SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Nie daj się zaskoczyć - 8 zdrowych przekąsek na mały głód

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 405 Data: 2023-06-15 06:51:00
  • Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4682 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • Przetrenowanie a dieta wysokotłuszczowa w Ironman

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] energii) 40 g tłuszczów (14% energii) Zalecenia dietetyczne obejmowały ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu w diecie. W ciągu sześciu tygodni dzienna zawartość węglowodanów była stopniowo zmniejszana z 73% (475 g) do 12% (78 g) wszystkich kalorii, podczas gdy zawartość tłuszczu wzrosła z 14% podaży energii (40 g) do 75% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1210 Data: 2022-04-03 15:41:47
  • Colostrum - wszytko co warto o nim wiedzieć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów.  Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości colostrum jest zawartość immunoglobuliny G i to właśnie od niej zależy dawkowanie danego preparatu z colostrum. W większości suplementów diety colostrum występuje pod postacią koncentratu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 417 Data: 2023-07-31 21:45:44
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13553 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7398 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • [...] minerałów w kapsułkach jest niewielka. Realnie mało prawdopodobne będzie przyjmowanie regularnie tak dużej ilości kapsułek. Niewątpliwie zalety dobrej multiwitaminy to duża zawartość witamin i minerałów w jednej tabletce. Rozważ reputację producenta i sprawdź opinie innych osób o danych produkcie. Zaletą będzie również obecność wyciągów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5817 Data: 2019-02-13 12:08:02
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1052 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3892 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5009 Data: 2020-11-02 21:38:01
  • Smaki jesieni — co warto jeść o tej porze roku?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 463 Data: 2023-11-01 21:06:58
  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 659 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 665 Data: 2024-01-05 13:39:26
  • Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6950 Data: 2017-10-02 10:54:28
  • [...] E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie witaminy E. Co więcej, znajduje się ona również w wielu popularnych olejach roślinnych w tym oleju sojowym czy kukurydzianym, jednak ze względu na zawartość kwasów omega 6 w tego typu olejach nie są one mile widziane w diecie sportowca.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9822 Data: 2018-08-07 11:29:50
  • Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10285 Data: 2018-11-08 14:41:55
  • 6 mitów o żywności organicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Żywność organiczna jest bardziej pożywna I tak i nie. Wiele badań nad żywnością organiczną skupionych było na tym, czy jest ona rzeczywiście bardziej pożywna, czy ma większą zawartość składników odżywczych, niż inne warzywa czy owoce (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2029 Data: 2018-09-11 11:07:23
  • Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4492 Data: 2020-12-11 19:18:21
  • [...] nie rezygnuj z nich! Dbaj o różnorodność! Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę czy jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie na zielonego szejka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4839 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1482 Data: 2021-02-21 09:12:05