Chciałbym podyskutować na temat odmian diety LOW CARB.
Dieta jest dość kontrowersyjna, ma wielu zwolenników jak i przeciwników. Myślę że jasnym jest, iż zła dieta jest przyczyną wielu chorób wiec warto poświęcić trochę czasu na przestudiowanie ważniejszych materiałów dotyczących odżywiania. Często powielane są różne mity, czasem ktoś obala jakąś teorie, poglądy się zmieniają. Uważam, że tylko głupcy nie zmieniają zdania i uparcie tkwią w jakiś przekonaniach nawet jeśli są niesłuszne.
Różne przypadki
To że jedna osoba powie że taka dieta jest super dla zdrowia i wyglądu nie oznacza że tak jest, tak samo jak znajdzie sie jedna która powie że miała problemy zdrowotne po takiej diecie.
Jakie sa tego powody?
-różnorodność organizmów(choć teoretycznie jesteśmy tacy sami)
-różnorodność form low carb
-odstępstwa, nieścisłości w diecie
-ktoś jadł więcej warzyw a ktoś mniej
-ktoś więcej smażył a ktoś gotował, ktoś inny jadł na surowo(taka odmiana też istnieje)
Trzeba wziąść pod uwage różne czynniki.
Masa i rzeźba
Z tego co wyczytałem w pewnych badaniach naukowych, dieta ta podnosi poziom testosteronu. Podobno jednak nadmiar wielonienasyconych nie jest korzystny z tego punktu widzenia. Wzrost testosteronu jest na plus zarówno dla masy jak i rzeźby(poziomu tłuszczu). Opinie jakie panują to to że masa jednak nie rośnie aż tak jak na ww. No cóż, insulina jest jednak silnym hormonem. Ciekawy jestem jakie są wasze opinie w tej kwesti, własne doświadczenia.
Zdrowie
Podobno istnieją przypadki wyleczenia cukrzycy dietą optymalną(nawet Lech Wałęsa). Jedni zachwalają inni nie. Oficialna medycyna mówi że jest stosowanie tej diety przyspiesza u chorych niepożądane i groźne w odległych skutkach procesy miażdżycowe.
Teoria a praktyka
Już wiele badań naukowych czytałem. Powrzechnie panuje opinia że
tłuszcze nasycone odkładają się na ścianach naczyń. Jednak są jeszcze inne poglądy i nawet badania obalające tą opinię. Np to że na ściankach naczyń badacze wykrywają w dużej części utlenione tłuszcze wielo i jednonienasycone. Jest też teoria że to przez cukry powstają te złogi? Kto ma racje? Może każdy po trochu?
Pierwotne pożywienie
Rolnictwo znamy tylko od 12 000 lat, a przez prawie 500 000lat człowiek jadł warzywa, owoce, nasiona, owoce morza, ryby, mięso i jajka (coś opuściłem ?). Jego pożywienie też w dużej mierze zależało od miejsca w którym żył. W każdym razie do takich pokarmów wg mnie jest lepiej przystosowany.
Moje przemyślenia
Według mnie diabeł tkwi w szczegółach.
Przykład 1
Oliwa z oliwek.
Z tego co się orientuję większość naszych oliw jest podgrzewana za pomocą dodatku benzyny, nie chce mówić jaki to ma wpływ na wielonienasycone tłuszcze. (chyba że to co pisze jest mitem i bzdurą). Kupiłem niedawno organiczną oliwe z oliwek TŁOCZONĄ NA ZIMNO z ekologicznie hodowanych oliwek. Cene miała wyższą, jeśli chodzi o smak - nigdy takiej delikatnej nie piłem do tej pory, a wielu próbowałem. Jeśli faktycznie wiele oliw z oliwek nawet extra virgine jest poddawana obróbce termicznej to masakra. Mam nadzieje że nie. W każdym razie zauważcie że na większości nie pisze tłoczona na zimno.
Przykład 2
Różne źródła pokarmów
Dla jednego low carb to troche tłustego mięsa, oliwa z oliwek, jajka, warzywa...
Dla innego low carb to tłusty ser, kiełbasa, parówki i utleniony już dawno olej lniany który stoi od 4 miesięcy otwarty
Zapraszam do dyskusji
Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net