Wioślarstwo jest dyscypliną bazującą na wytrzymałości oraz dobrej wydolności zawodnika. Łączy się tam konieczność utrzymania pewnego określonego progu mocy na danym dystansie (na którym rozgrywana jest konkurencja), ale ma również znaczenie siła i zdolność do nagłego zwiększania mocy. To powoduje, iż wybór odpowiedniej suplementacji nie jest łatwy [...]
[...] przygodę z sektami głoszącymi, iż „dieta wysokotłuszczowa” leczy wszystkie choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] na choroby i infekcje. Wątroba odpowiada również za trawienie białka, dlatego jego zbyt duża podaż w diecie może ją przeciążać i prowadzić do jej dysfunkcji. Nie istnieją badania, które potwierdzałyby, że spożycie więcej niż 2 g białka na 1 kg m.c. daje większe korzyści w budowaniu masy mięśniowej i siły w porównaniu z dawką 1,5 g albo 1,8 kg. [...]
[...] (IG) sprzyja hiperinsulinemii (nadmiernie podwyższonemu stężeniu insuliny), zwiększeniu otyłości, niższym wydatkom energetycznym i zwiększonemu odczuwaniu głodu. W badaniu Pawlaka i wsp. szczury z częściowo wyciętą trzustką otrzymywały dietę o wysokim lub niskim IG. W grupie otrzymującej produkty o wysokim IG odnotowano większy wzrost [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] okno żywieniowe i bazująca na przedłużonym poście (np. 6 h okno żywieniowe + 18 h post) sprzyja redukcji stanu zapalnego. Korzyści ze stosowania diety IF potwierdzono w badaniach nad rozwojem miażdżycy tętnic. Przerywany post hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i [...]
[...] zaproponowanych treningów bazuje na bardzo dużej objętości. To właśnie dlatego kolejnym suplementem, który chciałbym, abyś rozważył, jest beta-alanina. Jak wykazują badania i potwierdza to wielu stosujących, osoby suplementujące beta-alaninę, mogą liczyć na wykonywanie większej ilości powtórzeń w serii, przed wystąpieniem upadku [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] z jednej strony sprawia, że chce mi się śmiać, a z drugiej strony – płakać. Tak mogę w skrócie opisać wrażenia z oglądania. Po jednej stronie przytacza się nieaktualne badania naukowe i mity wywodzące się z lat 70’ XX wieku (dotyczące, tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz szkodliwości jajek i mleka), a z drugiej podaje prawdziwe [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] ważne dla oceny zdrowia: stężenie insuliny na czczo, stężenie glukozy na czczo, glikemia w ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza [...]
[...] wsp. dokonali metaanalizy badań (815, z tego uwzględnili 13 oryginalnych tekstów) i oszacowali, iż urazy związane z bieganiem na każde 1000 godzin biegu, wahały się od 2,5 w badaniu dotyczącym długodystansowców, do 33 w badaniu z udziałem początkujących biegaczy. Początkujący odnosili średnio 17,8 kontuzji na 1000 h treningu, a biegacze [...]
[...] Stymulację komórek wytwarzających kolagen opisali również Yilmaz i wsp., którzy zaobserwowali przyspieszenie tempa rozwoju chondrocytów i hipertrofii. Ogólnie rzecz biorąc, badania te dostarczają dowodów, że witamina C może być skuteczna w zwiększaniu syntezy kolagenu. Bardziej zaawansowane informacje, dla chętnych Normal 0 [...]
[...] więc należałoby już mieć zbudowaną choć minimalną, estetyczną sylwetkę. Ponadto jest to bardzo ciężki trening, a nie każdy chce się aż tak katować na treningu. Według badania z 2014 roku, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z [...]