Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]
[...] nie jesteś zdany na tego typu rozwiązania! Nie musisz bazować tylko na kurczaku i ryżu. Doskonale sprawdzą się np. wołowina, wieprzowina, ryby, indyk, jajka. Podobnie, jako źródło węglowodanów wcale nie jesteś zdany tylko na ryż. Monotonna dieta jest bezcelowa, gdyż będzie ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w [...]
[...] ani dla serca ani dla istniejącego w organizmie stanu zapalnego. Po trzecie, zarówno zestaw z McDonald’s, jak i ten z KFC są bogate w tłuszcze (biorąc pod uwagę % źródło energii w posiłku). Tłuszcz w połączeniu z węglowodanami jest idealnym niszczycielem sylwetki (szczególnie u osób narażonych na stres). Mówimy oczywiście o sytuacji, [...]
[...] wiele mniej o wpływie poszczególnych składników pokarmu na kompozycję sylwetki. Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z kolei Bill Grant krytykował [...]
[...] są zdrowsi, bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż „Włosi są zdrowi, gdyż jedzą dużo makaronu”. Tymczasem ryż, makaron, kasza i ziemniaki to po prostu źródło węglowodanów. Podsumowanie Według licznych badań osoby dostarczające 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
[...] się do „domowych” sposobów. W tym celu stosowano również dekstrozę, która w tym produkcie stanowi aż 93% i jest jedynym źródłem węglowodanów w tym suplemencie. Jedyne źródło węglowodanów nie oznacza jednak, że jest to jedyny składnik aktywny w nim zawarty. Producent dodał bowiem dwa celowe dodatki: magnez w ilości (na porcję 20 g) 37,5 mg [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] istnieje zresztą dzisiaj (patrz Mamdouh Elssbiay „Big Ramy”, który był niejednokrotnie krytykowany za „dążenie tylko do wielkości”). Arnold uważał za najwartościowsze źródło protein: jajka, ryby, chudą wołowinę, za nieco słabsze: mleko, ryż brązowy, ryż biały, z kolei za najsłabsze: ziemniaki, orzechy ziemne oraz fasolę. Zobacz także: [...]
[...] należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne makroskładniki dietetyczne, jak i ich proporcje w diecie. Czasem wystarczy zmienić jedno źródło węglowodanów na inne, co wystarczy, żeby pozbyć się uczucia wzdęcia czy kłopotów trawiennych. Pieczywo jasne jest gorsze niż pieczywo pełnoziarniste Wykorzystanie [...]
[...] i czujności, co jest niezbędne do przeprowadzenia dobrej jednostki treningowej. Izomaltuloza zamiast innych węglowodanów Izomaltuloza, która w SFD PREWORKOUT występuje jako źródło węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i niższą wartość energetyczną niż tradycyjne cukry. Dzięki temu jest korzystna dla osób z cukrzycą, nadwagą i dla tych, [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to jest naturalne?!”. [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]
[...] nie stosowałeś (-aś) takiego rozwiązania, ze względu na to, że mogą pojawić się ewentualne problemy ze strony układu trawiennego, należy po pierwsze dobrać dobrze tolerowane źródło węglowodanów - suplementacyjny rynek jest tutaj niezwykle bogaty - oraz zaczynać od małych porcji (np. 10 g), zwiększając, co dwa trzy treningi, tę wielkość. Nie [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we krwi o połowę mniej, niż białe pieczywo. Makaron jest [...]