Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
Czy Twoim postanowieniem noworocznym w 2019 roku było zacząć regularnie chodzić na siłownię i w końcu osiągnąć sylwetkę marzeń? Pełen optymizmu i zapału rozpocząłeś treningi w styczniu? Jednak tak samo jak szybko zacząłeś, tak samo szybko zakończyłeś swoją przygodę z siłownią? Jeśli tak – ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, dlaczego [...]
Youtuberka Rawvana, a właściwie Yovana Mendoza Ayres, zdobyła sporą popularność w sieci publikując filmiki, w których namawiałą innych do zmiany nawyków żywieniowych i przejścia na dietę wegańską. Później zaczęła promować dietę raw vegan, czyli połączenie weganizmu oraz surowej, w żaden sposób nieprzetworzonej żywności. Rawvana jest weganką od 6 [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów. Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]
My ludzie preferujemy wskazówki czarno-białe. Takie, które nie pozostawiają nam żadnych wątpliwości co do tego, jak powinniśmy postępować. Oczywiście nie zawsze udaje się to zrealizować - mówimy o tzw. szarej strefie, jednak wytyczne powinny być jednoznaczne. Dieta mięsożercy - Carnivore Diet - kto najbardziej może na niej skorzystać? Ze względu [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Barny du Plessis (42 l.) z Wielkiej Brytanii udowadnia, że nigdy nie powinieneś oceniać książki po okładce. Patrząc na jego sylwetkę, pewnie myślicie, że spożywa duże ilości mięsa. Nic bardziej mylnego! Barny jest bowiem weganinem. Plessis podobnie jak większość, przez długi czas uważał, że spożywanie znacznych ilości białka pochodzenia [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]
Po dietę roślinną najczęściej sięga się z dwóch głównych powodów. Pierwszym jest przekonanie o tym, że spożywanie produktów roślinnych pomoże chronić zwierzęta i naszą planetę. Drugi związany jest z troską o stan własnego zdrowia. Na temat tego, czy oba pomysły są słuszne, napisano już tomy książek, dlatego teraz nie będziemy się zajmować tymi [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Arnold Schwarzenegger to żywa legenda z niesamowitym doświadczeniem w kulturystyce i fitnessie. W swojej karierze kulturystycznej udało mu się wygrać największe show roku w sumie siedem razy. W latach 1970-1975 Schwarzenegger zdobył tytuł Mr. Olympia sześć razy z rzędu. Następnie w 1980 roku pokonał nieżyjącego już Chrisa Dickersona. Sukces [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]