Dobre odżywianie jest niezbędne dla optymalnego zdrowia na każdym etapie życia, od narodzin do śmierci. Jednak wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały — może być większe lub mniejsze. Na zmiany te wpływa wiele czynników np. wiek, ciąża lub menopauza. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się w późniejszym życiu, [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji olejów i kosmetyków. Poznajmy zalety kilku z nich. Podsumowanie Orzechy to źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Pomimo tego, że są dość kaloryczne, to i tak stanowią dużo lepszą przekąskę niż np. chrupki czy paluszki. Orzechy to ogrom składników odżywczych i warto [...]
[...] sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu [...]
Ashwagandha (Withania somnifera, witania ospała) to bardzo ciekawa odmiana żeń-szenia indyjskiego, która ma wpływ na stężenie kortyzolu, odczuwany stres, a nawet poprawia jakość snu. Okazało się również, iż potrafi przeciwdziałać zahamowaniu czynności szpiku kostnego wywołanego lekami. Ashwagandha a nadciśnienie Nadciśnienie tętnicze jest głównym [...]
[...] który ma bardzo poważne następstwa. Zwykle wskutek cholestazy pojawiają się: żółtaczka, powiększenie wątroby i śledziony, niedożywienie, objawy upośledzenia wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), świąd skóry czy nawet objawy niewydolności wątroby z nadciśnieniem wrotnym, żylakami przełyku, encefalopatią, puchliną [...]
[...] ale kuszących informacji. Niektóre modne diety, schematy ćwiczeń czy niewłaściwe stosowanie leków mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, doprowadzając do niedoborów witaminowych, przemęczenia, a nawet stanów depresyjnych. Według specjalistów najbezpieczniejszy ubytek wagi w skali tygodnia powinien mieścić się w przedziale 0,5-1 kg. U [...]
[...] przybrać na masie. W innym przypadku lepiej się ograniczyć do jednej lub maksymalnie kilku łyżeczek dziennie. Czy masło orzechowe jest zdrowe? Ze względu na m.in. bogactwo witamin i minerałów zawartych w orzechach, masło (a przynajmniej tak potocznie nazywamy ich zmieloną formę) jest zdrowym dodatkiem. Istotą jest wybieranie takiego produktu, [...]
[...] nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] i superfood Jest to zazwyczaj mieszanka sproszkowanych warzyw i owoców, które posiadają udokumentowane działanie prozdrowotne. Ich zaletą jest fakt, że zawarte w produkcie witaminy są w formie naturalnej. Pomimo że stężenie poszczególnych związków może nie być zbyt wygórowane, to wykorzystanie syntetycznych form witamin nie gwarantuje również [...]
[...] na zmiany praca (i w ogóle przebywanie) w różnych strefach czasowych bezdech senny narkolepsja bezsenność zgaga Jakie jeszcze mogą być przyczyny przemęczenia: niedobory witamin i minerałów spożywanie dużej ilości kofeiny spożywanie alkoholu niedokrwistość cukrzyca wysokie ciśnienie krwi otyłość nadwaga lub niedowaga osłabiony układ [...]
[...] (np. PCOS czy niedoczynności tarczycy) od lat, a włosy zaczęły im wypadać dopiero po przechorowaniu COVID-19. Nie występowały u nich choroby autoimmunologiczne, niedobór witamin lub nieprawidłowości hormonalne (2 miały niedoczynność tarczycy, a kolejne 2 PCOS). Zjawisko łysienia telogenowego wtórnego do przechorowania COVID-19 istnieje, [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]