Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
Pokrzywa indyjska (łac. coleus forskohlii) znana jest także pod nazwą forskolina. Suplementując 1g jej ekstraktu dziennie możesz stracić do 2,3 kg w ciągu 2 miesięcy i to bez zmniejszania ilości spożywanych kalorii. Do takich wniosków doszli japońscy naukowcy na podstawie przeprowadzonych badań. Badanie Naukowcy zebrali 12 zdrowych ochotników [...]
[...] od 0,6 do 1,0 mg na dl u kobiet. W przypadku niedoborów kreatyny w diecie i przy braku suplementacji, jej stężenie spada do 66% wartości referencyjnych. Tak więc wspomniane badanie może być markerem niewystarczającego spożycia kreatyny. Ponieważ niskie spożycie kreatyny może mieć wpływ na 42,8% populacji, często spotykany niedobór kreatyny może [...]
[...] np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na macie. Na czym polegało badanie? Pięćdziesięciu dwóch chorobliwie otyłych pacjentów w wieku ok. 39 lat oczekiwało na operację bariatryczną, mającą na celu zmniejszenie powierzchni żołądka. Jest to [...]
[...] Potwierdzają to między innymi dwie metaanalizy z 2022 r. i 2021 r. Jednak to nie jedyne korzyści, jakie płyną ze stosowania tego wyjątkowego białka. Przeprowadzono badanie z udziałem 105 kobiet w wieku od 25 do 50 lat, które wykazało, że codzienne doustne przyjmowanie kolagenu znacząco zmniejsza stopień cellulitu. Dodatkowo białko to [...]
[...] wynikającej z choroby nowotworowej jelita grubego. Badanie zostało wykonane przez Amerykanów z Instytutów Dana-Farber Cancer oraz Yale Cancer Center, gdzie wykonano badanie na 826 osobach z rakiem okrężnicy. Nowotwór obejmował węzły chłonne w pobliżu pierwotnego guza, jednak nie rozprzestrzenił się dalej. Obserwacja chorych trwała przez [...]
[...] niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę kobiet, jak i [...]
[...] na podstawie danych dotyczących 262 525 osób, naukowcy ustalili, iż wysokie stężenie trójglicerydów zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca (miażdżycy tętnic) od 57% (badanie EPIC-Norfolk) do 76% (badaniu w Reykjaviku). Zwykle wysokiemu stężeniu trójglicerydów towarzyszą też inne patologie. Blaszka miażdżycowa zawiera głównie zwłóknione i [...]
Kannabidiol jest legalnym i bezpiecznym związkiem pozyskiwanym z konopi. Wykazuje zróżnicowane działanie na ustrój człowieka. Obecnie ludzie używają CBD do leczenia objawów stwardnienia rozsianego, drgawek i przewlekłego bólu. Jednak na tym jego zastosowania się nie kończą. Wiele wskazuje, iż stosowanie CBD może przyspieszać regenerację [...]
[...] generowanie energii komórkowej. Co więcej, aktywowane zostały również geny MT1 i MT2 odpowiedzialne za ochronę komórek przed związkami im zagrażającymi. Wnioski Pomimo, że badanie wykonane jest na myszach, naukowcy pokładają nadzieje, że tego typu działania przekładają się również na organizm człowieka. Naukowcy sugerują również, że kwas [...]
Jeśli pojawi się u Ciebie nowotwór, którego nie da się wyleczyć, ilość masy mięśniowej, jaką masz może być skorelowana z czasem przeżycia w kolejnych latach. Na dodatek mięśnie pozwalają lepiej tolerować chemioterapię, przynajmniej wg amerykańskich onkologów i publikacji na łamach „Clinical Cancer Research”. Badanie dotyczyło kobiet [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Wiemy, iż zbyt niskie stężenie cholesterolu może być wiązane ze zwiększonym ryzykiem śmierci w wielu grupach ludzi. Nawet u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca zbyt niski poziom cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększał znacznie śmiertelność, np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL), np. z [...]
U 1 na 4 młodych mężczyzn, którzy trenują z ciężarami i używają sterydów anaboliczno-androgennych, tętnice wieńcowe „zatykają się”. Brazylijscy naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo odkryli to, porównując grupę młodych użytkowników sterydów z grupą kontrolną (naturalnych kulturystów w podobnym wieku, niebiorących SAA). Badanie to wskazuje, że [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
Choroby układu krążenia można nazwać cichym zabójcą. Wynika to z tego, że niekiedy nie dają zbyt wielu objawów aż do pierwszego zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
Oxandrolone (OXA) jest androgenem i sterydem anabolicznym (SAA), który jest stosowany w celu hamowania wyniszczenia występującego w różnego rodzaju stanach patologicznych, np. w rozległych oparzeniach, ciężkim urazie, poważnej operacji lub infekcji oraz niedożywieniu związanym z marskością spowodowaną nadużywaniem alkoholu. Dodatkowo oxandrolone ( [...]
[...] parametrów immunologicznych, witamina C miała wpływ na przywrócenie struktury i funkcji tarczycy, wykazując znaczące działanie ochronne tej witaminy. To eksperymentalne badanie pokazuje, że nadużywanie boldenonu zaburza funkcjonowanie układu odpornościowego przez różne mechanizmy i po raz pierwszy wskazuje, iż boldenone może wywoływać [...]