Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]
Chrom jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów. Wchodzi w skład enzymów, kwasów nukleinowych oraz białek krzepliwych krwi. Pełni istotne funkcje w metabolizmie cukrów, tłuszczów i białek oraz uczestniczy w procesach antyoksydacyjnych, w syntezie RNA i DNA, w odpowiedzi immunologicznej, a także wpływa na wydzielanie niektórych [...]
Zgodnie z zaleceniami WHO powinno się ćwiczyć co najmniej 150 minut tygodniowo. Już nawet 30-minutowe treningi przyniosą korzyści Twoim kościom i sercu. Jednak czy ta ilość chroni nas przed przyrostem masy ciała, który pojawia się wraz z wiekiem? Podsumowanie O ile nie zamierzasz ćwiczyć przez godzinę dziennie, same ćwiczenia nie utrzymają Cię w [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
[...] w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 kcal dziennie. Teraz obliczmy katastrofalną ilość protein, [...]
[...] błędnym kołem. Stresujesz się, więc jesz. Zjadłeś, więc się stresujesz (masz wyrzuty sumienia), a w związku z tym znowu jesz. W konsekwencji może to prowadzić nie tylko do wzrostu wagi, ale również do zaburzeń odżywiania, dlatego tak ważne jest przerwanie tego cyklu. Jak sobie z tym radzić? Przede wszystkim poznaj swoje wyzwalacze. Przyjrzyj [...]
Wykorzystanie suplementacji kreatyną dorobiło się sporego bagażu mitów, które krążą po salach klubów fitness. Osoby trenujące powielają usłyszane opowieści od starszych stażem, często bez zweryfikowania tego, co właśnie przed chwilą usłyszeli. Sprawia to, że mamy dostęp do szeregu sprzecznych informacji, co wprowadza pewne zamieszanie. Jednym z [...]
Nawiązując do tematu, aby go mocniej uszczegółowić, chodzi nam o trening nie tylko bicepsów i tricepsów, ale całych ramion łącznie z barkami i przedramionami. Zbudowanie silnych, sprawnych i dobrze wyglądających ramion nie jest proste. Zazwyczaj wszelkie niepowodzenia z ich budową powiązane są z tym, że zamiast atakować je sprytem, z zastosowaniem [...]
[...] zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych silniej wzrosła w grupie hydrolizatu białka serwatkowego razem z węglowodanami niż w grupie otrzymującej [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
[...] słynnym Arnold Classic (2005, 2006, 2008, 2013, 2015). „The Blade” zdobył także prestiżowy tytuł Mr. Olympia w 2008 roku. Chociaż należy do niskich osób, bo ma tylko 168 cm wzrostu, to nadrabiał swoją niesamowicie dopracowaną sylwetką i charyzmą na scenie. Podstawą sukcesu pięciokrotnego zwycięzcy Arnold Classic jest konsekwencja, która nawet po [...]
[...] rogówki, po operacji zaćmy). W UK pojawił się w obrocie w 1979 r., w USA od 1988 r. Hepatotoksyczność diklofenaku może przebiegać z różnym natężeniem, od bezobjawowego wzrostu aktywności transaminaz do znacznej choroby wątroby. W literaturze angielskiej, francuskiej i hiszpańskiej opisano już 31 przypadków zapalenia wątroby wywołanego przez [...]
[...] bieg o wysokiej intensywności, bieg z wysoką szybkością, zdolność do przyspieszeń i inne ważne dla piłkarza parametry. Białka serwatkowe i sojowe miały wpływ na łagodzenie wzrostu kinazy kreatynowej, markera uszkodzeń mięśni. Białko sojowe a serwatkowe - podsumowanie badania Biorąc pod uwagę, że przyjmowanie białka sojowego i serwatkowego [...]
[...] pokarmu, przemiany metaboliczne, czy utrzymanie nawodnienia i regulację ciśnienia. Przykłady tychże funkcji dobrze reprezentują odpowiednio: hormon luteinizujący i hormon wzrostu, grelina i leptyna, insulina i hormon tyreotropowy, wazopresyna i renina. Białko a układ odpornościowy Białko spożywane z dietą ma również niebagatelne znaczenie w [...]
Nandrolone czyli legendarna „deka” jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Zsyntetyzowany w 1950 roku, pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę, przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie np. olimpijskim od ok. 1975 roku (tak samo jak wszystkie pozostałe SAA). Nandrolone jest od [...]
[...] i długotrwałej cukrzycy typu II może być potrzebna insulina. Jej dawkę też należy dobrać względem prowadzenia aktywności fizycznej. Sterydy anaboliczno-androgenne i hormon wzrostu powodują oporność insulinową i cukrzycę, dlatego dla kulturysty ważna jest diagnostyka i przeciwdziałanie zmianom wywoływanym przez leki. Referencje, badania naukowe, [...]
[...] w stanie wchłaniać wodę, co zwiększa objętość stolca i jednocześnie go zmiękcza. Drugi z kolei nie wchłania wody i pozostawia żywność w niestrawionej postaci, co prowadzi do wzrostu masy kałowej. Połączenie tych dwóch rodzajów błonnika sprawia, że jest to idealny zestaw w łagodzeniu zaparć. Podsumowanie Nasiona chia to świetny dodatek nie tylko [...]
[...] nerwowego. Receptory dla tego związku wykazują duże zagęszczenie w mózgu i tkankach obwodowych, a efektem ich działania jest m.in. wzmożenie produkcji neurotrofin (czynników wzrostu nerwów), czy regulacja syntezy neuroprzekaźników. Do tej pory zaobserwowano powiązania pomiędzy niedoborem witaminy D a ryzykiem wystąpienia schorzeń [...]
[...] roślinnych czy zwierzęcych, a także wiąże się z mniejszym poziomem emisji gazów cieplarnianych. Drożdże to mikroorganizmy, które nie potrzebują dużej powierzchni terenu do wzrostu i nie zubożają gleby. Wytwarzanie produktów na bazie np. S. cerevisae odbywa się w komorach, do których dostarczane są tlen oraz glukoza. Szczep ten jest szczególnie [...]