SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany co to jest

  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1751 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • Ile kalorii ma ketchup? Czy można jeść go na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] potraw. Jest to szczególnie ważne w okresie diety redukcyjnej, kiedy staramy się ograniczyć większość dodatków odpowiedzialnych za dobry smak, czyli m.in. tłuszcze oraz węglowodany. Keczup może pomóc nam przejść przez najtrudniejsze fazy wynikające z drastycznego ograniczenia kalorii. Jak wspomniałem, kluczem będzie tutaj jednak pewna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3231 Data: 2021-01-17 22:08:38
  • Spalenie zbędnych kilogramów to dla niektórych osób bardzo trudne wyzwanie. Jednym z powodów jest to, że ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, ile tak naprawdę jedzą. Nie mając wiedzy, ile dany produkt ma kalorii, nie umiejąc oszacować porcji "na oko", podjadając "tu i tam" może się okazać, że bilans kaloryczny pod koniec dnia jest znacznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1012 Data: 2022-08-17 18:45:59
  • Kwasy omega-3, a zdrowie nerek

    Artykuł
    Suplementy

    Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1823 Data: 2023-02-06 07:58:58
  • Obecnymi czasy wrażliwość insulinowa w społeczeństwie drastycznie spada, prowadzi to do występowania efektu oporności tkanek na działanie tego hormonu, co w konsekwencji może być przyczyną cukrzycy. Podwyższony poziom cukru we krwi skutecznie uszkadza wiele narządów, prowadząc do powolnej degeneracji organizmu. Inna ciekawą właściwością morwy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11871 Data: 2017-06-07 09:37:47
  • [...] wytłumaczenie wskazuje tutaj na zdolności kreatyny do aktywacji GLUT 4. Są to receptory, które znajdują się w komórkach mięśniowych i odpowiadają za to, czy "wpuścić" węglowodany do środka, czy też nie. Kreatyna jest, jak gdyby kluczem, który pasuje do GLUT 4 i dzięki temu wraz z kreatyną mięśnie wpuszczają węglowodany i aminokwasy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2500 Data: 2019-10-25 20:00:35
  • [...] zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” jest z gruntu fałszywy. Nadmiar wody zabija człowieka, a nawet najzdrowsze węglowodany i tłuszcze dostarczane w nadmiarze tuczą, prowadzą do insulinooporności, nadciśnienia, cukrzycy typu II, dyslipidemii, chorób sercowo-naczyniowych czy raka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2336 Data: 2022-02-22 13:07:14
  • Awokado - magiczny owoc w diecie redukcyjnej?

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] awokado, może być cennym dodatkiem zarówno do diety redukcyjnej, jak i diety masowej. Dieta masowa z wykorzystaniem opcji niskiego spożycia węglowodanów Dieta uboga w węglowodany, zwana też niskowęglowodanową, w ekstremalnym ujęciu zaliczamy także do niej dietę ketogeniczną, charakteryzuje się zwiększonym wykorzystaniem kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2074 Data: 2021-08-19 09:40:38
  • Jak skutecznie wyeliminować cukier z diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych.  Podsumowanie Cukier [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2023-04-26 15:17:29
  • Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4150 Data: 2021-04-10 15:21:12
  • Węglowodany, a trening siłowy i wzrost mięśni

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1112 Data: 2022-08-19 06:52:42
  • [...] makroskładnikiem diety. W badaniach Horton TJ i wsp. z 1995 r. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej (50% większej, niż zapotrzebowanie energetyczne) węglowodany były choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększał. Z kolei tłuszcze, prawie bez zmian i strat były odkładane! Dziewięciu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3712 Data: 2019-11-18 10:37:14
  • [...] snu jest bardziej powszechna, niż mogłoby się wydawać. Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść jakąś przekąskę, np. kilka ciasteczek lub paczkę chipsów, przed snem? Rafinowane węglowodany i żywność z dodatkiem cukru powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie skok insuliny i szybki spadek cukru. Jest to nie tylko szkodliwe dla zdrowia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3128 Data: 2021-07-22 19:36:39
  • Jakie węglowodany wybrać?

    Artykuł
    Suplementy

    Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3701 Data: 2017-10-04 09:59:16
  • [...] czy izolatu (WPI) białka serwatkowego ma uzasadnienie. Eksperyment naukowy Siedemnastu mężczyzn w wieku 23 lat, mających 1,8 m wzrostu i ważących 80 kg otrzymało białko i węglowodany lub same węglowodany. Odżywka białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2567 Data: 2022-09-30 08:31:22
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 786 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Makroskładniki – klucz do sukcesu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3351 Data: 2018-04-20 12:09:46
  • [...] z jedzenia więcej i możesz cieszyć się jedzeniem, którego normalnie byś nie jadł. Wada? Nadal musisz śledzić, ile kalorii spożywasz. Dobra rada To przede wszystkim węglowodany podnoszą poziom leptyny. Nie osiągniesz takich samych korzyści, jeśli spożyjesz dużo tłustych pokarmów. Podsumowując Bez względu na to, jakie podejście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9945 Data: 2018-09-09 11:49:24
  • Ketoza - jak działa, jak na nią przejść i jak trenować?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] węglowodanów w ilości 50-80g, po czym, zazwyczaj po 10 dniach, następuje ładowanie węglowodanami bez udziału tłuszczu. TKD z kolei to dieta, w której wykorzystuje się węglowodany w okresie okołotreningowym. Ilość węglowodanów uzależniona jest od indywidualnych predyspozycji, a zazwyczaj wynosi około 60g, przy czym 30g umieszczamy w porze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14057 Data: 2017-06-28 08:57:33
  • Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10428 Data: 2018-01-08 12:17:30