SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej kukurydziany

  • [...] kwasy tłuszczowe omega-3 i jakie mają znaczenie? Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6373 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3043 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3048 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • [...] zmniejszenie całkowitej śmiertelności i występowania incydentów sercowo-naczyniowych (tj. zawału mięśnia sercowego), spowodowane regularnym spożywaniem suplementów rybnych i olejów rybnych (Wang i in. 2006; Mozaffarian i Rimm 2006). Gdzie znajdę kwasy wielonienasycone z grupy omega-6 i jakie mają znaczenie? Kwasy wielonienasycone z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9547 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1386 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 855 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7940 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dieta dostarczająca dużo tłuszczu nas zabija, tak? Nie! Dieta wysokotłuszczowa składała się z 300 g smalcu, 310 g skrobi kukurydzianej, 200 g kazeiny, 80 g celulozy, 50 g oleju sojowego, 20 g witamin i 40 g minerałów na każdy kilogram pożywienia. Ciężko oczekiwać, żeby dieta składająca się ze smalcu, skrobi i kazeiny oblanej olejem sojowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1874 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 543 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • [...] ograniczenie dowozu tłuszczów nasyconych, trans (choroby sercowo-naczyniowe), wybieranie produktów mniej przetworzonych, zdrowych źródeł tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju rzepakowego, migdałów, orzechów, kiełków oraz nasion, warzyw i owoców. Poza tym osoby, które są świadome tego, jak się odżywiają, ogólnie mogą prowadzić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3443 Data: 2021-09-27 09:11:11
  • [...] Przyjmuje się, że często wynosi więcej niż 15:1…  Część problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z zachwiania poprawnych proporcji... Ryby u Omega 3 - istnieje ryzyko Kolejną ważną rzeczą, na którą chciałbym zwrócić również Waszą uwagę, jest to, że gdy staramy się dostarczać kwasów omega-3 z ryb (co postulowałem wyżej), ryzykujemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2006 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Czy tłuszcz w diecie jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1698 Data: 2020-04-22 10:14:35
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że ​​niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1105 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] doświadczalnych! Poza tym, zwykle dostarczasz z pożywieniem od 33 do 400 razy mniej karagenu, niż otrzymywały szczury! I na pewno nie robisz tego codziennie. Idźmy dalej... Kolejne badanie Kenshi Watanabe i in. jest jeszcze bardziej „rzetelne”. Tym razem faszerowano szczury dietą, w której 15% stanowił karagen (czyli było go nawet 600 razy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4777 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2023-11-30 11:46:00
  • [...] W badaniach naukowych potwierdzono, iż ograniczenie spożycia soli może przynosić redukcję ciśnienia krwi, zwłąszcza w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. Kolejnym sposobem walki z nadciśnieniem jest regularna suplementacja potasu. Większość ludzi dostarcza kilkukrotnie za dużo sodu, a nieproporcjonalnie mało potasu. Dlatego bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1010 Data: 2022-10-17 06:49:13
  • Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi.  Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7788 Data: 2021-02-09 09:50:11
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ważną rolę w starzeniu się i chorobach związanych z wiekiem, wszystko, co możemy zmienić w naszej diecie, aby utrzymać stan zapalny w ryzach, jest korzystne. Niezdrowe oleje i tłuszcze przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3653 Data: 2018-09-15 07:36:33
  • [...] kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W drugim badaniu podawano: 126 kcal na kg masy ciała dziennie, czyli kolejny raz mniej glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4612 Data: 2021-06-24 22:33:22
  • [...] każdym ćwiczeniu jest ona najważniejsza. Film instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=artFx1gn52s Poczytaj więcej na temat przysiadów i ich techniki: Tutaj Wykroki To kolejne ćwiczenie, które poprawi wygląd twoich pośladków, ud, a przy okazji korpusu, gdyż przyda się tutaj umiejętność utrzymania równowagi. Możesz je robić w formie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26334 Data: 2019-01-06 14:28:47