SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodanów

  • [...] serca, w tym: nadciśnienie, dyslipidemię i insulinooporność/cukrzycę typu 2. Regularna aktywność fizyczna zmniejsza oporność insulinową, czyli poprawia tolerancję węglowodanów w ustroju, ma też korzystny wpływ na pracę serca, nerek, wątroby i układu pokarmowego. Jaka dieta może pomóc? W redukcji masy ciała może pomóc zastosowanie diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1537 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • [...] iż zaraz po skończeniu treningu należy zacząć jeść, uważam za kompletnie bezsensowny. Pokarm, który spożyłeś w ciągu dnia, w magiczny sposób nie wyparował. Duże dawki węglowodanów (makaronu, kaszy, pieczywa, ziemniaków) potrafią zwiększyć stężenie insuliny nawet na 5-7 godzin. W badaniach 158 g węglowodanów podwyższało stężenie insuliny na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3341 Data: 2022-09-26 05:06:27
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 784 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4984 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24308 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli Plusy: bardzo aromatyczny smak, delikatny, lekka nutka jagody, w połączeniu ze świeżymi jagodami komponuje się idealnie. Budyń [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9439 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Który sos w słoiku wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bambusa 2% sól purée z imbiru purée z czosnku mielona papryka mieszanka ziół Wartość odżywcza 100 g tego sosu dostarczy 92 kcal, w tym: 0,6 g białka 0 g tłuszczu 21,9 g węglowodanów (w tym 16,7 g cukrów) 1 g soli Plusy: produkt jest ogólnodostępny, jego konsystencja jest lekka i delikatna. Ciekawie prezentuje się z różnymi daniami, nadając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16566 Data: 2017-10-24 12:22:44
  • W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 709 Data: 2023-08-02 11:23:51
  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 664 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 859 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 908 Data: 2024-01-28 10:16:53
  • Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4149 Data: 2020-07-20 13:16:57
  • Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3173 Data: 2020-11-06 09:29:33
  • Wakacje all inclusive - jak nie zepsuć sylwetki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach.  Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2473 Data: 2021-06-10 20:22:25
  • [...] Wyglądało to mniej więcej tak: osoba ważąca 79 kg spożyła 7 kcal na kg masy ciała, a więc ok. 553 kcal. Naukowcy napisali, że posiłek dostarczał: 30% białka, 50% węglowodanów i 20% tłuszczów. Czyli było to ok. 41,5 g protein, 69,1 g węglowodanów i 12,3 g tłuszczów. I jakie ma to znaczenie? Kolosalne. Białko (nie napisano, jakie było [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3253 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • [...] ziemniaki od ryżu, ponieważ posiłki z ryżem powodują, że zazwyczaj czuje się szybko po nich głodny. Wg kulturysty dostarczył rano 741 kalorii, 38 gramów tłuszczu, 61 gramów węglowodanów i 38 gramów białka. 300 gramów ziemniaków 3 całe jajka  3 białka jajek Posiłek 2  Zawodnik Men's Open podczas drugiego posiłku spożywa rybę z ryżem i według [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1025 Data: 2022-08-27 22:31:00
  • Wybór odpowiedniego planu treningowego gwarantuje nam osiągnięcie celów, jakie założymy sobie na dany mezocykl treningowy. Oznacza to, że niezależnie od tego, jaki obierzemy kierunek, czy to budowanie siły, masy mięśniowej, czy też wytrzymałości, odpowiedni schemat wysiłku powinien być ukierunkowany tak, aby nie kłócił się z naszymi planami, co do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50653 Data: 2018-03-25 19:00:36
  • Trening FST zazwyczaj kojarzony jest z treningiem, który ma za zadanie doprowadzić mięśnie do stanu maksymalnego napompowania krwią. Tego typu działanie będzie skutkować naporem tkanki mięśniowej na otaczające ją powięzie. Dość często trening ten nosi miano treningu powięziowego. Zanim przejdziemy jednak dalej do opisu samego treningu, powinniśmy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13402 Data: 2019-05-03 14:22:05
  • [...] ciastka, żelki itd. Nie byłoby w tym może nic złego, ale jedzenie wysokoprzetworzonej żywności nie sprzyja sportowcom. Dlaczego? Taki pokarm: ma za dużo soli ma za dużo węglowodanów ma za dużo tłuszczy (często w konfiguracji trans) często mięso poddawane jest obróbce szkodliwej dla zdrowia (długotrwałe smażenie) istnieją poważne wątpliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6980 Data: 2017-06-25 00:04:20
  • [...] Zazwyczaj są to odżywki, które podzielone są ze względu na ilość procentową białek, a najbardziej popularnym przedziałem jest ich 10-20% zawartość. Wysoka koncentracja węglowodanów w produktach tego typu sprawia, że są chętnie wykorzystywane, jako element diety lub też zamiennik posiłku. Czym jest gainer? Jakie rodzaje gainerów wyróżniamy? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7483 Data: 2018-09-25 13:13:19