[...] oporność insulinowa wpływa niekorzystnie na zdrowie, zwiększa ryzyko wielu chorób, w tym otyłości. Jest zaprzeczeniem tego, co chcemy uzyskać trenując (dobrą tolerancję węglowodanów, małą insulinooporność, odtłuszczenie). Referencje: http://www.agroswiat.pl/spisy/choroby_zakazne_myszy.pdf Stephan Pinheiro Frankenfeld1, Leonardo Pires de [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] transformację makrofagów w komórki piankowate (tworzą blaszkę miażdżycową) i innych procesów zapalnych. Zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy poprzez poprawienie tolerancji węglowodanów, zmniejszenie insulinooporności. Cofnięcie się objawów chorobowych cukrzycy typu 2 (zależy to jednak od wielu czynników i nie u każdego taka poprawa musi [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
[...] maltodekstrynę. Mieszanki podawano 20 min przed śniadaniem i obiadem. 12 tygodni suplementacji spowodowało pozbycie się 2,81 kg tłuszczu w grupie białka i 1,62 kg w grupie węglowodanów. Osoby lepiej reagujące na deficyt energetyczny przy suplementacji białkiem straciły 3,63 kg tkanki tłuszczowej, przy podawaniu węglowodanów 2,11 kg. W grupie [...]
[...] narządy, dlatego cukrzyca typu II jest tak poważnym problemem. Podawanie insuliny nie do końca rozwiązuje problem, ponieważ ciężko jest zgrać dawkę hormonu z porcją węglowodanów. Poza tym ciągłe podawanie insuliny również nie pozostaje obojętne dla zdrowia, pobudzenie szlaku insulina-IGF-1 jest wiązane z pojawieniem się raka. Nie jest to [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Ruchy oszukane to często stosowana metoda treningowa, niestety ma raczej więcej wad niż plusów. Postaram się przedstawić mój punkt widzenia na tę sprawę. Nikogo nie zmuszam, aby się ze mną zgadzał. Niektórzy muszą na własnym doświadczeniu sprawdzić, iż niektóre metody treningowe wcale nie są błogosławieństwem, raczej przekleństwem. Owszem, wielu [...]
Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]
[...] gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z grupy B dbają również o to, jak funkcjonuje metabolizm. Bez ich udziału tworzenie energii, jak i optymalne wykorzystanie białek, węglowodanów i tłuszczy byłoby niemożliwe.
[...] jest krew i co transportuje? Jest ona skomplikowaną mieszanką związków, pełni funkcję naturalnego transportera rozmaitych substancji (np. hormonów, substancji odżywczych węglowodanów, protein, tłuszczów), przenosi tlen i dwutlenek węgla, transportuje produkty przemiany materii, przenosi komórki, reguluje temperaturę ciała i ciśnienie krwi [...]
[...] i ze znacznym spadkiem lipidów związanych z zewnętrzną częścią ziaren skrobi (HPMC). Podsumowanie Chleb może utuczyć, dostarczany w nadmiarze, tak samo, jak wszystkie źródła węglowodanów. Nie należy go piętnować, to dawka czyni truciznę lub lek. Z pewnością godne odradzenia są wszelkie chleby mające bardzo długą listę składników poza: mąką, wodą, [...]
[...] Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji zbiorowej czy samochodu, więcej jeździj na rowerze. Ogranicz podaż węglowodanów o szybkiej kinetyce oraz nadmiaru tłuszczów. Zwiększ podaż protein. Ograniczaj podaż energii w dni nietreningowe. Trenuj siłowo z większą intensywnością. Buduj [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Diety ketogeniczne nie muszą być dobrze tolerowane przez wszystkich ludzi. Rozsądną, pośrednią dietą jest model low carb, gdzie podaż węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] Mogą być jedynie niepreferowane przez pacjenta. I jeśli dietetyk ograniczy np. spożycie tłuszczów, a nasz hipotetyczny pacjent źle czuje się, spożywając dużą ilość węglowodanów, może być konieczne zarzucenie diety, a być może nawet rozpoczęcie jej od nowa z poprawnie dobranym pod pacjenta układem makroskładników. To oczywiście [...]
[...] z „dołka”. Niewiele osób jest na tyle cierpliwych. Sam trening nie wystarczy, jeśli nie zapewnisz ciału czasu do odpoczynku, jakościowego snu, odpowiedniej ilości protein, węglowodanów i tłuszczy. Nie ma aż takiego znaczenia, jaki rodzaj treningu i diety wybierzesz, jeśli są one przemyślane i zgodne z Twoim typem sylwetki i wystarczająco [...]