Jak sie zastanowic nad kosztami to wydaje mi sie ze wrzucanie przez caly dzien byle czego moze byc rownie kosztowne jak zdrowa dieta :)
Zlotych rad specjalnie nie mam. Niestety dbajac o sylwetke trzeba samemu sie zorganizowac z odzywianiem i przyrzadzaniem posilkow, tak jak napisales. Ja juz od nie pamietam kiedy sam sobie wszystko przygotowuje. O tyle mam dobrze, ze zona rowniez podobnie sie odzywia wiec nawet jeszcze korzysta nie raz na moim pichceniu hehe. W sumie nie jest to dla mnie jakos uciazliwe. Kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Co do samej diety zobacz moj przykladowy jadlospis:
1. Sniadanie:
omlet z 3 calych jaj z ziarnami (siemie lniane, migdaly - platki, slonecznik, sezam, pestki dyni: mozna dodac dowolne inne, jak rowniez rodzynki, zurawine itp.) + 1 lyzka otrab pszennych i 1 lyzka otrab owsianych, do tego 1 ogorek swieży i 1 pomidor, kilka oliwek, 2 - 3 ostre papryki, slodka papryka czerwona (zalezy co jest, ale zawsze kilka dodatkow) - na 3 -4 h nie czujesz glodu - przygotowanie: 15 min. Po wymieszaniu 10 min. musi odstac zeby otreby napecznialy. Smazone na odrobinie oleju rzepakowego (nadmiar jak sie zdarzy wlac za duzo odlewam). Czesto dodaje do tego 1/2 awokado - wowczas w ogole jest bardzo pozywne sniadanie.
2. II posilek:
To z reguly jakis owoc: banan, jablko lub cos bialkowego typu: kefir 0%, mleko acidofilne (teraz musze pic po antybiotykoterapii intensywnej), czasami do tego gorzka czekolada - ale nie cala :) 2 - 4 kostki, baton energetyczny wlasnej roboty (to mozna przygotowac na caly tydzien z blachy wychodzi 16 szt. a wartosc kcal ma od 250 do 300 - super sprawa), sporadycznie twarozek wiejski.
3. Obiad
ryba: losos, pstrag, tolpyga - na patelni grillujacej - filety
mieso: piers z indyka, kurczaka, wolowina - na patelni grillujacej
gotowana: piers z indyka, kurczaka
do tego warzywa na parze typu: bataty, por, cebula, pietruszka, seler, buraki, papryka, czosnek, marchewka itp. - stosuje taka zasade aby miec min. 5 roznych warzyw do posilku :)
czasami do tego ryz, kasza jak nie ma czasu na obieranie warzyw.
4. IV posilek
Tutaj roznie. Wczoraj to byly lody z owocami :), ale czesto jest to druga czesc obiadu, ktory dziele na 2 porcje.
5. Kolacja
Czesto praktukuje mix salat ze swiezymi warzywami i bialkowymi dodatkami typu: mozarella light, losos / tunczyk z puszki, grillowana / gotowana piers z indyka / kurczaka przygotowana przy okazji robienia obiadu do tego dressing z kefiru O% lub jogurtu 0% / light lyzka majonezu, lyzka oliwy z oliwek i przyprawy.
To nie jest wszystko oczywiscie - z grubsza przyklad, ale generalnie juz dzien wczesniej planuje co zjem i przygotowujac posilki mysle jak je zoptymalizowac typu wlasnie grillowanie na obiad - salatka na kolacje. W sumie nie zajmuje mi to wiele czasu. Ostatnio zarzucilem twarogi i w sumie nie brakuje mi ich :) Poza tym jednak mega zakwaszaja organizm. Oczywiscie przez caly dzien min. 2 l wody. Co wiecej powiem wcale nie roznicuje bardzo posilkow w dni treningowe i nie treningowe.
Moze Ci cokolwiek pomoga moje wypociny hehe
Zmieniony przez - DARNOK35 w dniu 2012-06-08 10:08:13