Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] w którym niektóre alternatywne mleka mogą pozostać daleko w tyle. Jedne zawierają tylko niewielką część wapnia znajdującego się w mleku, podczas gdy inne są wzbogacane w wapń i witaminę D przez producentów. Świetną alternatywą na uzupełnienie wapnia i witaminy D3 są również suplementy. Mleko nie tylko od krowy — różne rodzaje mleka Już dawno [...]
[...] siłę i efektywność sportowca. Mechanicznie reaktywne formy tlenu (ROS) mogą przyspieszyć występowanie zmęczenia mięśni szkieletowych poprzez zmniejszenie wrażliwości na wapń i mogą zmniejszyć maksymalną siłę powiązaną z wykorzystaniem wapnia. W badaniach naukowych kreatyna była w stanie usuwać: Rodnik ponadtlenkowy (O2·–) Nadtlenoazotyn [...]
Trening siłowy, jego wykonywanie, wiąże się z pewnymi działaniami, które mogą wpływać na przeciążenia aparatu ruchu. Działania te są czasem powiązane z brakami dietetycznymi, gdzie dieta jest niedoborowa w pewne składniki mineralne czy odżywcze. Przyczyną może być również trening, który jest zbyt intensywny lub przekracza możliwości regeneracyjne [...]
[...] że odczuwamy także niepokój. Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem odżywki białkowej. Złożone węglowodany mogą poprawić nastrój i zmniejszyć niepokój związany z PMS, natomiast wystarczająca ilość [...]
[...] bezmięsnych burgerów i kotletów. Sama soja jest już kontrowersyjna, ponieważ zawiera substancje antyodżywcze, które mogą blokować wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez. Fermentacja soi niszczy większość substancji antyodżywczych, dzięki czemu produkty, takie jak tempeh i miso, są jej zdrowszą formą. Są one również łatwiejsze [...]
[...] wykorzystują tofu. Możliwości jest naprawdę wiele. Nasiona też są zdrowe Okazuje się, że wartościowe są także nasiona. Mają mnóstwo minerałów, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a także witaminy z grupy B. Ponadto nasiona zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, [...]
[...] również witaminy C, D, K i E oraz miedź, mangan, molibden i jod. Niektóre z witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Ostatnimi czasy w Internecie można bardzo często natknąć się na reklamy wody alkalicznej nazywanej też „żywą wodą”. Reklamujący ją przekonują nie tylko o jej cudownych właściwościach odkwaszających organizm, ale zapewniają, że ma ona wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Podsumowanie Woda alkaliczna jest często reklamowana jako [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
[...] Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego snu, jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że jest to dobry wybór na posiłek przed snem. Zarówno niska ilość białka, jak i wapnia, wiążą się z niską jakością snu, [...]
Ten niedrogi proszek działa na uszkodzone ścięgna i kolana jeszcze lepiej niż chondroityna czy glukozamina... Inna grupa, która może potrzebować glicyny (i ogólnie kolagenu) to wegetarianie. Jeżeli weźmiemy pod uwagę 100 produktów o wysokiej zawartości tego aminokwasu, zauważymy, że większość z nich pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Należy jednak [...]
[...] Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za bogate źródło żelaza. Mówiąc szpinak, jako druga myśl nasuwa nam się na pewno znana wszystkim bajka Papaj, który [...]