiegokolwiek nawodnienia organizmu.. no że wzrasta chęć do napicia się czegoś i że to przeszkadza w regeneracji, która jest bardzo ważna w nocy.
Szacuny
10
Napisanych postów
1903
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12352
Kolego, daj sobie spokój z trekiem i jego artykułami. W nocy musimy zapewnić organizmowi do regeneracji właśnie aminokwasy, dlatego porcja białka przed snem jest ABSOLUTNIE NIEZBĘDNA. Rzecz jasna niekoniecznie w formie odżywki. Od wielu lat przed snem piję minimum 40g białka i nigdy nie odczuwałem wzmożonego pragnienia i przebudzeń w trakcie snu. Nie znam też nikogo, kto by się na to skarżył. Jeśli nadal masz obawy - dołóż przed snem węgle o niskim ig - te wspomogą mocny sen.
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-06-19 17:26:38
Szacuny
10
Napisanych postów
1903
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12352
Wg mnie brązowy ryż ma raczej średni ig, ale w tabelach podawane wartości się różnią. W każdym razie moje źródło węgli to kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo żytnie i sporadycznie makaron pełnoziarnisty - w tych wypadkach mam pewność średnio-niskiego i niskiego ig. Aczkolwiek sam przed snem węgli nie stosuję, no prócz pewnej ilości laktozy z mleka do odżywki.
Szacuny
249
Napisanych postów
41358
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
126219
Od wielu lat przed snem piję minimum 40g białka i nigdy nie odczuwałem wzmożonego pragnienia i przebudzeń w trakcie snu. Nie znam też nikogo, kto by się na to skarżył.
moja dawka nocna to ~60g czystego bialka (nie proszku)
Szacuny
10
Napisanych postów
1903
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
12352
No razem z białkiem z mleka to też mi wyjdzie minimum 50-60g. Szczególnie odkąd przerzuciłem się na bananowe SP80, to sobie nie żałuję :P Mam nadzieję, myślę że uzasadnioną, iż Pro Long też ukaże się w tym smaku.
Zmieniony przez - ADRIANUS88 w dniu 2010-06-20 12:38:17