Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] nerwowego. Węglowodany Węglowodany z kolei mogą stanowić w przybliżeniu 45 – 55% kaloryczności diety. Do źródeł uznawanych za najbardziej wartościowe zalicza się zboża, ziemniaki, warzywa i owoce. Zapewniają one węglowodany potrzebne do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, która niezbędna jest dla pracy zarówno mięśni, jak i [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
[...] jak i dorosłych. Liczne modyfikacje tego typu można wprowadzić także względem reszty posiłków w ciągu dnia. W przypadku obiadu można zamienić puree ziemniaczane z masłem na ziemniaki gotowane w mundurkach i podawane z koperkiem, a mięso zamiast smażyć w panierce - upiec. Na kolację zamiast kanapek z wędliną i serem, parówek i dodatków pokroju [...]
[...] zobaczycie go jedzącego produktów typu fast food. Jego dieta opiera się na chudym mięsie, dobrej jakości warzywach i wysokiej jakości węglowodanach, takich jak słodkie ziemniaki i dynia piżmowa. Jeśli chodzi o nawadnianie to pije dużo wody, zwłaszcza kokosowej. Nie pije napojów energetycznych i uważa je za szkodliwe. Jak wygląda [...]
[...] dziewięciu upraw w Australii, migdały miały zdecydowanie największy ślad węglowy i zużycie wody – więcej niż jabłka, winogrona, pomidory, pomarańcze, brzoskwinie, wiśnie, ziemniaki i marchewki. Ponadto około 80% migdałów na świecie uprawia się w Kalifornii, która w ostatnich latach doświadczyła ekstremalnych susz, co dodatkowo zagraża zasobom [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Wiele osób chcących przejść na dietę, myśli, że oznacza to rezygnację ze smacznego i łatwego do przygotowania jedzenia. Zrodziło się mylne przekonanie, że jeśli coś jest smaczne, to na pewno nie jest ani zdrowe, ani fit, a to, co zdrowe, to z pewnością w gardle staje i ciężko przełknąć. Nieważne, z jakiego powodu myślisz o diecie — czy to ze [...]
Prowadzenie zbilansowanej diety, regularne treningi, jak i nieco wyrzeczeń, to podstawowe czynniki, które warunkują osiągnięcie rezultatów na siłowni. Zmiany w Twojej sylwetce, które postępują tygodniami, są najlepszym dowodem na to, że taka strategia ma sens, a Ty nabierasz jeszcze więcej chęci do tego, aby brnąć w tym wszystkim na długie [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
[...] nie będzie sprawą decydującą. Kluczową rolę będzie raczej odgrywała ich ilość. W takim przypadku możemy zatem po treningu sięgać zarówno po ryż, pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki, jak i makarony etc. Pewna ilość owoców będzie również w tym okresie wskazana, ze względu na to, że szybko pozwolą uzupełnić ilość glikogenu w wątrobie. Jeśli [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
[...] stała się dla niego problemem. Aktualnie spożywa od czterech do pięciu posiłków dziennie. Jego dieta zawiera głównie płatki owsiane, chude mięso mielone, makaron, steki, ziemniaki i warzywa. Shahlaei przyznał, że najtrudniej było mu zaakceptować fakt, że zrzucenie wago zajmie to sporo czasu. Ustalił sobie limit wagi, która może wynieść w jego [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
[...] sporo chudego kurczaka, jajek czy sera o niskiej zawartości tłuszczu. Dostawę węglowodanów zapewnia posiłkami uzupełnionymi o brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb, słodkie ziemniaki czy quinoa. Spożywa również wiele zdrowych tłuszczów zawartych między innymi w oliwie z oliwek, awokado czy orzechach. Dzięki temu ma sporo energii przez cały [...]
[...] kolor pokarmu silnie koreluje ze stężeniem akrylamidu. Produkty i zawartość akryloamidu: chipsy ziemniaczane 1500-3700 ng/g lub (3700 ng/g = 3.7 μg/g lub 3700 μg/kg) smażone ziemniaki 540 ± 213 μg/kg chleb 14 ng/g (0.014 μg/g lub 14 μg/kg) ciastka 12 ±12 μg/kg Najbardziej narażona grupa wiekowa to dzieci Najwięcej akrylamidu dostarczano w grupie [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]