[...] być tylko dodatkiem do diety, jej uzupełnieniem, a nie podstawą. Fundamentem Twojego jadłospisu powinno być naturalne jedzenie bogate w białko, węglowodany (przede wszystkim złożone) i zdrowe tłuszcze, które pochodzą np. z ryb, orzechów, jaj, oliwy czy oleju słonecznikowego. Wobec tego jak stosować białko i kiedy je przyjmować? Tylko wtedy, gdy w [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza [...]
Aktualizacja 01 stycznia 2024 Odżywki wspomagające wzrost masy mięśniowej, bazują zazwyczaj na mieszance takich komponentów, jak białka i węglowodany. Wiele lat temu osoby stosujące gainery, skarżyły się, że jakość tych produktów jest słaba, a poszczególne składniki nie spełniały ich wymagań. Obecnie producenci skupili swoją uwagę na tym, aby [...]
[...] zmęczenia (izolacja + natychmiast bój główny) (14 osób), to samo, co wstępne zmęczenie, ale z długą przerwą (17 osób), kontrolna – te same ćwiczenia, ale najpierw złożone, potem izolacja (8 osób). Nie stwierdzono różnic między grupami, jeśli chodzi o przyrost siły w wyciskaniu leżąc, wyciskaniu nogami, ściąganiu drążka wyciągu lub [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto stosować do [...]
[...] co dobrze wpisuje się w suplementację tego typu. Węglowodany zazwyczaj stanowią mieszankę maltodekstryn, choć spotykamy też produkty, które wykorzystują bardziej złożone dodatki węglowodanowe, jak choćby owies. Co więcej, zawarte w produkcie takie komponenty, jak hydrolizat skrobi czy kukurydzy, jest dobrym rozwiązaniem, aby zachować [...]
[...] wapnia, błonnika, witaminy C, a także pewnych ilości białka. Porcja gotowanych brokuł (100g) to około 3 g białka i aż 2,5 g błonnika. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a [...]
[...] znajdującego się w batonie, ilość cukrów, jak i rodzaj zastosowanych węglowodanów czy też tłuszczów. Najlepszy wybór to batony zawierające białka serwatkowe oraz węglowodany złożone. Wybierajmy też te batony, których skład jest najprostszy, a liczba składników na etykiecie jak najmniejsza. Mamy wtedy gwarancję, że w składzie nie znajdziemy [...]
Każdy z nas zapewne zastanawiał się, jaki jest klucz do zbudowania masy. Wiele osób sądzi, że istnieje jakiś tajny sposób - plan dietetyczny lub treningowy, którym profesjonaliści dzielą się tylko między sobą. Niestety, prawda jest taka, że nie jest to żaden sekret - kluczem jest ciężka praca. Wszystko, o czym należy pamiętać to odpowiednio [...]
Składniki, z których tradycyjnie przygotowujemy swoje posiłki, nie zawsze są w zasięgu ręki, a szybko dostępne jedzenie zazwyczaj nie może być uznane za zdrowe. Sytuacje, w których sklepy są pozamykane, albo kiedy jest się na wyjeździe daleko od cywilizacji, to doskonałe okazje, w których sięgnąć można po łatwy w przechowywaniu, szybki w [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Koniec, jak i początek roku bez wątpienia jest czasem podsumowań, ale i planów na przyszłość. Bardzo często nowym celem jest poprawa wyglądu sylwetki i zadbanie o zdrowie. Mając na uwadze fakt, że wiele osób będzie w tym czasie poszukiwać pomysłów na to, jak rozpocząć treningi, postanowiłem przygotować dla Was gotowe rozwiązania, jakie możecie [...]
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]
[...] Mówiąc o grupie substancji odżywczych identyfikowanej jako białko, ma się na myśli zarówno substancje najprostsze, jak aminokwasy (np. leucyna), nieco bardziej złożone, jak peptydy (np. karnozyna), a także większe cząsteczki białek (np. serwatkowych). Wykazano, że związki te potrzebne są do budowania wszelkich tkanek w organizmie, [...]
[...] energetycznych, które powiązane będą z wpływem na tempo regeneracji układu nerwowego, jak i tkanki mięśniowej. Jakość użytych węglowodanów, odwołująca się do ich budowy (złożone, proste), nie ma tutaj większego znaczenia, a produkt jak najmniej obciążający funkcje trawienne będzie pożądany. Z preparatów stricte suplementacyjnych, mamy więc do [...]
[...] stanowi wygodną formę uzupełnienia diety. Przydaje się w awaryjnych sytuacjach, które wymagają zjedzenia od nas czegoś na szybko lub jako pewna forma słodkiej przekąski, dostarczająca nam wrażeń smakowych. Co więcej, batony bazujące na czystym WPC, jak i węglowodanach opartych o źródła złożone mogą stanowić one pełnowartościowy dodatek do diety.
[...] wzmożonej pracy, stresu, braku czasu na przygotowywanie pełnowartościowych jadłospisów, czy osłabionej odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację samopoczucia. Zawierają niezbędne witaminy i składniki mineralne, ale również związki spoza listy [...]