SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DT- Majkel robi nogi

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 72248

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12202 Napisanych postów 22054 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627696
A to już zależy od tego w co "wierzysz". Ja wierzę, że:
- tak jak długo jest podwyższony cukier we krwi, tak długo jest insulina. Jak długo jest insulina, tak długo organizm jest w stanie anabolicznym. Jak jest w stanie anabolicznym to na magiczne uzdrowienie np. autofagią nie masz co liczyć.
- stymulacja trzustki szybkim i wysokim cukrem nie jest do niczego potrzebna nawet zdrowemu człowiekowi
- w owocach jest mix glukozy i fruktozy. Glukoza zrobi to co opisałam powyżej, fruktoza nie stymuluje insuliny, ale pójdzie sobie do wątroby. Tam uzupełni zapasy glikogenu (ale pod koniec dnia to na pewno masz juz uzupełnione), albo wejdzie w cykl przemian żeby energię zrobić (ale jakiej Ty energii potrzebujesz jak spać się kładziesz?). To co zostaje? Komórki tłuszczowe wątroby lub tłuszcz trzewny.
Nie pisze o jednym jabłku na noc, piszę o porządnej porcji. Jako facet, żeby się nasycić trochę tego musisz zjeść, prawda?

Jak będziesz mierzyć cukier - sprawdź sobie z ciekawości dynamikę - 30 min, 1 godz i 2 godz.
Dodatek tłuszczu spowalnia cały proces - z Mamą wyćwiczyłam, ze miska borówki amerykańskiej sama a ze śmietaną - to zupełnie inna glikemia. A poradni diabetologicznej mówią, ze nie.
I jeszcze raz podkreślam - JA tak sobie ten proces wyobrażam. Z cukrem bawię się od maja....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
ale jeżeli podwyższony cukier i insulina są obecne za długo to mamy insulinooporność i wtedy może być problem z anabolicznością insuliny
to tak uzupełniając
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12145 Napisanych postów 30559 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131131
kabo9
ale jeżeli podwyższony cukier i insulina są obecne za długo to mamy insulinooporność i wtedy może być problem z anabolicznością insuliny
to tak uzupełniając
Anaboliczność pozostaje!
Rośniemy w tłuszcz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12202 Napisanych postów 22054 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627696
Panie Janie - znajomość biochemii na szóstkę. Dokładnie tak.
Ale ciągle podkreślam - są to moje rozkminy. Nie każdy musi się zgodzić. Ba, na pewno znajdzie się jakiś Mesjasz Dobrej Nowiny, który uzna że jest inaczej...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
dlatego napisałem problem - ja mam problem z taką anabolicznością której skutkiem ubocznym może być cukrzyca typu II
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12145 Napisanych postów 30559 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131131
kabo9
dlatego napisałem problem - ja mam problem z taką anabolicznością której skutkiem ubocznym może być cukrzyca typu II
takie problemy leczy się zmniejszeniem węglowodanów w diecie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
ciekawa teoria, a ja myślałem, że lekarze karzą patrzeć na IG i przepisują metforminę
widocznie masz lepsze doświadczenia z NFZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12202 Napisanych postów 22054 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627696
Kabo - dokładnie tak robią lekarze. Mam zalecenia od diabetyka dla Mamy i umieram ze śmiechu jak widzę że zamiennie może zjeść kawałek bułki białej, 3 krakersy i ileś tam makaronu.
Xtras - sorry, bałagan Ci zrobiłam. Ale tylko jeszcze jedno napiszę - domowy chleb żytni na zakwasie (biały , w sensie nie razowy) i pszenna bagietka - taka sama porcja - zupełnie inna glikemia. Bagietka strzela w ciągu 15-30 minut do 160-180. Chlebek żytni nic podobnego nie robi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 994 Wiek 38 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 21862
Zaintrygowaliscie mnie. Jutro zamowie glukometr i pomierze troche.
Chociaz owoce, a cukry to dwie rozne kwestie moim zdaniem. Owoce to weglowodany naturalne, wszelkie slodzone napoje, slodycze to juz inna bajka.
Oczywiscie mozna sie klocic, ze buraki czy trzcina to tez naturalne produkty. Oui, ale cukier czy to buraczany, czy trzcinowy sa juz przetworzone, a nie znam nikogo, kto by buraki cukrowe albo trzcine na surowo wcinal :).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 994 Wiek 38 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 21862
Paatik bo biale pieczywo to juz maksymalnie uproszczone weglowodany, ktorych IG jest tragiczny i wywalaja cukier we krwi w kosmos. A chleb na pelnym ziarnie ma skrajnie odmienne IG przez weglowodany zlozone, dlatego nie bedzie po nim cukier skakal
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Konkurs :Włączamy napęd 4 x 4,czyli robimy masę, III etap str 30

Następny temat

czy potrzebujemy aminokwasów BCAA do swoich treningów?

WHEY premium