SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ile cukru jest w

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Nie zgadzam się z tym poglądem. W większości uniwersalnych kwestii, większość trenerów i uznanych zawodników ma zaskakująco zbieżne poglądy. Tak samo jest z dietami, o ile sięgniesz po renomowanych autorów, a nie internetowe fora plotkarskie. Polecam dobre książki, a nie diety cud obiecujące przemianę sylwetki w 3 tygodnie lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15481 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do osób uprawiających sport, w głównej mierze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70189 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] biegowego, by spalić 1 kg tłuszczu. W rzeczywistości potrzeba od 20 do 45 h pracy (przy tętnie 74-79% maksymalnego), w zależności od tego, o jakich tłuszczach mówimy, ile waży dana osoba, w jakim jest wieku, jaki ma profil hormonalny, jak się odżywia, jak jest wytrenowana, czy nie ma współistniejących schorzeń itd. A może rozwiązaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1948 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 858 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są bardzo często spożywane i ostatnimi czasy często rekomendowane, np.: jogurt pitny z firmy Bakoma Men, wcale nie są takie idealne. Pomimo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22530 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • [...] and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174149/ Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Cermak NM1, van Loon LJ. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9865 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 602 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Cukrowy podatek: dobrodziejstwo czy przekleństwo?!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3022 Data: 2021-01-08 10:53:11
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Hanee m. Al-Dmoor, Jafar m. El-Qudah Cake Flour Chlorination and Alternative Treatments (Review) http://dx.doi.org/10.12944/CRNFSJ.4.2.06 https://static.scholaris.pl/main-file/942/chlor-c-n-karta-charakterystyki_58594.pdf C. I. WEI i in. Fate of Chlorine During Flour [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3137 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] możesz oszacować, czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 907 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sporo osób bez niego nie wyobraża sobie wielu dań. Dzięki domowemu sosowi chrzanowemu nasze dania nabierają wyrazistości, ale też pięknego aromatu. Czy w dobie super produktów można znaleźć kupny chrzan z dobrym składem? Bo przecież nie każdy z nas cierpi na nadmiar czasu i ma możliwość robienia go w domu. Zatem poniżej zestawienie najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8059 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • [...] wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich zwolenników. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2736 Data: 2020-10-20 14:18:19
  • [...] Częstość i obraz kliniczny hypolaktazji u dzieci, młodzieży i studentów ze Szczecina*https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0010/110989/PomJLifeSci_61-02_207-213.pdf Marek Guzek1,Bogusław Borys2, Agnieszka Sulkowska, Marian Smoczyński „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3899 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6236 Data: 2020-09-20 09:57:10
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 626 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3088 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 616 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Migrena a dieta - co jeść a czego unikać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ryżem i lekko podsmażonym tuńczykiem, podana z dodatkiem sosu sojowego i mango zadowoli niejedno podniebienie. Podsumowanie Zdroworozsądkowe myślenie o tym, co, kiedy i ile jemy, jest ważne. Popadanie w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić o ból głowy. Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4193 Data: 2018-02-05 10:24:52
  • [...] i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc).  Podsumowanie  Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one kluczowe przemiany niezbędne do przyswajania witaminy D. Chociaż badania eksperymentalne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 797 Data: 2023-12-05 11:35:33
  • Cukrzyca dotyka na całym świecie kilkuset milionów ludzi. Prawdopodobnie kolejne kilkaset milionów ma stan przedcukrzycowy charakteryzujący się np. opornością na insulinę. Szacuje się, że globalna częstość występowania cukrzycy w 2019 r. wynosiła 9,3% (463 miliony osób) i będzie wzrastać do 10,2% (578 milionów) do 2030 r. i 10,9% (700 milionów) do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2765 Data: 2021-12-07 14:00:49