Pośród naukowców ustalił się w ostatnich latach konsensus, że osoby starsze powinny spożywać więcej białka, szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]
Jesteś młody, myślisz: jestem niezniszczalny! A może stoisz już po drugiej stronie wagi i zaczynasz zdawać sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Nie wiem, kto będzie czytał ten artykuł, jednak wiem, że na jego lekturze zyska zarówno młodzież, jak i starsze pokolenie. Ale na tym nie koniec działania ochronnego witaminy D. Wśród wielu pozytywów, [...]
[...] przy jednoczesnym zmniejszeniu utraty gęstości mineralnej kości, co skutkowało krótszym pobytem w szpitalu. Przeczytaj także: Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Prebiotyki Jak donoszą naukowcy, prebiotyki (składniki pokarmowe, które nie są trawione przez nasz organizm, a stanowią pożywkę dla pożytecznej [...]
[...] się w pakiecie początkującego 50-latka i to nie tylko ze względu na zwiększenie jego zdolności treningowych oraz do przyrostu mięśni, ale także ze względu na możliwe wspieranie zdrowia. Przeczytaj koniecznie: 10 supermocy i korzyści zdrowotnych podczas suplementacji kreatyną Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka
[...] mięśniowej i siły mięśni. Na jakie aspekty należy zwrócić szczególną uwagę? Białko Przeczytaj także: Farmakolog Sławomir Ambroziak - Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Uważni Czytelnicy moich artykułów zdają sobie doskonale sprawę z tego, że taka sama porcja białka będzie wywierała znacząco różny wpływ na osobę [...]
[...] serwatkowe ma wysoki stopień strawności i jest szybko wchłaniane w jelicie cienkim. Eksperyment naukowy Jak dotąd żadne badanie nie miało na celu oceny możliwych korzyści dodatku białka serwatkowego w składzie napojów przedoperacyjnych. Dlatego celem niniejszej pracy było zbadanie, czy skrócenie postu przedoperacyjnego przy użyciu [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
[...] Niezależnie od konkretnego celu, dobór suplementacji u osób starszych należy ustalić z lekarzem, a optymalnie z lekarzem i dietetykiem. Przeczytaj także Trening dla seniora - ćwiczenia w domu. Trening dla starszej osoby Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po co kreatyna osobom starszym? Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Czy osoby starsze powinny pić szejki białkowe? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Rita Rastogi Kalyani i in. Age-related and [...]
[...] oferują także pestki dyni, nasiona sezamu i nasiona słonecznika. Zajadając się nimi pomiędzy posiłkami czy dodając do innych produktów spożywczych i dań, odnosi się wiele korzyści – nie tylko z perspektywy sportu, ale również ogólnego zdrowia i kondycji organizmu. Nabiał, produkty mleczne, sery Mleko, jogurty, maślanka, sery, twaróg [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] a nie, jak do tej pory z wielu innych źródeł energii np. glikogenu, tłuszczy śródmięśniowych, tłuszczu podskórnego itd. Według badań, dieta ketogeniczna może oferować wiele korzyści zdrowotnych, m.in. pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2, wzmocnienie funkcji poznawczych i wiele innych. Jeżeli zastanawiasz się nad przejściem na keto, zalecamy [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] wytwarzany wg potrzeb). Na domiar złego nie udowodniono, aby diety wysokotłuszczowe były szkodliwe dla nerek, wątroby, układu sercowo-naczyniowego. Raczej odnotowano same korzyści zdrowotne, o czym obszernie pisałem wcześniej. Rzekomy związek tłuszczów nasyconych z chorobami wieńcowymi i udarem mózgu obalono m.in. w meta-analizie Patty W [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] rok treningu na siłowni: szanse i zagrożenia Pierwsze 3 lata treningu: wyciśnij maksimum! Brak efektów w treningu: "robię masę czyli rzeźbę" Trening góra-dół - opinie, korzyści i pułapki Referencje, badania, literatura: K E Friedl 1 , R J Moore, L E Martinez-Lopez, J A Vogel, E W Askew, L J Marchitelli, R W Hoyt, C C Gordon „Lower Limit of [...]
[...] odwrotnie, chyba że ktoś pierwszy raz w życiu trzymał w ręku ciężary. Jeśli masz w planie dietetycznym duże porcje kurczaka, białka serwatkowego, indyka, wołowiny czy jajek, korzyści ze stosowania BCAA będą duże np. w momencie wykonywania długotrwałego treningu aerobowego (gdy nic nie jadłeś przez kilka godzin przed sesją aerobową) albo gdy [...]
[...] o największych zasobach glikogenu mięśniowego). Jednakże należy pamiętać, iż mówimy tu o wysiłku ciągłym, trwającym dłużej, niż 1 godzinę. Istnieją nieliczne dowody na korzyści z podawania węglowodanów w trakcie wysiłków trwających krócej, niż godzinę. I raczej ciężko znaleźć potwierdzenie dla korzyści z podawania węglowodanów w trakcie [...]