[...] naszego żołądka niesie za sobą wiele czynników istotnych dla całego organizmu, a nie tylko, jak części osób mogłoby się wydawać, samego procesu trawienia. Z tego też względu tak bardzo istotne jest zadbanie o prawidłową kwasowość soku żołądkowego, co bez wątpienia przełoży się nie tylko na nasze zdrowie, ale również no wyniki sportowe.
[...] z jaką rozpuszczony dwutlenek węgla zamienia się w gaz i jest uwalniany, wytwarzając w ten sposób bąbelki po otwarciu pojemnika na napoje. Wiele napojów gazowanych cechuje kwasowość. Napoje typu cola, inne słodkie napoje gazowane i piwa są kwaśne. Częściowo, kwaśny charakter napojów gazowanych (pH ~ 3) wynika z przekształcenia rozpuszczonego [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
Nie każdy lubi działanie kofeiny, nie każdy też może ją stosować. Niektóre osoby ze względu na zaburzenia metabolizmu tego związku nie mogą sięgać nawet po herbatę czy czekoladę gorzką, gdyż reagują nadmiernym pobudzeniem. Kofeina ma bardzo specyficzne działanie i jest przy tym bardzo skuteczna. Źródła: Tinsley, G. M., Jagim, A. R., Potter, G. [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
[...] do ich erozji. Powinno unikać się szczotkowania zębów wkrótce po wypiciu wody z cytryną. Żucie gumy bez cukru może być dobrym pomysłem, ponieważ pomaga to zneutralizować kwasowość płytki nazębnej. Podsumowując, cytryny są zdrowe i niskokaloryczne, podobnie jak większość owoców. Sok cytrynowy zawiera niewielkie ilości korzystnych [...]
Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]
[...] przeżywające obróbkę termiczną pożywienia oraz niekorzystne dla innych bakterii warunki środowiskowe górnych odcinków przewodu pokarmowego, czyli głównie wysoką kwasowość soku żołądkowego. Już pilotażowe badanie tej problematyki (Georges, 2014) wykazało, że suplementacja probiotycznego szczepu Bacillus coagulans, w połączeniu z [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
[...] pentagastryną lub histaminą niż osoby niepalące z wrzodami. Gastryna jest hormonem stymulującym wydzielanie kwasu solnego, co powoduje spadek pH w żołądku (zwiększa kwasowość). Pentagastryna jest syntetycznym odpowiednikiem endogennego hormonu. Histamina poprzez swoje receptory wpływa na produkcję kwasu solnego. Jednakże u osób bez [...]
[...] (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, orzechy, migdały itd.) Prawdopodobnie kwasowość wywołana przez tego rodzaju dietę odgrywa rolę w patofizjologii osteoporozy. Wykazano, że kwasica metaboliczna prowadzi do utraty wapnia z kości, pobudza procesy [...]
[...] wydzielanie soków trawiennych. Wynika to z tego, że pobudza ona zakończenia czuciowe układu trawiennego. Zwiększone uwalnianie enzymów proteolitycznych, a zwiększona kwasowość żołądka przekłada się na ułatwianie trawienia białek. Substancja ta może być szczególnie przydatna dla osób z niedokwaszonym żołądkiem. Piperyna, zwiększając [...]
Kreatyna to bodaj najpopularniejszy suplement sportowy. Upodobali ją sobie szczególnie sportowcy z dyscyplin siłowych i sylwetkowych, a to z tego powodu, że jej suplementacja, co potwierdzają badania naukowe i opinie użytkowników, wspomaga spektakularnie rozwój masy i siły mięśni. Jednak wyczynowi i amatorscy miłośnicy ciężarów lubią zestawiać ze [...]
Witam, chcialbym poznac wasze opinie na temat diety kulturystycznej - masowej, a jej wplyw na zakwaszanie organizmu. Wiadomo ,ze takie produkty jak mieso, nabial, ryz itd. zakwaszaja organizm. Co doprowadza do roznych schorzen, a w konsekwencji do np. nowotworow. Z drugiej strony dieta typowe Polaka to tragedia... Jak to jest? Jemy dziennie spore [...]
witam czy ma ktos dostep do polskich norm lub jakiejs mądrej książki by podać mi te cyferki będe wdzięczny bo zgubiłem swoje pomiary a potrzebne mi sa te wyniki wiec musze odniesc sie do standardów
[...] każe domniemywać, że chodzi o to samo. E340a Ortofosforan jednopotasowy. Sól potasowa kwasu fosforowego o wielu zastosowaniach, gdy sam kwas fosforowy powoduje zbyt dużą kwasowość. Ze względu na właściwości buforujące ma szerokie zastosowanie w preparatach farmaceutycznych do ustalania właściwej wartości wskaźnika pH. Ilość spożywana dziennie [...]