SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródło węglowodanów

  • Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2488 Data: 2020-06-30 11:00:00
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu ludzi narzeka, iż każdy trener radzi coś innego, a książki o dietach przynoszą tylko mętlik, gdyż są pełne sprzecznych informacji. Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15502 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie jesteś zdany na tego typu rozwiązania! Nie musisz bazować tylko na kurczaku i ryżu. Doskonale sprawdzą się np. wołowina, wieprzowina, ryby, indyk, jajka. Podobnie, jako źródło węglowodanów wcale nie jesteś zdany tylko na ryż. Monotonna dieta jest bezcelowa, gdyż będzie ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28595 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Co jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ani dla serca ani dla istniejącego w organizmie stanu zapalnego. Po trzecie, zarówno zestaw z McDonald’s, jak i ten z KFC są bogate w tłuszcze (biorąc pod uwagę % źródło energii w posiłku). Tłuszcz w połączeniu z węglowodanami jest idealnym niszczycielem sylwetki (szczególnie u osób narażonych na stres). Mówimy oczywiście o sytuacji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6819 Data: 2018-09-19 16:31:13
  • [...] wiele mniej o wpływie poszczególnych składników pokarmu na kompozycję sylwetki. Ed Corney: „Nie wiedzieliśmy za dużo o diecie. Ktoś mówił, że masło orzechowe to dobre źródło węglowodanów, więc co robiłeś? Kupowałeś masło orzechowe, inny mówił, że tuńczyk to dobre źródło białka, więc kupowałeś 6 puszek”. Z kolei Bill Grant krytykował [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13727 Data: 2018-09-28 10:59:41
  • [...] są zdrowsi, bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż „Włosi są zdrowi, gdyż jedzą dużo makaronu”. Tymczasem ryż, makaron, kasza i ziemniaki to po prostu źródło węglowodanów. Podsumowanie  Według licznych badań osoby dostarczające 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4488 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4366 Data: 2020-10-05 09:52:02
  • [...] się do „domowych” sposobów. W tym celu stosowano również dekstrozę, która w tym produkcie stanowi aż 93% i jest jedynym źródłem węglowodanów w tym suplemencie. Jedyne źródło węglowodanów nie oznacza jednak, że jest to jedyny składnik aktywny w nim zawarty. Producent dodał bowiem dwa celowe dodatki: magnez w ilości (na porcję 20 g) 37,5 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18876 Data: 2019-01-22 10:19:52
  • Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5991 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 365 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] istnieje zresztą dzisiaj (patrz Mamdouh Elssbiay „Big Ramy”, który był niejednokrotnie krytykowany za „dążenie tylko do wielkości”). Arnold uważał za najwartościowsze źródło protein: jajka, ryby, chudą wołowinę, za nieco słabsze: mleko, ryż brązowy, ryż biały, z kolei za najsłabsze: ziemniaki, orzechy ziemne oraz fasolę. Zobacz także: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12060 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne makroskładniki dietetyczne, jak i ich proporcje w diecie. Czasem wystarczy zmienić jedno źródło węglowodanów na inne, co wystarczy, żeby pozbyć się uczucia wzdęcia czy kłopotów trawiennych. Pieczywo jasne jest gorsze niż pieczywo pełnoziarniste Wykorzystanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10725 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • [...] i czujności, co jest niezbędne do przeprowadzenia dobrej jednostki treningowej. Izomaltuloza zamiast innych węglowodanów Izomaltuloza, która w SFD PREWORKOUT występuje jako źródło węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i niższą wartość energetyczną niż tradycyjne cukry. Dzięki temu jest korzystna dla osób z cukrzycą, nadwagą i dla tych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 497 Data: 2023-06-02 09:52:38
  • Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 988 Data: 2023-02-24 14:42:50
  • [...] czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło węglowodanów o szybkiej kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to jest naturalne?!”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4462 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • Najczęstsze błędy żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4756 Data: 2017-09-15 11:28:48
  • Dieta i suplementacja na masę - podstawy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15272 Data: 2017-12-22 14:39:13
  • Jak skutecznie przybrać na wadze? O czym trzeba pamiętać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie stosowałeś (-aś) takiego rozwiązania, ze względu na to, że mogą pojawić się ewentualne problemy ze strony układu trawiennego, należy po pierwsze dobrać dobrze tolerowane źródło węglowodanów - suplementacyjny rynek jest tutaj niezwykle bogaty - oraz zaczynać od małych porcji (np. 10 g), zwiększając, co dwa trzy treningi, tę wielkość. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1273 Data: 2021-09-30 14:00:14
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16336 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • [...] Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we krwi o połowę mniej, niż białe pieczywo. Makaron jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6543 Data: 2018-10-06 13:51:23