Jak już wielokrotnie zostało napisane - w praktyce nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie ma możliwości ułożenia planu treningowego bądź dietetycznego ukierunkowanego na utratę zbędnych centymetrów w wybranych przez nas partiach. Aby redukcja przyniosła zadowalające nas rezultaty niezbędna jest [...]
Witam serdecznie. Widze ze temat jest odświeżony a śledziłem go dość aktywnie. Prosił bym o pomoc odnośnie diety. Może na początek o mnie mam 26lat, 190cm, 98kg i jestem dość otłuszczony, typ budowy raczej endomorfik, trenuje piłkę ręczną 2-3x w tyg. tj. wtorek,,środa,czwartek po 1,5h + czasami siłownia w poniedziałki gdzie głównie skupiam sie na [...]
Każdy z nas chciał uzyskać jak najlepsze i najszybsze efekty zmiany swojej sylwetki. Idealnie by było, gdyby tkankę tłuszczową można było zmienić na mięśnie. Niestety jest to niemożliwe. Fizjologia naszego organizmu nie pozwala nam na to. Pierwszym krokiem zdecydowanie powinna być redukcja tkanki tłuszczowej, a dopiero z niskiego poziomu budowa [...]
[...] czy masujemy istotne jest aby nasza dieta była odżywcza, zapewniała nie tylko nadwyżkę (lub deficyt w przypadku redukcji) kalorii, ale też wysokiej jakości białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Z jakich źródeł białka, węglowodanów, tłuszczy najlepiej korzystać? Źródła białka: - mięso (drobiowe, wieprzowe, wołowe i inne [...]
Pot to wydzielina gruczołów potowych i składa się w ok. 98% z wody. Reszta to sól, tłuszcz, mocznik, kwas moczowy, amoniak, kwas mlekowy, węglowodany i związki mineralne jednak są to znikome ilości. Stopień wydzielania potu zależy od wielu czynników m.in. od spożywanych pokarmów, warunków klimatycznych, współistniejących schorzeń, wykonywanej [...]
Jak już wielokrotnie zostało napisane - w praktyce nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie ma możliwości ułożenia planu treningowego bądź dietetycznego ukierunkowanego na utratę zbędnych centymetrów w wybranych przez nas partiach. Aby redukcja przyniosła zadowalające nas rezultaty niezbędna jest [...]
Nasze odżywianie, czyli dieta, bez wątpienia odgrywa niezmiernie istotną rolę w utrzymaniu zdrowia przez wiele lat i kształtowaniu sylwetki. Dlatego też zdecydowanie warto skupić się na niej w pierwszej kolejności. Pamiętać należy o tym, że istotna jest całość diety, a nie to, co zjemy przed czy po treningu. Zarówno przed jak i po treningu zjeść [...]
Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, a przynajmniej powinien, z tego, że odpowiednio dobrana dieta jest kluczem do osiągnięcia sukcesu, czyli utrzymania zdrowia organizmu przez wiele lat oraz estetycznie wyglądającej sylwetki. Z tego też względu każdy, kto chciałby zmienić swoją sylwetkę w postaci redukcji tkanki tłuszczowej, czy budowy masy [...]
[...] tłuszcze: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html, węglowodany: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html L-karnityna nie jest szczególne pomocnym suplementem. W tym celu [...]
[...] zjadać przed snem 2. Tłuszcz w ostatnim posiłku 3. Orzechy jako źródło tłuszczu 4. Zalety orzechów Przed snem możemy zjeść posiłek zbilansowany, czyli taki który zawiera węglowodany, białko i tłuszcz. W zależności od znajomości swojego organizmu i celu sylwetkowego możemy wprowadzać modyfikację i tak np. zwiększając ilość węglowodanów na noc [...]
[...] - tłuszcze: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html - węglowodany: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html Ostatni etap to obserwacja obwodów ciała, co 1-2 tygodnie i na ich [...]
1. WIEK:22 2. WAGA:75 3. WZROST:170 4. WYMIARY: -biceps:40 -klatka: - -udo: - -talia: - 5. STAŻ NA SIŁOWNI: 3 lata 6. DIETA: Redukcja - 1800 k -białko: -węglowodany: -tłuszcz: 7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: brak 8. TRENING: SPLIT 4xtyg 9. CEL CYKLU: - 10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: 11. POZIOM BF%: 17 12. [...]
Witam ! Prosiłbym o pomoc w sprawie diety. Tutaj moje dane i planowana dieta: Wiek: 24 lata Waga: 80kg Wzrost: 178 BF: 20% Cel: redukcja do 10% Dieta: 7:00 -ostrowia 24 g białka -płatki owsiane 50g 10:00 -makaron 50g -tuńczyk w wodzie 130g -oliwa z oliwek 5g 12:00 -tatar 65g 14:00 -serek wiejski 150g 15:00 -pierś z kurczaka 200g -olej lniany 5g [...]
Jak już wielokrotnie zostało napisane - w praktyce nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej. W związku z tym nie ma możliwości ułożenia planu treningowego bądź dietetycznego ukierunkowanego na utratę zbędnych centymetrów w wybranych przez nas partiach. Zanim zdecydujesz się na nielegalne i niebezpieczne środki, warto [...]
Dziękuję za odpowiedź i już biorę się za prawidłowe liczenie kalorii. BMR=869+1131-137+5=1868 TEA=4X90X9+4X130=3760/7=537 BMR+TEA=1868+537=2405 2405+500=3195kcal Redukcja=3195-500=2695kcal Białko=2.5x87=217g=870kcal Tłuszcze=2695x30%=808kcal=89g Węglowodany=1017kcal=254g Bardzo prosze o sprawdzenie czy poprawnie wyliczyłem zapotrzebowanie. [...]
[...] na beztłuszczową masę ciała, czyli 110-30% (tkanki tłuszczowej - zakładamy, że podałeś poprawnie) = około 160 g białka. Tłuszcze zaleca się spożywać w ilości minimum 1 g, a węglowodany stanowić powinny resztę wyliczonych kcal z zapotrzebowania potrąconego o różnicę około 300 kcal. Możesz je policzyć tutaj: [...]
Redukcja, gdzie popełniam błędy? Hej! Jeżeli chodzi o redukcję, to pierwsze moje pytanie po zerknięciu na odżywianie będzie takie, czy jesteś w deficycie kalorycznym? Jeżeli nie wiesz, to tutaj możesz obliczyć jak dużo kalorii powinieneś spożywać by być na tzw. bilansie zerowy. https://www.sfd.pl/art/Kalkulatory/Kalkulator_kalorii_BMR-a3734.html [...]