Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] energii) 40 g tłuszczów (14% energii) Zalecenia dietetyczne obejmowały ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu w diecie. W ciągu sześciu tygodni dzienna zawartość węglowodanów była stopniowo zmniejszana z 73% (475 g) do 12% (78 g) wszystkich kalorii, podczas gdy zawartość tłuszczu wzrosła z 14% podaży energii (40 g) do 75% [...]
[...] pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości colostrum jest zawartość immunoglobuliny G i to właśnie od niej zależy dawkowanie danego preparatu z colostrum. W większości suplementów diety colostrum występuje pod postacią koncentratu i [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. Podsumowanie Zarówno pierś z [...]
[...] minerałów w kapsułkach jest niewielka. Realnie mało prawdopodobne będzie przyjmowanie regularnie tak dużej ilości kapsułek. Niewątpliwie zalety dobrej multiwitaminy to duża zawartość witamin i minerałów w jednej tabletce. Rozważ reputację producenta i sprawdź opinie innych osób o danych produkcie. Zaletą będzie również obecność wyciągów [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
[...] E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie witaminy E. Co więcej, znajduje się ona również w wielu popularnych olejach roślinnych w tym oleju sojowym czy kukurydzianym, jednak ze względu na zawartość kwasów omega 6 w tego typu olejach nie są one mile widziane w diecie sportowca.
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
[...] Żywność organiczna jest bardziej pożywna I tak i nie. Wiele badań nad żywnością organiczną skupionych było na tym, czy jest ona rzeczywiście bardziej pożywna, czy ma większą zawartość składników odżywczych, niż inne warzywa czy owoce (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
[...] nie rezygnuj z nich! Dbaj o różnorodność! Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę czy jarmuż. Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie na zielonego szejka. [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]