Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] posiłków, szczególnie w krytycznym okresie potreningowym, czyli 4 - 6 h po zakończeniu treningu siłowego Wtedy duże znaczenie ma odpowiednia podaż protein, mniej ważne są węglowodany, co nie znaczy, że ma ich nie być. Jeśli celem jest redukcja podaż węglowodanów będzie ograniczona, jeśli „masa” to węglowodanów może być więcej. 48. Zwykle [...]
[...] z nich 30 zdrowych, młodych mężczyzn (w wieku 23 ± 1 lat) zostało losowo przydzielonych do grupy suplementacji kreatynowej lub placebo. Pacjenci otrzymywali placebo (węglowodany) lub kreatynę (20 g / dziennie) przez 5 dni przed unieruchomieniem jednej nogi za pomocą odlewu na 7 dni. Pobierano próbki mięśni przed podaniem kreatyny, przed i [...]
[...] / dL (niestety nie podano, o jakiej dawce glukozy jest mowa, jednak wszystko sugeruje, iż 75 g glukozy). Takie samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i [...]
[...] i treningiem został źle oszacowany, należałoby dodać kolejne 200 kcal i dostarczać 2634 kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
[...] tłuszczu wcale nie zużyjemy tak wiele (25-31% energii pochodzi z tłuszczu podskórnego). Z kolei w trakcie treningu wysokointensywnego (np. HIIT) głównym źródłem energii są węglowodany, tłuszcze zapewniają niewielką część energii. Ale ... wydatek energetyczny w trakcie interwałów jest ogromny, więc sumarycznie jest to korzystne dla pozbywania [...]
[...] serwatkowego), węglowodanowe (tzw. carbo). Czym się różni gainer od bulka? Odżywka typu „gainer” zawiera przeważnie od 15 do 35 g białka w 100 g, resztę stanowią węglowodany, w małym stopniu tłuszcze. Można powiedzieć, że jest to carbo z niewielkim dodatkiem odżywki białkowej, Odżywka typu bulk – zawiera z reguły prawie równe [...]
[...] ALA kwas alfa liponowy, posiada znaczący wpływ na metabolizm energetyczny w naszym ciele. Głównie odpowiada za to, jak nasze ciało wykorzysta spożywane węglowodany, co wykazuje działanie synergistyczne do opisywanej wcześniej berberyny. Dodatkowo kwas ALA zadba o to, aby nasze mięśnie posiadały znaczący dopływ glukozy, co [...]
[...] W tkance podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą lipoproteinową? W obecności insuliny (największy wpływ na jej wyrzut mają węglowodany oraz proteiny) kortyzol zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej (LPL, EC 3.1.1.34) co prowadzi do odkładania najgroźniejszego rodzaju tłuszczu wisceralnego. [...]
[...] np. 266 g ugotowanego białego ryżu (100 g ugotowanego ryżu białego dostarcza ~112 kcal), czyli tyle mniej musimy początkowo zjeść. Oczywiście jest to model, gdyż zwykle węglowodany pochodzą przynajmniej z 3-4 źródeł. Po ok. 2-3 tygodniach możemy rozważyć kolejne „cięcia”, chyba że ciągle odnotowujemy spadek masy ciała i/lub ilości tkanki [...]
[...] istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż ekspandowany, orkisz itd.) sponsorują np. imprezy biegowe. Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]
Artykuł jest skierowany głównie do pań, choć znam też mężczyzn, którzy próbowali odchudzać się, stosując drakońskie restrykcje kaloryczne. Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, [...]
[...] postrzegane, jako niezdrowe (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, Mountain Dew), ale także np. woda z miodem, jogurty pitne, słodzona herbata i kawa, napoje „energetyczne” (bogate w węglowodany i kofeinę), kompoty, czy nawet niektóre napoje „dedykowane dla sportowców”. Z reguły potrzeba uzupełniania po treningu glikogenu nie jest wcale pierwszoplanowa. [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
Redukcja masy ciała niedługo stanie się podstawowym celem większości ludzi udających się na indywidualne lub grupowe zajęcia. Dlaczego? Bo większy procentowy udział masy ciała psuje kompozycję sylwetki oraz szkodzi zdrowiu, a otyłych osób jest coraz więcej. Ludzie wymyślają dziesiątki sposobów na redukcję, tak aby się nie zmęczyć. Do tego samego [...]
[...] brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w McDonald’s, bo to przecież węglowodany, tłuszcze i proteiny? Co się dzieje, gdy zjadam niewłaściwy pokarm? Co z tym sodem? Czyli jednorazowy wyskok rujnuje moją dietę? Jakie powinienem jeść proteiny? [...]