Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
Kiedyś myślano, iż hormonalna terapia zastępcza zrewolucjonizuje życie ludzi. Nagle testosteron okazał się być lekiem na zaburzenia nastroju, spadek libido, gorsze samopoczucie, depresję, niepowodzenia w związkach, brak przyrostów masy mięśniowej itd... Co to jest TRT/HTZ? TRT to inaczej testosterone replacement therapy, czyli hormonalna terapia [...]
[...] iniekcyjne: nandrolone, testosteron enanthate (długie estry) oraz methenolone enanthate (primobolan) Pacjent stosował 400 mg dziennie doustnych SAA! Jakby tego było mało, dostarczał również 600 mg iniekcyjnych SAA, 2-3x w tygodniu – to znaczy 1,2-1,8 g SAA! Oczywiście, takie bombardowanie organizmu chemią, przez kilkanaście lat nie mogło [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest wiele. Warto [...]
[...] na ich rzetelność. Oczywiście taki stan rzeczy nie jest regułą, istnieje wielu badaczy niezależnych, w przypadku których nie można stwierdzić konfliktu interesów. Niestety mało kto selekcjonuje dowody naukowe pod tym kątem i w efekcie “Internet” zalewany jest przez wpisy pretendujące do miana opracowań fachowych, których wartość [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
[...] spożywane przez osoby trenujące na siłowni, ale nie tylko – dotyczy to również osób uprawiających inne sporty, przede wszystkim o charakterze szybkościowym i wytrzymałościowym. Białko zawarte w tych produktach doskonale wspiera anabolizm organizmu i umożliwia skuteczną regenerację mięśni po wysiłku. Protein z mięsa, ryb i jaj nie da się [...]
[...] herbaty, produktach mlecznych, owocach, warzywach, olejach oraz zbożach. Poza tym chciałbym zauważyć, iż to, że dana substancja została sklasyfikowana jako karcynogen, to za mało! Dlaczego? Większość Polaków regularnie sięga po śmiertelnie groźne trucizny, czyli papierosy oraz alkohol. Obie używki należą do grupy nr I kancerogenów o wybitnej [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] są oleje: sezamowy czy z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów tłuszczowych omega-3. Olej słonecznikowy zawiera znikome ilości kwasów omega-3, a bardzo dużo tych z grupy omega-6. Dużo lepiej wygląda sytuacja w przypadku [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] kilogramy w soboty i niedziele, tracą masę w tygodniu. W normalne dni robocze wspomniani atleci zjadają skromniejsze posiłki, nie są one regularne, spada podaż energii, mało jest wartościowych protein i tłuszczów. Tylko są to ludzie, którzy nie mają problemu z nadwagą, a tym bardziej z otyłością! Kilka razy w tygodniu trenują siłowo, ćwiczą [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] początkowo bilirubina wynosiła 4.5 mg/dl, ale... szybko przekroczyła normę ponad 97 razy! Oznacza to ni mniej ni więcej, jak uszkodzenie miąższu wątroby. Jakby tego było mało, pacjent doznał niewydolności nerek (kreatynina 4.2 mg/dl). Ostatni przypadek opisany przez polskich naukowców w 2015 r. dotyczy 19-latka, który stosował 50 mg winstrolu [...]
[...] i cynku w czerwonym mięsie, nasiona roślin strączkowych są bogate w białko (25-40%), ale jego skład aminokwasowy nie jest tak dobry jak w białku zwierzęcym (zawierają mało aminokwasów tzw. siarkowych). Wyjątek stanowi soja. Jednakże połączenie nasion roślin strączkowych i zbożowych w diecie może dostarczyć odpowiedniej ilości wszystkich [...]
[...] (a norma to poniżej 150) cieszę się bardzo że mam tak dobry wynik trójglicerydów i złego cholesterolu LDL, ale czy tego ogólnego cholesterolu i tego dobrego HDL nie jest za mało jak na mój wiek? ...i jak tak niski poziom cholesterolu ma się do np: poziomu testosteronu we krwi, bo kiedyś słyszałem że im wyższy poziom cholesterolu, tym wyższy [...]
[...] w efekcie agresywnego katabolizmu, to jednocześnie tempo metabolizmu ulega zwolnieniu poprzez utratę cennych białek mięśniowych. Trenuj mięśnie brzucha na wytrzymałość, a nie na przyrost. - Jeśli chcesz mieć szczupłą talię, nie trenuj mięśni brzucha przy dużym obciążeniu. Stosuj takie obciążenie, z jakim będzie można zrobić co [...]