Tabele wartośći odżywczych podstawowych produktów można znaleźć na stronie: http://potreningu.pl/diety/produkty http://www.dobradieta.pl/tabele.php Dokładniejsze tabele na stronach: http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/index.php http://www.nutritiondata.com/nutrient-search.html http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ Wagi produktów znajdują [...]
[...] that high intensity, heavy resistance exercise is associated with a high rate of energy utilization through phosphagen breakdown and activation of glycogenolysis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3758035 po 5 seriach przysiadow ze sztang trzymana z przodu,z tylu,wyciskania na suwnicy i wyprostowan - poziom glikogenu spadl z 160 do 118 [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (mam je zresztą cały czas zapisane w zakładkach): 1. Treningi + dieta: (przeanalizowane chyba wszystkie linki z podanych stron i linki z nimi powiązane) I.http://www.sfd.pl/%23%23%23%23%23%23_Najwa%C5%BCniejsze_tematy_dla_JUNIOR_a_!!!!!_%23%23%23%23%23%23-t834427.html II. http://bigpaker.net/ III. http://potreningu.pl/ 2. Kalkulatory [...]
Czytałem że przy układaniu diety bierzemy pod uwagę wagę produktu surowego. Jedak wartości odżywcze w 100g kurczaka surowego a gotowanego są znacznie inne jak wynika z tabeli np.pierś surowa oraz pierś duszona. Podobnie jak kasza gryczana : surowa oraz gotowana. Przykładów by można mnożyć Czy jeśli przy układaniu diety korzystamy z tabeli gdzie [...]
Wg tej tabeli http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/index.php Ryż brązowy po ugotowaniu ma zupełnie inna wartość dożywczą niż przed : Przed Energia 357 kcal Białko 7.1 g Tłuszcze 1.9 g Węglowodany 76.8 g Indeks glikemiczny 65 Po: Energia 107 kcal Białko 2.13 g Tłuszcze 0.57 g Węglowodany 22.98 g Indeks glikemiczny 65 To samo z platkami [...]
takie pytanko, w tym pierwszym linku podają, ze 100 g piersi usmazonej na grillu ma 28 g białka 1.http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,801,drob__kurczak__piers__bez_skory__pieczona_na_grillu.html w drugim linku piszą ze 100 g surowej piersi ma 21,5 g białka http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,799,drob__kurczak__piers__bez_skory__surowa.html [...]
[...] 3118 Rozkład B/W/T : 40%/40%/20% Rozkład B/W/T(g) : 312/312/69 Aktywność fizyczna: Duża aktywność (5-7 w tygodniu ćwiczenia) Cwiczenia wykonywane : runda druga P90X, http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp prowadzone jako rozgrzewka przedtreningowa oraz trochę aerobów, a także trochę własnych ćwiczeń czyli 6 do 7 dni treningowych [...]
[...] Gotowe. :) Smacznego! Nie będę się wygłupiał... Warzywniaka nie liczyłem. W czterech jajach ok: -300 kcal -25g Białka -1,6 g Węglowodanów -20g tłuszczy Według http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,718,jajo__kurze__cale.html W łyżce śmietany 18% (ok. 25g) -46,5 kcal -0,63g Białka -0,9 g Węglowodanów -4,5g tłuszczy Według etykiety W [...]
[...] 65,2g Węglowodany: 2,6g Wartość energetyczna: 654kcal Orzechy laskowe Białko: 15,0g Tłuszcz: 61,0g Węglowodany: 4,3g Wartość energetyczna: 628kcal A na stronie http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php?primary_group_id=148&secondary_group_id=0&producer_id=&seller_id=&search_query= są następujące dane: Orzechy arachidowe Białko: 25.7g [...]
[...] jej korzystny efekt. Po drugie, nie można nie zauważyć jej niekorzystnego wpływu na zdrowie (stałe obniżenie stężenia „dobrego" cholesterolu HDL). Być może więc, dieta ze średnią zawartością tłuszczu, która jest mniej restrykcyjna i łatwiej akceptowalna dla pacjentów, stanowi o wiele lepsze rozwiązanie? artykół pochodzi z www.jedzdobrze.pl
Witam Znacie jakieś dobre programy do kontrolowania diety? Ja mogę zaproponować 2 dość ciekawe: "Dr.Dietman" do pobrania tutaj - dośc zaawansowany http://www.jedzdobrze.pl/index.php?dzial=3&id=68 "Mój Komputerowy Dietetyk 1.0" do pobrania wersja demo http://www.dietetyk.com.pl/die_pln_index.php
[...] i testowały tylko 14 potraw, to mogą zachęcić do prowadzenia dalszych badań nad tym zagadnieniem. Potwierdzenie tej teorii mogłoby oszczędzić wielu długotrwałych i kosztownych badań nad indeksami glikemicznymi potraw złożonych, skoro wyliczenie może dać nam 90% dokładność. American Journal of Clinical Nutrition bibliografia: www.jedzdobrze.pl
INDEKS GLIKEMICZNY A RAK? Naukowcy z mediolańskiego Instytutu Badań Farmakologicznych przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie produktów zbożowych o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększać ryzyko raka nerek. Badania polegały na zebraniu, przy pomocy kwestionariuszy, informacji na temat częstości spożywania [...]
Zastanawia mnie taka rzecz, na stronie http://www.jedzdobrze.pl/tabele/produkt/1745/slodycze_krem_orzechowo__czekoladowy_jak_nutella podane jest że krem jak nutellla ma IG 33 (Niskie) natomiast na etykiecie produktu czytam że 100gr Nutelli ma 55gr węgli z czego 54gr to cukier który ma sam w soie duże IG (60). Więc jak to możliwe żeby nutella miała [...]
[...] poddane obrobce termicznej traca troche swoich własciwosci, pikus jesli sa to straty minimalne a co innego jesli straty siegaja kilkudziesiecu % według tej strony: http://www.jedzdobrze.pl/Tablenew/ (niestety dzis nie dziala nie wiem co jest grane) kasza gryczana która normalnie ma około 65g ww na 100g w trakcie gotowania traci około 40g ww. Z [...]
[...] Same z siebie nie spowodują zapewne zmiany zaleceń żywieniowych dla osób chorych na cukrzycę, ale może skłonią do dalszych badań. Być może wkrótce okaże się, że dieta niskotłuszczowa, tak chętnie zalecana osobom chorym na cukrzycę, wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. European Journal of Clinical Nutrition bibliografia : www.jedzdobrze.pl
[...] T-140 W-100 Wiek - 27 wzrost - 187 waga - 85 Mało aktywny tryb życia Czuje się bardzo dobrze na nic nie choruje. Link do tego co zjadłem w ciągu dnia: http://premier.ovh.org/grafika/b.gif link do analizy z programu dietman: http://premier.ovh.org/grafika/a.gif link do strony z programem: http://www.jedzdobrze.pl/index.php?dzial=3&id=68
[...] wniosku, że jednak lepiej by to smakowało jak bym rodzynek dodał, tylko ile? -Płatki owsiane, na forum gość pisze, że 100g mam 211kcl a na tej stronce pisze 387 kcl {http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,104,platki__owsiane.html} i komu wierzyć? -Co z tą glukozą? Nadaje czy nie nadaje się do śniadania? Jeśli tak to ile jej sypać i jakie są jej [...]
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/szukaj/?primary_id=41&secondary_id=0&producer_id=0&seller_id=0&phrase= na tej stronie znalazłem info z którego wynika że makaron po ugotowaniu traci wiele wartości odżywczych i chciałem sie upewnić czy faktycznie tak jest?