SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodanów

  • [...] wątpliwości, że warto czerpać z nich przykład. Oto kilka ogólnych zaleceń, które warto wdrożyć w życie już dziś: jedz różnorodną nieprzetworzoną żywność, nie rezygnuj z węglowodanów, ale wybieraj te o niskim stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8979 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Rodzaj diety, a odnawianie glikogenu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po grze w piłkę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1582 Data: 2021-07-04 17:45:21
  • [...] porcji „na wyczucie”, lecz obserwować apetyt i ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia oraz dokonywać zmian. Produkty węglowodanowe Pokarmy dostarczające energię w formie węglowodanów często dostarczają również błonnik i witaminy oraz składniki mineralne. Warto zatem rozważnie dobierać ich źródła, gdyż poprzez wiele mechanizmów wpłynąć mogą na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1409 Data: 2021-08-04 18:28:07
  • [...] i przejść do następnego posiłku. Czerwone mięso zajmuje około 24 godzin, aby czuć się dobrze”. Przeciętnie małe gotowane jajko (50 g) ma około 78 kcal, 6,29 g białka, 0,56 g węglowodanów i 5,3 g tłuszczu całkowitego. Białko jaja kurzego ma około 17 kcal, 3,8 g białka, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczu. Łatwo można policzyć, że Fernando [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1397 Data: 2022-08-20 13:54:26
  • Wplatanie krótkiego okresu deficytu kalorycznego podczas budowania masy mięśniowej jest pomysłem, który dość rzadko jest wykorzystywany w cyklach masowych. Zazwyczaj osoby trenujące nie korzystają z rozwiązania tego typu, gdyż nie wiedzą o jego potencjalnych skutkach pozytywnych czy też nie wiedzą, jak skutecznie przeprowadzić tego typu strategię. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 31714 Data: 2017-08-30 09:28:04
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4609 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • [...] na 20 tygodni w grupach: diety (deficytu kalorycznego) ≈400 kcal dziennie; 2800 kcal tygodniowo, zawartość makroskładników wynosiła 15–20% białka, 50–60% węglowodanów i 25–30% tłuszczów, diety i aerobów umiarkowanej intensywności (3 x w tygodniu po 55 minut, przy intensywności: 110 ± 9 ud. serca na min.), diety i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2135 Data: 2019-05-17 20:54:50
  • [...] Ten staruszek nigdzie się nie wybiera. Nadal staram się zejść do 220 funtów (~100 kg - red.), ale moje ciało chce po prostu pozostać duże, nawet jedząc codziennie mało węglowodanów i robiąc podwójne cardio. Myślę, że tak właśnie jest! Życzę wszystkim udanego weekendu.” James wyraźnie chciałby trochę zejść z wagi, ale mimo to nadal wygląda [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2318 Data: 2020-08-05 15:22:36
  • Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4490 Data: 2020-12-02 08:22:52
  • [...] określonych związków, ważne jest także wstrzelenie się w odpowiedni moment. Krytyczny okres występuje po zakończonym treningu i jak się okazuje, zwlekanie z podawaniem węglowodanów u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych nie musi być dobrym pomysłem. Podsumowanie i wnioski Wyniki badania sugerują, że opóźnienie spożycia suplementu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1662 Data: 2021-06-04 08:57:38
  • Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu.  O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6756 Data: 2021-09-02 17:30:10
  • Batony proteinowe na masę

    Artykuł
    Suplementy

    Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7796 Data: 2017-05-29 09:15:37
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2807 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • Wielu kulturystów uważa, że pompa mięśniowa jest tym elementem treningu, który warunkuje przyrosty. Przyglądając się badaniom naukowym, nie uzyskamy jednoznacznego potwierdzenia tej teorii, jednak przyznacie, że nic tak nie motywuje do działania, jak zmieniająca się w lustrze sylwetka i uczucie, że mięśnie robią się większe i twardsze. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10552 Data: 2019-05-24 10:56:07
  • 6 mitów dotyczących żywności ekologicznej

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich ​organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywa​ją i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1638 Data: 2020-02-02 08:15:43
  • Mozzarella - dlaczego warto jeść ten ser?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] biotyna - B7 - odpowiada m.in. za prawidłowy stan naszej skóry i włosów, uczestniczy w cyklu Krebsa witaminy B6 - odpowiadają m.in. za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów, magazynowanie energii, prawidłowe działanie układu hormonalnego Co więcej, mozzarella posiada również witaminy takie jak D, E oraz A konieczne do prawidłowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27823 Data: 2017-12-28 13:08:58
  • Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3761 Data: 2018-11-20 10:40:13
  • [...] zagwarantować zarówno smak jak i jakość produktu. Wartości odżywcze frużeliny ALLNUTRITION: CHERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 98 kcal 0 g tłuszczu 0,8 g białka 22 g węglowodanów (w tym 7,4 g cukru) 0,9 g błonnika 0,02 g soli STRAWBERRY IN JELLY 100 g produktu zawiera: 85 kcal 0 g tłuszczu 0,6 g białka 19 g węglowodanów (w tym 4,8 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4697 Data: 2019-01-13 14:11:04
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4310 Data: 2019-03-24 08:44:34
  • [...] rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten jest wprost proporcjonalny. Jedz orzechy każdego dnia Orzechy są chrupiącą przekąską o niskiej zawartości węglowodanów, ale mają również właściwości, które czynią je przyjaznymi dla poziomu cukru we krwi. Ludzie, którzy rutynowo jedzą orzechy, mają zwykle niższe markery stanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4918 Data: 2019-07-03 19:11:27