[...] jednak stosowana jest jako dodatek do wielokierunkowego spalacza tłuszczu. Dzięki temu mogą nie być potrzebne aż tak duże dawki. Ekstrakt z kakaowca standaryzowany - teobromina Któż z nas nie kocha czekolady…? A właśnie ekstrakt z kakaowca i jej bardzo aktywny alkaloid purynowy - teobromina, może wspierać procesy redukcji tkanki [...]
Guarana to roślina pochodząca z Brazylii. Pełna nazwa rośliny to Paullinia guarana, nazywana również ciernioplątkiem lub osmętą. Jest to roślina wysoko ceniona ze względu na swoje owoce i nasiona. Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z jej nasion jest gorzko-kwaśny napój o działaniu pobudzającym. Ziarna guarany mają szereg właściwości [...]
[...] że za „euforyzujące” działanie czekolady odpowiadają związki z grupy kannabinoidów, takie jak anandamid (AEA). Być może też pewien wpływ na ten efekt mają: kofeina, teobromina, tyramina, fenyloetyloamina, no i oczywiście pewne ilości cukru. Całkiem prawdopodobne także, że znaczenie ma również niepowtarzalny i niezwykle przyjemny aromat [...]
Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w [...]
[...] przykład sięgnąć po LOCO FOCUS & STIMULUS. Dostarcza kofeinę i teobrominę, aby usprawnić przewodzenie impulsów w układzie nerwowym. Kofeina hamuje zmęczenie, natomiast teobromina sprzyja regulacji nastroju. Inną metodą jest kontrolowanie poziomu neuroprzekaźnika acetylocholiny, który wpływa na pamięć i kurczliwość mięśni. Stężenie [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Czasem na forum spotykam się z opiniami, że na danego osobnika nie działa suplementacja kofeiną. Zazwyczaj osoby te dochodzą do sporych dawek, a jedyny efekt, jaki odczuwają, powiązany jest z bezpośrednimi reakcjami układu nerwowego. Opcja trzecia, która dotyka nieszczęśników, którzy nie czują działania kofeiny, to jej wolny metabolizm. [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] kakao, które stanowi jej główny składnik to bogactwo antyoksydantów, inaczej nazywanych przeciwutleniaczami. Imponujące wartości odżywcze Polifenole, aminy biogenne, teobromina to tylko niektóre substancje biologicznie czynne, mogące korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dodatkowo potas i magnez oraz fosfor i wapń, to [...]
[...] dawkach powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych w mózgu, co w konsekwencji poprawia ukrwienie tego narządu i usprawnia jego funkcjonowanie. Na podobnej zasadzie teobromina oddziałuje na serce (rozszerza naczynia wieńcowe). Teobromina posiada w niewielkim stopniu właściwości stymulujące. Niektóre źródła wskazują, iż stosowanie [...]
(...) Najlepszym źródłem teobrominy jest ciemna czekolada; znajdziecie w niej nie tylko duże ilości naszej metyloksantyny, lecz również inne pożyteczne związki, takie jak polifenole, antyutleniacze i oczywiście wystarczającą ilość kofeiny; a to sprawi, że możecie powiedzieć: “Chyba skuszę się na jeszcze jedną.” (...) Teobromina
Wzbogacone kakao służy naczyniom krwionośnym Codzienne picie kakao o podwyższonej zawartości flawanoli może polepszać funkcjonowanie naczyń krwionośnych podobnie jak terapia statynami - informuje "Journal of Cardiovascular Pharmacology". Naukowcy zastosowali kakao które nie zostało poddane typowej obróbce i dzięki temu zachowało wysoki poziom [...]
[...] Występuje w roślinach przeważnie obok kofeiny, np. w herbacie i yerba mate. Gorzka czekolada zawiera około 10 gramów teobrominy na kilogram, mleczna - około 5 gramów.Dawniej teobromina była stosowana w medycynie jako środek nasercowy i moczopędny oraz w astmie oskrzelowej. Działa silnie diuretycznie i spazmolitycznie. Ogólnie jej działanie jest [...]
[...] rolę stresu. Czekolada najlepsza na poprawę nastroju Czekolada działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina. Niektórzy lekarze uważają, że teobromina i kofeina sprawiają, że można się od czekolady uzależnić. Prawdopodobnie dzieje się tak za sprawą innej substancji zwanej fenylotylaminą, należącej do grupy [...]
[...] Występuje w roślinach przeważnie obok kofeiny, np. w herbacie i yerba mate. Gorzka czekolada zawiera około 10 gramów teobrominy na kilogram, mleczna - około 5 gramów.Dawniej teobromina była stosowana w medycynie jako środek nasercowy i moczopędny oraz w astmie oskrzelowej. Działa silnie diuretycznie i spazmolitycznie. Ogólnie jej działanie jest [...]
[...] kakaowym. Mylona z kofeiną (czekolada nie zawiera kofeiny!). Działa dłużej i łagodniej niż kofeina. Przyspiesza tempo przemiany materii, pobudza i dodaje energii, ponadto teobromina może poprawiać nastrój i samopoczucie. Naringina - Flawonoid występujący w grapefrucie. Podnosi tempo metabolizmu, wzmaga lipolize, wzmacnia naczynia krwionośne, [...]
[...] kakaowym. Mylona z kofeiną (czekolada nie zawiera kofeiny!). Działa dłużej i łagodniej niż kofeina. Przyspiesza tempo przemiany materii, pobudza i dodaje energii, ponadto teobromina może poprawiać nastrój i samopoczucie. Metyloksantyna (Kofeina) - działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP – tym samym wzmacnia zachodzące [...]
[...] modyfikacji aktywności katecholamin i wtórnych przekaźników informacji w komórce tłuszczowej. - ekstrakt kakaowca standaryzowany na 24% teobrominy - badania pokazują i teobromina działa jako łagodny stymulant, hamując degradację jednego z wewnątrzkomórkowych przekaźników, zapobiegając tym samym spadkowi intensywności procesu lipolizy. [...]