[...] dla wegetarian i wegan, w przypadku których komosa ryżowa i amarantus powinny być podstawowymi składnikami codziennego jadłospisu, właśnie ze względu na stosunkowo wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Białko w owocach Owoce nie kojarzą się z proteinami, bo po prostu zawierają je w niewielkich, często śladowych ilościach. Są za to znacznie [...]
[...] na które nie wszyscy zwracają uwagę. Wystarczy złe przechowywanie ryby, zły gatunek, niepewny wygląd i już możemy przysporzyć sobie problemów zdrowotnych. Głównie chodzi o zawartość metali ciężkich w rybach, a przede wszystkim o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch dni [...]
[...] większe zapotrzebowanie również na białko. 2. Nie przeceniaj wartości białek W odróżnieniu od punktu pierwszego znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają się tylko i wyłącznie na tym makroelemencie nie dbając o pozostałe dwa: węglowodany i tłuszcze. Ustalając podaż białek nie przekraczaj [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] oświetlenie, temperatura oraz wilgoć. Te czynniki zapewnią odpowiedni rozwój i wzrost kiełków. Nie wystawiamy kiełków bezpośrednio na słońce, gdyż negatywnie to wpływa na zawartość niektórych witamin. Około 18-21 stopni Celsjusza jest zazwyczaj odpowiednią temperaturą do wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Szereg obowiązków, do tego treningi, praca, dom, rodzina, stanowią często element, który powoduje, że brak nam czasu na możliwość przygotowania zbilansowanych posiłków na cały dzień, a co za tym idzie rezygnujemy z diety na rzecz tradycyjnego, często mało odżywczego jedzenia. I to z kolei wprowadza nas w poczucie beznadziei i faktu, że nie [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
[...] wrócą, bo wynikają zwykle ze spadku wody w organizmie. Choć wymaga to cierpliwości, to skuteczniejsza jest powolna redukcja. Skup się na tym co jesz Nie chodzi jedynie o wartość odżywczą posiłków, ale to, w jaki sposób je spożywasz. Jest znacząca różnica między jedzeniem w biegu, przeglądając telefon a spokojnym spożywaniu posiłku przy stole [...]
[...] to z tego, że większość błonnika znajduje się w warstwie otrębów ziarna. W mące pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] do niej wracamy, ponownie obdarzając ją zaufaniem. Nie chcę niczego udowadniać, nikogo pouczać, bowiem prawdziwa wiedza nie wymaga usprawiedliwień, a praktyka potwierdza jej wartość i prawdziwość. Przestrzegam jednak, by czytelnikom nie wydawało się, że oto znaleźli łatwe rozwiązanie swych problemów. Zbyt często to, co wyczytaliśmy, w co [...]
[...] że "mleko jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków". Tzw. mleko roślinne, np. sojowe, ryżowe czy kokosowe, nie spełnia tego warunku i jest mlekiem jedynie z nazwy, a jego wartość odżywcza jest niższa. Np. mleko sojowe (uzyskuje się je z namoczonych i rozdrobnionych ziaren soi) zawiera wprawdzie porównywalną z mlekiem krowim ilość białka (4%, [...]
[...] przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące. 3.Idealne jajko 1. Skład chemiczny jajek i wysoka wartość biologiczna zawartych w nich białek tłuszczów sprawia, że powinniśmy widzieć w nich najwyższej jakości produkt spożywczy. 2. To właśnie jajka, a głównie ich żółtka, [...]