Termogeneza jest procesem bezustannie zachodzącym w naszym organizmie. Proces ten poza zadaniem, którym jest utrzymanie należytej temperatury ciała, może również w dużym stopniu pomóc nam w pracy nad sylwetką. Wykorzystując termogenne właściwości pewnych składników pokarmowych, można zwiększyć wydatek energetyczny i ułatwić redukcję tłuszczu. [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
[...] w skórze. Widzę tutaj jeszcze jedną zależność, bardziej natury psychologicznej. mianowicie, osoby z nadwagą wstydzą się eksponować swoje ciało, co naturalnie zmniejsza ilość promieni słonecznych docierających do skóry I aktywujących witaminę D3. Jedno z badań naukowych wskazuje, że witamina D wspomaga kontrolowanie masy ciała [...]
Duża ilość stresu, kłopoty dnia codziennego, zabieganie, nieustanne “bombardowanie” naszego mózgu informacjami, wieczorne nadmierne wykorzystywanie elektroniki domowej to najczęściej wymieniane zagadnienia, które mogą mieć ogromny i negatywny wpływ na nasz sen. Podsumowanie W pierwszej części artykułu wspomniałem o tym, że więcej stresu oznacza [...]
[...] ze zmniejszonym występowaniem objawów PMS. Jarmuż Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez, dwa minerały, które mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Jedno z randomizowanych badań kontrolnych wykazało, że przyjmowanie suplementów wapnia może zmniejszyć wahania nastroju miesiączkowego, podczas gdy [...]
O ile nie jesteś zagorzałym fanem niskich temperatur, zima może okazać się trudnym okresem (jak dla większości z nas). Grudzień jest miesiącem, w którym człowiek ma sporo na głowie. Święta, realizacja obowiązków z nimi związanymi, planowanie sylwestra, później następują miesiące zimne i nieprzyjemne.
[...] czyli szyszynkę. Po co nam melatonina? Melatonina pomaga kontrolować cykle snu i naturalny rytm dobowy organizmu. Ma także właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza stres oksydacyjny i zapobiega uszkodzeniom komórek. W rzeczywistości jest to jeden z najsilniejszych wewnętrznych przeciwutleniaczy. Pomimo tego, że nasz organizm [...]
[...] właściwości błonnika rozpuszczalnego jest jego udział w regulacji gospodarki cholesterolowej oraz glukozowej. Otóż zwiększa on wydalanie lipidów z kałem oraz zmniejsza wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego. Zdrowie jelit Kolejną korzystną dla zdrowia właściwością tej frakcji błonnika jest wpływ na mikrobiom jelitowy. Włókno [...]
[...] 15% białka), zwiększyła ilość serotoniny, miała wpływ na szlak beta-adrenergiczny. Ogółem można podsumować to następująco: przy zerowej podaży protein spadała masa ciała, zmniejszała się ilość tkanki tłuszczowej, niestety spadała również ilość masy mięśniowej, wzrastało otłuszczenie wątroby. Znacznie spadała ilość GIP (glukozozależnego peptydu [...]
[...] Procesy zapalne i zapalenie płuc są najczęstszym powodem śmierci osób zarażonych. W modelach ostrego uszkodzenia płuc u gryzoni stwierdzono, że melatonina znacznie zmniejsza uszkodzenie płuc. Pacjenci z COVID-19 często wymagają intubacji z wentylacją mechaniczną. Chociaż interwencja ta pomaga w wielu przypadkach, to niekiedy prowadzi [...]
[...] Poprawia wrażliwość insulinową Insulina odpowiedzialna jest za regulowanie poziomu cukru we krwi. Odpowiednio wysoka wrażliwość insulinowa zapewnia dobry stan zdrowia i zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Temat nie jest jeszcze aż tak mocno zbadany, ale pojawiają się przesłanki mówiące o tym, że dodanie octu do posiłku wysoko [...]
[...] a każdy z nich ma inny wpływ na poziom cukru we krwi. Białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, spowalniając trawienie, zwiększając uczucie sytości po posiłku i zmniejszając skoki cukru. Co, jeśli nadal masz ochotę na słodkie? Przyjrzyj się temu, ile kalorii dziennie spożywasz i co nakładasz na talerz. Brak wystarczającej ilości [...]
[...] żelazo, wapń, magnez i cynk. Wiele publikacji zwraca uwagę na korzyści płynące ze spożywania nasion chia, m.in. na wspieranie zdrowia serca, obniżanie poziomu cukru we krwi, zmniejszanie stanów zapalnych, a nawet zmniejszanie masy ciała. Wartości odżywcze w liczbach (podane na 100 g): Wartość energetyczna - 486 kcal tłuszcz - 31 g (w tym tłuszcze [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Wiele lat temu do Polski dotarła moda na przyglądanie się odmiennemu sposobowi odżywiania, jakim niewątpliwie jest, przerywany post (IF). Sądzę, że mam również w tym swój udział, pisząc pierwsze artykuły na ten temat już w roku 2011. IF a stany zapalne Niektóre badania stosujące diety naśladujące post, wykazują zmniejszenie stanów zapalnych i [...]
[...] ktory ja przeprowadzil , naprawde zadzialala bez skutku "jojo" , jest to tzw."Dieta Norweska" , Polecam te dietke , poniewaz nawet jak sie nie schudnie 14kg , to ona tak zmniejsza apetyt i poprawia samopoczucie , a 10 sie chudnie bankowo , im wieksza waga wyjsciowa , tym wieksza ilosc tluszczu spieprza :P DZIEŃ I Śniadanie: grapefruit, 3 [...]
hey czy ktos z was stosuje ocet jablkowy? czy to prawda ze zmniejsza apetyt pobudza m,etabolizm i oczyszcza nasze jelitka? czy moge bez obaw go sporzywac tzn wypic szklanke rano ( woda + 2 lyzki octu)
[...] podczas redukcji. Spalanie tłuszczu przez pośrednie działanie kwasów omega 3 ma związek z hormonem zwanym leptyną, który wytwarzany jest w tkance tłuszczowej. Hormon ten zmniejsza apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, ułatwia spalanie kalorii. Gdy w organizmie jest za dużo leptyny (a tak jest np. u ludzi z nadwagą i otyłych), mózg przestaje [...]
[...] pochodzącego z południowych Indii. Citrin HCA szybciej zaspokaja głód i pozwala utrzymać kontrolę nad apetytem, co automatycznie sprawia, że zjada się mniej. Citrin HCA zmniejsza także wytwarzanie kwasów tłuszczowych, przez co gromadzona jest mniejsza ilość tłuszczu. ZIELONA CHERBATA Wyciąg z zielonej herbaty zawiera substancje, które [...]