Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] kontrolowanej kaloryczności, wypełniona białkiem, która pomaga kontrolować głód”. Powołując się na badanie, Schwarzenegger ujawnił, że spożywanie jednego koktajlu białkowego zamiast posiłku każdego dnia sprawiło, że badani stracili średnio 2,5 kg w porównaniu do swoich rówieśników. Zachęca wszystkich, aby spróbowali zamienić jeden posiłek na [...]
[...] do zamrażalki na kolejną godzinę. Lody są gotowe. Jeśli zbytnio się zmrożą wyjmujemy je na 10 minut przed podaniem. Lody są dość kremowe. Jeśli chcecie zmienić makro, zamiast mascarpone dajcie mielony twaróg (sernikowy) oraz max 30 g ulubionego białka. Serwujcie z czym tylko chcecie - u mnie ze świeżymi borówkami, mrożonymi malinami, [...]
Raczej nie zablysne przepisem, ale...:) Dojrzale (nie zielone) avocado, sol i pieprz do smaku, szczypiorek. Wszystko razem zblendowane, lub rozgniecione widelcem. Powstaje smaczny i zdrowy zamiennik masla do kanapek z wedlina, lub miesem. Zmieniony przez - Starzec w dniu 2017-02-15 20:00:08
Składniki: 180g tofu 3 łyżki wiórek kokosowych 50g mielonych migdałów 1/4 szklanki mleczka kokosowego Słodzik w płynie Wiorki prazymy na suchej patelni na złoty kolor. Ser tofu mielmy w blenderze, az nabierze konsystencje kremu. Dodajemy pozostałe składniki, blendujemy ponownie. Calosc mieszamy z prazonymi wiórkami. 779 KCAL 36 g BIAŁKO 8 g [...]
[...] ziemniaczana i aromat. Ze względu na to, że zazwyczaj nie dodaje masła a i tak mi smakuje to odpada nam niezdrowy tłuszcz! (tu pytanie do specjalistów co proponujecie dodać zamiast masła do ciast- czy masło orzechowe sie nadaje do obróbki termicznej?) Następnie cukier zastępujemy słodzikiem (nie wszystkie można podgrzewać bo tracą smak!, w [...]
[...] resztę w postaci tłuszczu. Zmiejszenie spożyci tłuszczów pomaga osiągnąć forme na nowy sezon.Oto kilka pomysłów,jak tego dokonać: *Używaj niskotłuszczowej margaryny zamiast masła,ale smaruj nią cienko. *Przestaw sie na 1-lub 2-procentowe mleko. *Ogranicz minimum kremowe sosy *Chude czerwone mięso,kurczak bez skóry oraz ryby są dobrym [...]
[...] smaczny. Należy unikać gęstych sosów, tłustej śmietany, majonezu, kremów. Pieczywo należy smarować bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i [...]
[...] 1 łyżka oleju lnianego wypita lub wkomponowana w posiłek. Propozycja awaryjna: • 2 kromki chleba żytniego (na zakwasie, najlepiej z ziarnami) z masłem (minimalna ilość lub zamiast masła olej lniany – chleb moczony) + dodatki (do wyboru jeden lub więcej dodatków – na kanapki): warzywa lub kiełki, pasta jajeczna (jajka, warzywa, jogurt), [...]
[...] w proszku. Generalnie należy się wystrzegać, produktów „blyskawicznych" i z dlugim terminem ważności - są najbardziej przetworzone. Zmień metody przyżądzania potraw - zamiast smażyć przygotuj je na ruszcie, w piekarniku, kuchence mikrofalowej, parowarze. Do gotowania używaj oliwy z oliwek zamiast masla, margaryny czy smalcu. Pelne mleko [...]
[...] 1 łyżka oleju lnianego wypita lub wkomponowana w posiłek. Propozycja awaryjna: • 2 kromki chleba żytniego (na zakwasie, najlepiej z ziarnami) z masłem (minimalna ilość lub zamiast masła olej lniany – chleb moczony) + dodatki (do wyboru jeden lub więcej dodatków – na kanapki): warzywa lub kiełki, pasta jajeczna (jajka, warzywa, jogurt), [...]
[...] smaczny. Należy unikać gęstych sosów, tłustej śmietany, majonezu, kremów. Pieczywo należy smarować bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i [...]
[...] trendu z żywieniem dzieci margaryną przez Panią Supernianię. Nie od dziś wiadomo, że dzieci potrzebują tłuszczu zwierzęcego do prawidłowego rozwoju. Dajemy margarynę zamiast masła, odtłuszczone mleko, a potem mamy dzieci z ADHD. Kolejnym antyprzykładem jest notoryczne używanie oliwy z oliwek do smażenia w programach kulinarnych, takie [...]