Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] będzie to bardziej, u innej mniej zauważalne. To nie wszystko, obok skoków z wysokości (metody rodem z sowieckiego szkolenia np. spadochroniarzy), bieganie jest jedną z najbardziej wyniszczających aktywności kinetycznych. Jeśli chodzi o skoki na twardą nawierzchnię, siły powstające w trakcie kontaktu z ziemią, po skoku znacznie przewyższają [...]
[...] wymieniane jako niezłe źródło karotenu. Pomidory działają przeciwzapalnie dzięki zawartości wspomnianego wcześniej likopenu, β-karotenu, luteiny, witaminy E i C (to również najbardziej znane antyoksydanty), rutyny, kwercetyny, katechin, resweratrolu, kwasów fenolowych i taniny. Większość z nich to również antyoksydanty. Jacob i in. odkryli, że [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] gdzie „idzie” skondensowana energia? Przecież tłuszcze mają ponad dwukrotnie więcej energii w 1 g, w porównaniu do węglowodanów? I jak wyjaśnisz, że są składnikiem najbardziej tuczących dań, np. przekąsek fast food, lodów, czekolady, chałwy itd.? Niestety, tego typu poglądy są powszechnie spotykane w Internecie. Czy wykonując dużo [...]
[...] proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne efekty (chroni mięśnie, hamuje apetyt, nasila redukcję tłuszczu). Połączenie węglowodanów i tłuszczów za każdym razem tuczyło najbardziej, szczególnie jeśli towarzyszyła mu niewielka podaż białka (np. 14% podaży energii z białka). Pełne dane dla zainteresowanych: Grupa I: 21% protein, 67% [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] jest, by utuczyły zawodnika. Wskazują na to liczne badania, które wielokrotnie przytaczałem. Czy może utuczyć nadmiar tłuszczów pokarmowych? Oczywiście. Tłuszcze są najbardziej energetycznym makroskładnikiem diety. W badaniach Horton TJ i wsp. z 1995 r. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej (50% większej, niż [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Największym obiegowym nieporozumieniem jest stosowanie pojęcia kalorii. Jest ono mylące i zupełnie nie odzwierciedla właściwości pokarmu. Białko w określonej porcji ma tyle samo kcal co sacharoza (cukier stołowy, glukoza + fruktoza). O ile czysty cukier tuczy, to duża podaż protein wywołuje tak duży wydatek energetyczny, iż wręcz odchudza. [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści na Youtube lub autorzy artykułów wyciągają tylko najbardziej chwytliwe dane, zupełnie ignorując osoby biorące udział w badaniu. Przykład tezy: „Duża porcja protein nie działa. Każdemu wystarczy 20 g”. Fakt czy [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
Wokół treningu siłowego, dietetyki, medycyny czy nawet farmakologii krąży wiele ugruntowanych przesądów, mitów i półprawd. Tworzą się one z reguły wtedy, gdy osoby nie do końca rozumiejące np. badania naukowe, wyciągają z nich tylko wybrane przez siebie fakty. Istnieje też celowa działalność propagandowa, gdzie umyślnie i z pełną świadomością [...]
[...] drugi dzień), kończymy nawet na 5-6 sesjach w tygodniu po 45-60 minut, w podsumowaniu artykułu ująłem opcję 3 treningów po 30 minut, najlepsze jest bieganie w terenie, choć najbardziej interferuje z treningiem siłowym, o wiele mniejsze negatywne skutki będzie miał np. rowerek z regulowanym oporem, trening aerobowy stanowi wydatek energetyczny, [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/4720/czy-tluszcz-mleczny-tuczy Szejki mogą być - jeśli tego rodzaju posiłki Ci odpowiadają i wpisują się w całość planu kcal i makro, to jak najbardziej. Jako posiłek potreningowy też mogą być. Kalorie i makro ogółem - jeśli zapotrzebowanie jest ok.3580, to kaloryczność 3470 bardziej podchodzi pod rekompozycję, [...]
[...] polityka klubów wymaga żeby trenerzy rozpisywali te maszyny tylko po to żeby nie straszyły pustkami? Inny trener, miejsce inne, miasto inne. Trening crossfitu – coś co lubię najbardziej, teorię o niewychodzeniu kolan przed linię palców. Ten mit uwielbiam najbardziej przy nauce przysiadów, ciul że tej osobie pięta uciekała z podłogi bo miała [...]
[...] nie jest rozwiązaniem bezwzględnie koniecznym". Tak takie jedzenie może być zdrowe ale z ogromną ilością białka i symboliczną ilością tłuszczu.Tylko jest jeden problem najbardziej wartościowe białko zwierzęce nie występuje w przyrodzie bez obecności tłuszczu.Płatki owsiane,kasze ,ryże ale do tego kupa ryb chudych typu dorsz,szczupak,chuda [...]