[...] poprawić kontrolę metaboliczną, ale należy zachować ostrożność ze względu na ryzyko kwasicy ketonowej (cukrzycowej), pogorszenie profilu lipidowego oraz nieznany wpływ na wzrost u dzieci. Prawdopodobnie zbilansowane diety o dość niskiej podaży energii również mogą przyczyniać się do poprawy tolerancji węglowodanów, spadku stężenia [...]
[...] w dużej mierze na wytwarzanie hormonów, które odgrywają istotną rolę w każdej sferze naszego życia. Ich nieprawidłowa produkcja lub funkcjonowanie może bardzo negatywnie wpływać na nasze samopoczucie i zdrowie. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą adaptogeny. Ich rolą jest wspomaganie naszej odporności na stres i takie regulowanie [...]
[...] energii w postaci węglowodanów jest przyswajany tylko w ~75% (sporo energii jest tracone, jako TEF/SDA), natomiast tłuszcze są absorbowane niemal bezstratnie (mają minimalny wpływ na TEF/SDA). Tłuszcz jest łatwiej wchłaniany z jelita, niż węglowodany. Dieta wysokotłuszczowa może uszkadzać barierę jelitową i powodować dysbiozę jelit, co ma [...]
[...] GLP-1 stwierdzono również u mężczyzn po wysokobiałkowym śniadaniu, obiedzie i kolacji. Podsumowanie Wydaje się, iż dieta wysokobiałkowa stymuluje odczuwanie sytości, ma wpływ na stężenie hormonów inkretynowych (np. GIP, GLP-1), oddziałuje na wydatek energetyczny indukując wysoki koszt metaboliczny, związany z przyswojeniem protein. Jednak [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] objętości. Jak to zrobić? Kreatynę najlepiej suplementować wyłącznie okołotreningowo w dwóch dawkach po około 3-5g przed oraz po treningu. Zainwestuj w glutaminę Chociaż wpływ glutaminy na zwiększenie rozmiarów naszych mięśni nie jest aż tak duży, jak wpływ kreatyny czy ładowanie węglowodanami, jest to suplement warty uwagi. Suplementacja [...]
Wyniki licznych przeprowadzonych w ostatnich dekadach eksperymentów wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy [...]
[...] po ekscentrycznych ćwiczeniach o wysokiej intensywności. Przyspiesza to regenerację mięśni. Do niedawna myślano, iż tylko nielegalne środki dopingujące (z grupy SAA) mają wpływ na ilość komórek satelitarnych. Okazuje się, że podawanie WPH też jest efektywne w tym kontekście. Z kolei Buckley JD i wsp. wykazali, iż hydrolizat białka serwatkowego [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
[...] podsumuję kluczowe aspekty. Wykazano, że dieta ketogeniczna (DK) skutecznie zmniejsza masę ciała, obniża stężenie insuliny i poprawia wrażliwość na insulinę (czyli może mieć wpływ na ograniczenie ryzyka, a nawet cofnięcie się cukrzycy typu II). Jednak pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą, przyjmujący insulinę lub doustne leki hipoglikemizujące [...]
[...] diety, a nie jej bazę. Ilość tłuszczu, którą ludzki organizm gromadzi, jest znacznie większa niż węglowodanów, stąd tłuszcze są „dodatkowym“ paliwem. Ze względu na wpływ tłuszczu na zdrowie należy podzielić tłuszcz na tzw. kwasy tłuszczowe: - nasycone, - nienasycone. Tłuszcze nasycone występują przede wszystkim w wędlinach, maśle, [...]
Witam. w tym temacie będziemy wrzucać wszystkie warte uwagi przeczytania artykuły znajdujące się w dziale. Jeśli jakieś tematy waszym zdaniem są warte by tu się znalazły wysyłajcie je mejlem do mnie bądź innych moderatorów, jeśli będą godne by się tu znajdować, wrzucimy je. Zapraszam również do zbioru linków w dziale odchudzanie: [...]
[...] gimnastyka) - dla zwiększenia stosunku moc/masa (sprint, skok wzwyż…) - „robienie masy" (boks, judo, zapasy, kajakarstwo) Jednak, musimy pamiętać, że wiele czynników ma wpływ na osiąganie idealnej kompozycji ciała. Nie zawsze wymagane jest (a nawet nie zawsze zdrowe) ograniczanie jedzenia, żeby osiągnąć taką samą budowę ciała czy poziom [...]
[...] typu super magiczne "czarne jagódki". Za to faktycznym problemem może być brak odpowiedniej regeneracji czy też codzienne ważenie. Codzienne ważenie może lecz nie musi wpływać źle na nasze samopoczucie , np.gdy ważymy 0,5kg więcej niż wcześniejszego dnia, a dieta jest dopięta na ostatni guzik. Przychodzi moment zwątpienia. Może gdzieś [...]
[...] forum na pytanie ‘jaka dieta’ pada odpowiedź low carb. Uważam, że jest ok., jeśli ktoś dokładnie wie co robi. Dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa mają więcej negatywnych wpływów na organizm, niż ‘zwykła’ zbilansowana. Oczywiście proporcje składników można zmieniać, wręcz należy - lecz w granicach rozsądku. ‘Jak więc je rozłożyć?’ Biorąc pod [...]
[...] diabeł tkwi w szczegółach. Przykład 1 Oliwa z oliwek. Z tego co się orientuję większość naszych oliw jest podgrzewana za pomocą dodatku benzyny, nie chce mówić jaki to ma wpływ na wielonienasycone tłuszcze. (chyba że to co pisze jest mitem i bzdurą). Kupiłem niedawno organiczną oliwe z oliwek TŁOCZONĄ NA ZIMNO z ekologicznie hodowanych oliwek. [...]
[...] odchylenie od normy upośledza ich działanie i wiele reakcji zachodzi nieprawidłowo.. Tak akurat się złożyło, iż zawarte w pokarmie i uwalniane w procesie trawienia składniki wpływają na poziom ustrojowego pH, wykazując potencjał bądź zasadotwórczy bądź zakwaszający. Zalecenia diety Dukana prowadzą do straszliwego zakwaszenia organizmu. [...]
[...] dieta mi odpowiada, bo przy dużych ilościach wegli wszystko idzie w sadło. Chciałbym się dowiedzieć czy można tak łączyć posiłki jak ja to robię? Czy ma to jakiś negatywny wpływ na zdrowie? Wiem, że nie można łączyć nasyconych z węglami, dlatego węgle wrzucam w osobny posiłek (w dwóch pierwszych też są ale małe ilości, jedynie z warzyw ok 10g). [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Po 7 miesiacach "diety" schudlem z 119kg do 73kg. Przez brak wiedzy niezbyt dobrze sie za to zabralem, ale jestem teraz szczuply. Sek w tym, ze mialem przez kolejne 7 miesiace robic proces stabilizacji, zeby zapobiegnac efektu jo-jo. Wzrost 183 cm, wiek 15 lat. Na poczatku bylo to 1200 kcal, po 3-4 miesiacach 1400, a teraz 1600. Moje [...]